«Πραγματική θηριωδία σε βάρος τόσο των ιδιοκτητών όσο και των ενοικιαστών τους», χαρακτηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) την σχεδιαζόμενη κατάργηση της διαδικασίας εκχώρησης ανείσπρακτων μισθωμάτων από την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, το σχέδιο της κυβέρνησης, επαναφέρει τη φορολόγηση των ιδιοκτητών επί ανύπαρκτων εισοδημάτων, «όπως ακριβώς και επί φανταστικών αντικειμενικών αξιών με τον ΕΝΦΙΑ», ενώ υπογραμμίζει πως «αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της κατάργησης της δυνατότητας εκχώρησης των ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο, που αποδέχθηκε η κυβέρνηση να συμπεριληφθεί στη λίστα με τα προαπαιτούμενα».
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποχρεώνονται από το κράτος και τους δανειστές να δηλώσουν ως εισόδημα και να φορολογηθούν για ενοίκια που ούτε εισέπραξαν ούτε μπορεί ποτέ να εισπράξουν. Το αποκορύφωμα είναι ότι αυτή τη στιγμή πρακτικά ουδείς έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εκτέλεση σχετικών δικαστικών αποφάσεων καθώς αυτό απαγορεύεται λόγω capital controls, κάτι που αν συνεχιστεί φοβούμαστε ότι θα οδηγήσει ακόμη και σε αυτοδικίες».
Η ΠΟΜΙΔΑ προειδοποιεί ότι «μεσοπρόθεσμα η ρύθμιση αυτή αποτελεί βόμβα στα θεμέλια της μισθωτικής αγοράς και της κοινωνικής συνοχής, καθώς στις περιπτώσεις καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων οι ιδιοκτήτες θα αντιμετωπίζουν το δίλημμα, είτε να προχωρήσουν σε έξωση των ενοικιαστών – με τους οποίους ενδεχομένως έχουν πολυετή συνεργασία – είτε να πληρώσουν φόρο εισοδήματος για χρήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, πέρα από τα απλήρωτα κοινόχρηστα, λογαριασμούς ΔΕΚΟ κλπ. και φυσικά από τον επερχόμενο ΕΝΦΙΑ»
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει στην ψήφιση αυτού του καταστρεπτικού για την οικονομία και την κοινωνία μέτρου και σε κάθε περίπτωση να διασφαλίσει ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2015 και όχι γι’ αυτά του 2014. Διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αναμένουν την έκδοση συμπληρωματικής εκκαθάρισης για τα περυσινά εισοδήματα με πρόσθετους φόρους και αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης για τα “φανταστικά” τους εισοδήματα».