Στην πιο σκληρή φάση αφ’ότου ξεκίνησαν πριν τρεις μήνες εισέρχονται πλέον οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, τόσο με τους θεσμούς, όσο (ή κυρίως) όμως στο εσωτερικό της.
Αν και λόγω της ανάπαυλας του τριημέρου της Πρωτομαγιάς, η κυβέρνηση φαίνεται να παίρνει μικρή ανάσα στο εσωκομματικό πεδίο των αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων, μετά την μαραθώνια συνεδρίαση στο υπουργικό συμβούλιο που διήρκεσε έως αργά χθες το βράδυ, φαίνεται να περιπλέκεται η εικόνα για τα μέτρα στα οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση, για να κλείσει άμεσα η ενδιάμεση συμφωνία με τους θεσμούς.
Μοιραία το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων μετατοπίζεται πλέον στις Βρυξέλλες όπου συνεχίζονται σήμερα και θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι την Κυριακή. Αλλάζει όμως και η δυναμική της, με την πληθώρα των νέων προσώπων που συγκροτούν πλέον (18 στον αριθμό μαζί με τον επικεφαλής κύριο Γιώργο Χουλιαράκη) την νέα διαπραγματευτική ομάδα των Βρυξελλών.
Στο Brussels Group μετέχουν πλέον συνεργάτες του κυρίου Βαρουφάκη, του κυρίου Δραγασάκη αλλά ακόμη και επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού, κυρία Κωνσταντίνα Κιντώνη. Όλοι βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα και ειδικά με το Μέγαρο Μαξίμου, για να λαμβάνουν εντολές για πολιτική διαπραγμάτευση. Στόχος είναι η επίτευξη συμφωνία μέσα στην εβδομάδα, ίσως και την Δευτέρα ακόμα σε ένα έκτακτο Eurogroup, όπως έλεγαν ελληνικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Την Παρασκευή το Brussels Group από τις 10:00 το πρωί θα γίνει συζήτηση για το ενεργειακό πλαίσιο της χώρας, τα φορολογικά ζητήματα και τις πολιτικές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Μέσα στην ημέρα θα γίνει παράθεση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα από την ελληνική αλλά και από την Ευρωπαϊκή πλευρά καθώς και επίσης και των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στόχων για το 2022.
Οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου στις 18:30 και τη Κυριακή θα επιστρέψει στην Ελλάδα η διαπραγματευτική ομάδα.
Τι δίνουν και τι παίρνουν
Στην μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου χθες με τον πρωθυπουρό τέθηκε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όχι όμως και τα μέτρα στη λεπτομέρειά τους. Στο πακέτο των μέτρων που στέλνει στους θεσμούς, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτομη «να βάλει και νερό στο κρασί της», ειδικά σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Στο κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν πως μια σειρά από μέτρα τα οποία θα φέρουν λεφτά στα ταμεία του κράτους θα αποτελέσουν και το «κλειδί» για την οριστική συμφωνία.
Ανάμεσα σε αυτά περλαμβάνονται:
– αύξηση του φόρου πολυτελείας
– υποχρεωτική χρήση πληρωμών με κάρτες
– μπόνους σε συνεπείς φορολογούμενους
– περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων
– πλήρης ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
Συγεκριμένα στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου είναι να επιβληθεί φόρος:
– 1 ως 5 ευρώ ή 3%-5% ανά διανυκτέρευση στα πολυτελή καταλύματα σε νησιά του αιγαίου με 3.100 ή 4.100 κατοίκους και άνω,
– 3% φόρος επί του τζίρου σε μπαρ – νυχτερινά κέντρα – πολυτελή εστιατόρια στα νησιά , αλλά μόνον κατά τη θερινή περίοδο,
– Φόρος πολυτελείας 6% σε κοσμηματοπωλεία, είδη ρουχισμού, έργα τέχνης σε όλη τη χώρα.
– οι συναλλαγές πάνω από 70 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες Αγκάθια
Το ασφαλιστικό ίσως είναι η πιο δύσκολη “κόκκινη” γραμμή, όσον αφορά στις περικοπές συντάξεων, όμως υπάρχει διάθεση για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων σε ευγενή ταμεία με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή των τραπεζικών υπαλλήλων.
Στις επικουρικές, δεν αποκλείεται στις διαβουλεύσεις του Ιουνίου να εξεταστούν περικοπές σε υψηλές συντάξεις π.χ. πάνω από 300 ευρώ, αν και στελέχη της κυβέρνησης όπως ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δεν σκέφτονται να συζητήσουν για μείωση επικουρικών.
Η 13η σύνταξη παραμένει στο τραπέζι αλλά, όπως ξεκαθάρισε κυβερνητικό στέλεχος, δεν θα αποτελέσει αντικείμενο ρήξης και ήδη αναζητείται φόρμουλα όπως να μην καταβληθεί από φέτος ή να καταβληθεί κομμένη ή να είναι λιγότεροι οι δικαιούχοι.