Διεθνή

«Πολύ δύσκολα» τα αιτήματα Κάμερον για τη σχέση Βρετανίας-ΕΕ

60130F0D3FF740C736614DCC042D037D.jpg«Πρέπει να πω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε μια συμφωνία» και δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως οι δυο πλευρές θα βρουν κοινό τόπο έως το τέλος του έτους, δήλωσε από τη Μάλτα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, δίνοντας μια γεύση του χάσματος που χωρίζει αυτή τη στιγμή τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

Τα αιτήματα της Βρετανίας για αναμόρφωση της σχέσης της με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι «πολύ, πολύ δύσκολο» να ικανοποιηθούν, προειδοποίησε σήμερα Πέμπτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

«Πρέπει να πω ότι θα είναι πολύ δύσκολο να πετύχουμε μια συμφωνία» και δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως οι δυο πλευρές θα βρουν κοινό τόπο έως το τέλος του έτους, δήλωσε χαρακτηριστικά, μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Μάλτα.

«Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε», συμπλήρωσε λακωνικά ο κ. Τουσκ, στις πρώτες δηλώσεις κορυφαίου ευρωπαίου αξιωματούχου μετά τη γνωστοποίηση των αιτημάτων της βρετανικής κυβέρνησης για τροποποίηση των όρων συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απουσίαζε από τη Σύνοδο, καθώς υποδεχόταν στο Λονδίνο τον ινδό ομόλογό του Ναρέντρα Μόντι. Ωστόσο, τα σχόλια του κ. Τουσκ καταδεικνύουν το μεγάλο κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών.

Ο Συντηρητικός ηγέτης έχει δεσμευθεί για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με αντικείμενο την παραμονή της δεύτερης μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας στην ενωμένη Ευρώπη έως τα τέλη του 2017.

Στην επιστολή με τα βρετανικά αιτήματα που έστειλε στις αρχές της εβδομάδας, ο κ. Κάμερον ζητά από τον κ. Τουσκ τη διασφάλιση των δικαιωμάτων κρατών-μελών που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη και εξαίρεση του Λονδίνου από την ιστορική ευρωπαϊκή δέσμευση για επιδίωξη μιας όλο και ισχυρότερης ένωσης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με ενίσχυση των εξουσιών των εθνικών κοινοβουλίων.

Επιπλέον, σε ένα αίτημα που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Βρυξέλλες, ο κ. Κάμερον θέλει να περιορίσει τον αριθμό των μεταναστών από άλλες χώρες της Ε.Ε., προτείνοντας τον περιορισμό προνομίων και δικαιωμάτων για τέσσερα χρόνια.

Οι πρώτες επαφές μεταξύ της Βρετανίας και της Ε.Ε. για την διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης αναμένεται να αρχίσουν την επόμενη εβδομάδα.

You may also like

More in Διεθνή