7 Ιουλίου 2022

Πώς θα επιστραφούν τα αναδρομικά από τις μειώσεις των επικουρικών και του ΕΚΑΣ

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Με τροπολογία του υπουργείου οικονομικών αλλάζουν οι όροι για την αναδρομική επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών από τις  περικοπές των επικουρικών, του ΕΚΑΣ και πιθανότατα των μερισμάτων. Υπενθυμίζουμε ότι  το «ψαλίδι» για τις επικουρικές  μετράει από τον Ιούνιο κι αυτό σημαίνει πως όσοι μπαίνουν στο φάσμα των περικοπών θα πρέπει να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά που αχρεωστήτως τους καταβλήθηκαν για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Αντίστοιχα το νέο ΕΚΑΣ έκανε «πρεμιέρα» με την σύνταξη του Ιουλίου, ωστόσο η περικοπή μετράει από τον Ιούνιο. Η τροπολογία δεν αποκλείεται να ακουμπά και το μέρισμα του ΜΤΠΥ. Εκεί το «μαχαίρι» μετράει από 1/1/2016 και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην προηγούμενη πληρωμή, τέλη Ιουνίου. Η αναδρομική επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος θα γίνει σε δυο δόσεις στα τέλη Σεπτέμβρη και στα τέλη Δεκέμβρη.

Ειδικότερα, η τροπολογία που αφορά καταρχήν τους συνταξιούχους του δημοσίου  μειώνει το ποσοστό του παρακρατούμενου από την ακαθάριστη μηνιαία καταβαλλόμενη σύνταξη ποσού από το 1/4 που είναι σήμερα σε :

    1/10 για συντάξεις μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ

    1/6 για το μέρος εκείνο της σύνταξης που τυχόν υπερβαίνει το ποσό των 1.000 ευρώ 

Ως ελάχιστο ύψος της μηνιαίας δόσης ορίζεται το ποσό των 50 ευρώ. Επίσης απαλείφεται το όριο στον αριθμό των δόσεων για την εξόφληση (ο νόμος όριζε πως παρακρατούνται τα ποσά σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις).
Καθυστερήσεις στις προσωρινές συντάξεις

Καθυστερήσεις αναμένονται στην έκδοση των προσωρινών συντάξεων παρότι ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) ορίζει ότι η απόφαση για τη λήψη προσωρινής σύνταξης βγαίνει εντός δύο μηνών από την αίτηση συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 12/5/2016 (ημερομηνία ψήφισης του νόμου) θα πρέπει έως το  τέλος Ιουλίου   να λάβουν την προσωρινή σύνταξη. 
«Ωστόσο το ΙΚΑ όμως δεν είναι ακόμη έτοιμο – όπως αποκαλύπτει ο προσφάτων παραιτηθείς υποδιοικητής του Ιδρύματος κ. Γιάννης Δούκας – κι’ έτσι η προσωρινή σύνταξη παραπέμπεται για αργότερα, στην καλύτερη περίπτωση προσωρινές συντάξεις στο τέλος Σεπτεμβρίου.»
Οι νέες προσωρινές συντάξεις για πλήρη σύνταξη  θα κυμαίνονται μεταξύ 384 και 768 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα υποστούν μειώσεις  κατά 30% υψηλόμισθοι του Ιδιωτικού τομέα , ΔΕΚΟ και τραπεζών που δικαιούνταν με το προηγούμενο καθεστώς  προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% της οριστικής σύνταξης που θα τους χορηγηθεί . Σε πολλές περιπτώσεις η προσωρινή σύνταξη έφτανε και τα 1200 ευρώ.
 Επιπλέον η  προσωρινή σύνταξη  θα συρρικνώνεται περαιτέρω αν η σύνταξη είναι αναπηρική η χορηγείται πρόωρα  . Δηλαδή  για μειωμένη σύνταξη απονέμεται προσωρινή ύψους 288 ευρώ . Και αυτό θα συμβεί με δεδομένο ότι επιμηκύνεται αντί να  λιγοστεύει  ο χρόνος αναμονής  για την έκδοση των οριστικών συντάξεων. 

Πετρόπουλος: Οι χαμηλές προσωρινές  αφορούν μόνο το 7, 2% των ασφαλισμένων

Το υπουργείο Εργασίας ωστόσο υποστηρίζει ότι οι προσωρινές συντάξεις «πείνας» αφορούν μικρό αριθμό ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Τάσος Πετρόπουλος  οι προσωρινές συντάξεις που είναι μικρότερες του ποσού των 384 ευρώ ανέρχονταν περίπου στο 7,2%. Πρόκειται για χίλιες τετρακόσιες είκοσι οκτώ περίπου συντάξεις. Από 384 μέχρι 768 ευρώ είναι το 83,6%.  «Συνεπώς, τόνισε ο υφυπουργός, πάνω από 90% ανέρχεται το ποσοστό των προσωρινών συντάξεων που πλησιάζει το ποσό των 768 ευρώ, που είναι και το όριο που θέτει ο δικός μας ο νόμος. Επομένως, δεν πρόκειται για κάποια σημαντική διαφορά, καθώς πάνω από 800 ευρώ προσωρινές συντάξεις δίνονταν στο 9,2% των ανθρώπων.»

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας σταΟικονομία