Στη διατύπωση οκτώ βασικών συμπερασμάτων που μπορεί να εξάγει κανείς από τον τρόπο που υλοποιήθηκε το ελληνικό δημοψήφισμα και την έκβασή του προχωρά ο ιστότοπος Politico, κάνοντας ταυτόχρονα ειδική αναφορά στο κλίμα «ανάτασης» που επικρατεί στην Ελλάδα.
«Στην Ελλάδα επικρατεί μία ατμόσφαιρα ευφορίας. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο για να γιορτάσουν το αποτέλεσμα. Έχουν δίκιο όμως που πανηγυρίζουν ή απλώς δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμα τι πρόκειται να τους συμβεί;» διερωτάται ο αρθρογράφος David Patrikarakos.
Κατά την άποψη του συντάκτη του άρθρου, αν και το μέλλον παραμένει αβέβαιο, μπορεί κανείς να βγάλει οχτώ σίγουρα συμπεράσματα από το χθεσινό δημοψήφισμα:
1. Αυτή η ψηφοφορία δεν αφορούσε στο ερώτημα που που αναγραφόταν στο ψηφοδέλτιο.
Στο μυαλό των Ελλήνων πολιτών το δημοψήφισμα αφορούσε στη σχέση της Ελλάδας με την ίδια την ευρωζώνη. Οι ψηφοφόροι του «Ναι» εστίαζαν στην επιθυμία τους να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, ενώ το στρατόπεδο του «Όχι» ψήφισε για την κατάργηση της λιτότητας, ακόμα και με τίμημα την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ.
2. Η διατύπωση του ερωτήματος βοήθησε την εκστρατεία υπέρ του «Όχι»
«Το ερώτημα ήταν τόσο περίπλοκο, που ακόμα και εγώ, με πτυχίο οικονομικών, δεν μπορούσα να το καταλάβω», είπε στον αρθρογράφο ένας Έλληνας φίλος του. Πολλοί από το στρατόπεδο του «Ναι» πιστεύουν ότι η ερώτηση ήταν σκοπίμως ασαφής ώστε να αξιοποιήσει την απροθυμία των ανθρώπων να πουν ναι σε κάτι που δεν μπορούν να καταλάβουν. Επίσης η επιλογή του «Όχι» ήταν πρώτη στο ψηφοδέλτιο, κάτι που δεν συνηθίζεται στα δημοψηφίσματα. Σύμφωνα με τις θεωρίες συνωμοσίας που αφθονούν στην Ελλάδα, και αυτή η λεπτομέρεια ευνόησε σημαντικά την πλευρά της κυβέρνησης.
3. Οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορεί να είναι όσο ικανές θέλουν αυτές.
Μέσα σε μόλις εννέα μέρες, η εκστρατεία του «Όχι» κατάφερε να καλύψει με αφίσες κάθε γωνιά της Αθήνας ενώ τη μέρα του δημοψηφίσματος είχε στήσει πάγκους στις εισόδους όλων σχεδόν των εκλογικών κέντρων. Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση επέδειξε τόση οργανωτικότητα όση δεν ειχε επιδείξει και στους πέντε μήνες της διαπραγμάτευσης, επισημαίνει ο αρθρογράφος.
4. Το «Οχι» επικράτησε στην ψηφοφορία παρά την σχεδόν καθολική αντίθεση των ιδιωτικών ΜΜΕ
Η υπερπροβολή της πλευράς του «Ναι» από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς είχε τα αντίθετα αποτελέσματα, καθώς ορισμένοι πολίτες άρχισαν να πιστεύουν ότι ήταν καθοδηγούμενη.
5. Η έκβαση της ψηφοφορίας κρίθηκε από τους νέους ψηφοφόρους
Σύμφωνα με γκάλοπ της Public Issue που δημοσιεύτηκαν την περασμένη Παρασκευή, το 71% των ερωτηθέντων μεταξύ 18-24 ετών υποστήριζαν το «Όχι», ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις ηλικίες 25-34 ήταν επίσης πολύ υψηλό, αγγίζοντας το 59%.
6. Το αποτέλεσμα συνέτριψε την ελληνική αντιπολίτευση.
Λίγο μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την παραίτησή του από πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ζωντά στην ελληνική τηλεόραση.
7. Οι πιστωτές έχουν τη δική τους κρίση τώρα.
Ο Ολάντ και Μέρκελ θα συναντηθούν σήμερα εκτάκτως στο Παρίσι για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Επίσης μία σύνοδος κορυφής θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, οι πρώτες αντιδράσεις των ηγετών της ΕΕ δείχνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την απόφαση των Ελλήνων.
8. Οι εορτασμοί στο κέντρο της Αθήνας χθες το βράδυ θύμιζαν τους πανηγυρισμούς για την κατάκτηση του Euro το 2004.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, οι Έλληνες δεν πρέπει να ξεχνούν το εξής: Όπου υπάρχει ύβρις, δεν αργεί να έρθει και η νέμεσις. Και η πιθανότητα να πρόκειται για μία πύρρειο νίκη του πρωθυπουργού δεν μπορεί ακόμα να αποκλειστεί.