Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένας από τους πιο αναπτυσσόμενους κλάδους στον χώρο της σύγχρονης επιστήμης. Ηδη έχουν δημιουργηθεί μηχανήματα που μπορούν να «μιμηθούν» ανθρώπινες λειτουργίες, χωρίς να χρειάζεται η παραμικρή ανθρώπινη παρέμβαση.
Πως όμως θα μπορούσε μια συσκευή να αποκτήσει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται συναισθήματα; Αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που «βασανίζουν» τους επιστήμονες, καθώς δεν υπάρχει κανένας άμεσος τρόπος να εμφυτευτούν σε ένα μηχάνημα. Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως οι επιστήμονες βρήκαν μια έμμεση οδό ώστε να χαρίσουν στις μηχανές τους την ικανότητα να καταλαβαίνουν την διάθεση μας.
Βλέποντας πως δεν υπάρχει τρόπος να «προγραμματιστεί» ένα συναίσθημα, οι επιστήμονες στράφηκαν στο πανίσχυρο εργαλείο του διαδικτύου. Με τον ίδιο τρόπο που δημιουργήθηκε και λειτουργεί η Βικιπαίδεια, με τον ίδιο τρόπο που η μηχανή αναζήτησης της Google βελτιώνεται από κάθε μας κλικάρισμα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να φτιάξουν μια… μηχανή αναζήτησης συναισθημάτων.
Με επικεφαλής τους Κέβιν Χου και Τρέβις Ριτς, δημιουργήθηκε μια ιστοσελίδα πολύ απλού περιεχομένου, που ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης. Μπαίνοντας στο σάιτ gif.gf, παρουσιάζονται δύο εικόνες που προσπαθούν να περιγράψουν ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Ο επισκέπτης καλείται να επιλέξει ποια από τις δύο είναι καταλληλότερη, ενώ μπορεί να συνεχίσει την διαδικασία για όση ώρα θέλει, με εικόνες και συναισθήματα να ανανεώνονται.
Με έναν παρόμοιο τρόπο λειτουργίας με αυτόν της Βικιπαίδειας, της πιο γνωστής διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, στην οποία μπορεί ο καθένας να προσθέσει πληροφορίες, το gif.gf στοχεύει στην δημιουργία μιας βάσης δεδομένων σε σχέση με τα συναισθήματα. Ηδη έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη βάση δεδομένων, ικανή να συνδέσει με σχετική αποτελεσματικότητα συναισθήματα με εικόνες GIF. Περίπου τρία εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου έχουν συντελέσει μέχρι σήμερα.
Αρχικός στόχος των επιστημόνων, αφού συλλεχθούν οι απαραίτητες πληροφορίες συναισθημάτων σε… μορφή εικόνων GIF, είναι η δημιουργία μιας εφαρμογής που θα αναγνωρίζει τις γκριμάτσες των χρηστών της και θα τους επιστρέφει ένα αντίστοιχο GIF από την βάση δεδομένων. Σε επόμενο στάδιο, αναμένεται να εμφανιστούν και σημαντικότερες χρήσεις αυτής της τεράστιας «βιβλιοθήκης» συναισθημάτων.
Αν η προσπάθεια των Κέβριν Χου και Τρέβις Ριτς στεφθούν με επιτυχία, τότε θα έχει εφευρεθεί το πρώτο εργαλείο με δυνατότητα να «εξοπλίσει» τις συσκευές με συναισθηματική νοημοσύνη. Γεγονός που θα σημάνει την έναρξη μιας νέας τεχνολογικής γενιάς, με συσκευές ικανές να αντιληφθούν την διάθεση του χρήστη τους και να προσαρμόσουν τις λειτουργίες τους βάσει αυτής.
Αν θέλετε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μπορείτε να πατήσετε εδώ.