Σε πολιτική κρίση φαίνεται ότι βυθίζεται η Βραζιλία, με αφορμή την απόφαση της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ να διορίσει τον προκάτοχο και μέντορά της, Λούλα ντα Σίλβα, ως προσωπάρχη της, κίνηση που τον προστατεύει από την εν εξελίξει έρευνα για εμπλοκή στο τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras.
Λίγη ώρα μετά την τελετή ορκωμοσίας του κ. Λούλα, ομοσπονδιακός δικαστής στην πρωτεύουσα Μπραζίλια διέταξε το «πάγωμα» του διορισμού, υποστηρίζοντας ότι η ένταξη του πρώην προέδρου στο κυβερνητικό σχήμα εμποδίζει «την ελεύθερη άσκηση της δικαιοσύνης».
Στη Βραζιλία, τα στελέχη της κυβέρνησης μπορούν να δικαστούν μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που σημαίνει ότι η τοποθέτηση του κ. Λούλα στη θέση του προσωπάρχη – με αρμοδιότητες ανάλογες του πρωθυπουργού – ουσιαστικά του προσφέρει μερική ασυλία σχετικά με την έρευνα για το σκάνδαλο Petrobras, αλλά και για τις κατηγορίες περί ξεπλύματος χρήματος που του απαγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση προτίθεται να ασκήσει έφεση έναντι της δικαστικής απόφασης, όμως η όλη υπόθεση καταδεικνύει την σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Ρούσεφ και των δικαστικών Αρχών.
Η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε απότομα την Τετάρτη, όταν ένας δικαστής έδωσε στη δημοσιότητα τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ της προέδρου και του κ. Λούλα, οι οποίες φανερώνουν τις συνεννοήσεις μεταξύ των δύο για τον διορισμό του τελευταίου στην κυβέρνηση.
Η διαρροή των συνομιλιών έχει προκαλέσει την οργή της κ. Ρούσεφ, η οποία ελπίζει ότι με τη βοήθεια του κ. Λούλα θα μπορέσει να παραμένει στη θέση της, τη στιγμή που αντιμετωπίζει κίνδυνο αποπομπής με την κατηγορία ότι παραποίησε δημοσιονομικά στοιχεία προκειμένου να κρύψει ελλείμματα στον προϋπολογισμό.
Ο διορισμός Λούλα και η όλη στάση της κ. Ρούσεφ έχουν προκαλέσει λαϊκή οργή στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, με μαζικές διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα τις τελευταίες ημέρες σε πολλές μεγάλες πόλεις.