Ελλάδα

Πότε απολύεται δημόσιος υπάλληλος με ποινή υποβιβασμού ή οριστικής παύσης

ste708_4.jpg?itok=NwIBnYZN

Η προσφυγή δημοσίου υπαλλήλου στον οποίο έχει επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού, πρέπει να συζητηθεί στο ΣτΕ μέσα σε 6 μήνες. Σε διαφορετική περίπτωση, ο υπάλληλος πρέπει να απολυθεί.

Αυτό προβλέπει διάταξη νόμου, η οποία κρίθηκε συνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από προσφυγή υπαλλήλου του ΙΚΑ, στην οποία το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό είχε επιβάλλει την ποινή της οριστικής παύσης λόγω ανάξιας και αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς αλλά και για παράβαση των καθηκόντων της. Μετά την απόφαση του συμβουλίου η υπάλληλος προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση σε βάρος της.

Ωστόσο ο διοικητής απέλυσε την υπάλληλο, επικαλούμενος τον Υπαλληλικό Κώδικα (νόμος 3528/2007) και το άρθρο 142 που προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία έχει κατατεθεί προσφυγή στο ΣτΕ κατά αποφάσεως η οποία επιβάλλει την ποινή της προσωρινής ή οριστικής παύσης ή του υποβιβασμού και η εκδίκαση της προσφυγής δεν γίνει μέσα σε 6 μήνες από την ημέρα κατάθεσης, τότε η πειθαρχική απόφαση της απόλυσης εκτελείται από την αρμίδια υπηρεσία που υπάγεται ο υπάλληλος.

Η ολομέλεια ωστόσο έκρινε συνταγματική την επίμαχη διάταξη.

You may also like

More in Ελλάδα