Τεχνολογία

Πως να ξεχωρίζετε τα ασφαλή sites στο Internet

Η ασφάλεια κατά την περιήγηση μας στο Ίντερνετ είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους.

Ο καθένας μας χρησιμοποιεί το διαδίκτυο για διάφορους σκοπούς και με διάφορους τρόπους.

Ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια το διαδίκτυο έχει υποκαταστήσει το γραφείο, το σχολείο, τις συναυλίες και τα γήπεδα, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα γκισέ των τραπεζών!

Είτε πρόκειται για απλή ψυχαγωγία και διασκέδαση, είτε πρόκειται για ενημέρωση και αναζήτηση πληροφοριών, είτε πρόκειται για ηλεκτρονικές αγορές και συναλλαγές, η ασφάλεια του διαδικτύου είναι ένα ζήτημα μεγάλης σημασίας, γιατί πολλές φορές οι κίνδυνοι παραμονεύουν.

Πώς όμως μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα ασφαλή sites και να είμαστε σίγουροι ότι τα στοιχεία που καταχωρούμε ή οι πληροφορίες που δίνουμε, δεν θα γίνουν αντικείμενο υποκλοπής;

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η περιήγηση μας είναι ασφαλής end-to-end;

Παρακάτω μερικοί απλοί τρόποι για να μπορούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς κατά την περιήγηση μας. Είναι σημαντικό βέβαια να έχουμε υπόψιν μας ότι το καθένα από τα παρακάτω μόνο του, δεν μπορεί να παρέχει αρκετή εξασφάλιση και χρειάζεται ένας συνδυασμός ή ιδανικά και όλα τα παρακάτω.

1. Σημάνσεις

Ψάξε το λουκετάκι!

Όταν περιηγείσαι σε σελίδες οποιουδήποτε είδους που πιθανόν να χρειαστεί να καταχωρήσεις οποιαδήποτε πληροφορία ή απλά να χαζέψεις το περιεχόμενο, τσέκαρε την γραμμή διευθύνσεων, εκεί δηλαδή που αναγράφεται το όνομα της σελίδας που επισκέπτεσαι.

Εκεί θα πρέπει να υπάρχει δίπλα στο όνομα της σελίδας, ένα μικρό εικονίδιο που μοιάζει με λουκέτο.

Αυτό σημαίνει ότι ησελίδα συνοδεύεται από πρωτόκολλα ασφαλείας που κάνουν την περιήγηση ασφαλή.

Αν το λουκετάκι δεν υπάρχει, τότε… έχουμε πρόβλημα!!

2. Προγράμματα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό.

Tι είναι το κακόβουλο λογισμικό ; Λογισμικό που επικολλάται στον υπολογιστή σου και μπορεί να προκαλέσει ζημιά, να αλιεύσει ευαίσθητα δεδομένα, να υποκλέψει στοιχεία σου κλπ.

Μπορεί να έχει πάρα πολλές μορφές, και η συνηθέστερη είναι οι ιοί. Άλλες μορφές έχουν πιο αστεία ονόματα αλλά πιο επικίνδυνα αποτελέσματα, όπως σκουλήκια, δούρειοι ίπποι, ψαράδες με αγκίστρια και λοιπά…. ευτράπελα! Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να “εμβολιάσουμε” και τον υπολογιστή μας με ένα πρόγραμμα antivirus ώστε να είναι πιο ανθεκτικός στις επιθέσεις από ηλεκτρονικούς ιούς και κακόβουλα λογισμικά.

Ο υπολογιστής μας έχει ήδη προ-εγκατεστημένο ένα “ανοσοποιητικό σύστημα” που λέγεται firewall, και όπως το ανθρώπινο ανοσοποιητικό, προστατεύει σε ένα πρώτο επίπεδο από βλαβερούς παράγοντες. Από εκεί και έπειτα, χρειάζεται… ενίσχυση!

3. Δικλείδες ασφαλείας & πολλαπλά επίπεδα πιστοποιήσης

Όταν μιλάμε για ηλεκτρονικές συναλλαγές, αγορές και υπηρεσίες, πρέπει να μπορούμε να εμπιστευτούμε τον πάροχο με τον οποίο συναλλασόμαστε.

Όσο μεγαλύτερος και πιο αναγνωρίσιμος ο πάροχος κάποιας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τόσο περισσότερες οι πιστοποιήσεις ασφάλειας που παρέχει.

Οι δικλείδες ασφαλείας και τα επίπεδα πιστοποιήσης μιας συναλλαγής είναι ηλεκτρονικά πρωτόκολλα που κοστίζουν και απαιτούν υψηλή τεχνολογική εξειδίκευση για να “χτιστούν”. Ένας μεγάλος οργανισμός έχει και τα δύο. Μια αμφιβόλου προέλευσης σελίδα στο Ίντερνετ, συνηθέστερα δεν έχει καμιά δικλείδα ασφαλείας και κανένα επίπεδο πιστοποίησης της συναλλαγής.

4. Προστασία δεδομένων & πολιτική απορρήτου.

Τα προσωπικά μας δεδομένα είναι πολύτιμα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για άλλους…

Πλέον όλες οι αξιόπιστες σελίδες στο Internet είναι υποχρεωμένες να ζητούν συναίνεση για να επεξεργαστούν δεδομένα και πληροφορίες που θα καταχωρήσετε.

Αν μια σελίδα δεν έχει σαφή Πολιτική Απορρήτου διατυπωμένη αναλυτικά σε ξεχωριστό πεδίο, θα πρέπει να σας προβληματίσει… τουλάχιστον!!

5. Προστασία ανηλίκων από ακατάλληλο περιεχόμενο.

Δεν είναι όλες οι σελίδες για όλους. Υπάρχουν σελίδες με περιεχόμενο που δεν απευθύνεται σε ανήλικους, όποτε και η πρόσβαση σε αυτές δεν πρέπει να είναι “ξέφραγο αμπέλι”.

Σελίδες οργανισμών που έχουν την στοιχειώδη ευθύνη προς τα πιο ευαίσθητα μέλη της κοινωνίας μας, φιλτράρουν το περιεχόμενο τους ανάλογα με την ηλικία του χρήστη και το προσαρμόζουν έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις ρυθμίσεις γονικού ελέγχου των συσκευών μας.

Αυτό σίγουρα είναι ένα σαφές δείγμα πρόληψης και αξιοπιστίας για μια σελίδα και μας κάνει να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς.

Όλα τα παράπανω, είναι κάποια δείγματα, τεχνολογίες και πρωτόκολλα που μπορούν να ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας και αξιοπιστίας που αναπτύσσουμε όταν περιηγούμαστε σε μια σελίδα.

Όσο κι αν μας παιδεύουν τα επιπλέον επίπεδα και ρυθμίσεις ασφάλειας, είναι καλό να μην το “βαρυγκομάμε”, καθώς οι κίνδυνοι παραμονεύουν και το ρητό “όποιος αγαπάει, παιδεύει” ισχύει!

Οι οργανισμοί που μας αγαπούν και μας προστατεύουν, μας παιδεύουν για να εξασφαλίσουν την μέγιστη δυνατή ασφάλεια και αξιοπιστία για το περιεχόμενο τους.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Τεχνολογία