Οι μελλοντικές κινήσεις των παραγωγών χωρών πετρελαίου του κόσμου (ΟΠΕΚ), αλλά και…. η Έμπολα θα κρίνει την πορεία της τιμής του πετρελαίου. Εκτιμήσεις της αγορά αναφέρουν ότι η πτωτική τάση του πετρελαίου θα σταματήσει στο επόμενο τρίμηνο, καθώς η τιμή – πάτος είναι τα 80 δολάρια το βαρέλι. Από εκεί και πέρα θα σταθεροποιηθεί και σιγά – σιγά θα ανακάμπτει, με βασική παράμετρο τις κινήσεις του ΟΠΕΚ, αλλά και πως οι απειλές για την παγκόσμια ανάπτυξηθα εξαπλωθούν ή εξαλειφθούν.
Και επειδή οι θεωρίες συνωμοσίας, πάντα, ήταν πηγή έμπνευσης των συγγραφέων η “βουτιά” που καταγράφει ο “μαύρος” χρυσός δεν μπορεί κατά κάποιους να βασίζεται μόνο στην αποδυνάμωση της ζήτησης και στην αναιμική παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και σε μία συνεννόηση μεταξύ “κυριών” για να δοθεί ώθηση στην αμερικανική οικονομία και να “χτυπηθεί” η ρωσική.
Με την ευρωπαϊκή οικονομία και τους καταναλωτές, επίσης, να επωφελούνται. H Citigroup εκτιμά ότι οι ισχύουσες τιμές πετρελαίου θα “ρίξουν” στην παγκόσμια οικονομία το ποσό των 1,1 τρισ. δολάρια, καθώς όχι μόνο θα υπάρξει περισσότερη κατανάλωση, αλλά και επειδή θα φέρει ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα, εμπορεύματα και μέταλλα.
Από που πηγάζουν αυτά τα σενάρια συνωμοσίας; Από τα εξής: Για κάθε πτώση 20 δολαρίων στη τιμή του αργού το αμερικανικό ΑΕΠ επωφελείται κατά 0,4%, ενώ ο κάθε οδηγός στις ΗΠΑ εξοικονομεί περί 120 δολάρια το χρόνο για κάθε 10 σεντ πτώσης ανά λίτρο στο καύσιμο κίνησης.
Από την άλλη, η Ρωσία δεν μπορεί να ισοσκελίσει τους προϋπολογισμούς της σε περίπτωση που η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί κάτω από το 85 δολάρια, καθώς το 75% των εσόδων της προέρχονται από την Ενέργεια.
Ήδη, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ μέσα σε τρεις μήνες έχει υποχωρήσει κοντά στα 20% όταν
τον Ιούνιο διαμορφωνόταν στα 115 δολάρια και τώρα είναι στα 86 δολάρια. Το ίδιο και η τιμή του αργού, η οποία τον Ιούνιο κυμαινόταν στα 105 δολάρια και τα σημερινά επίπεδα είναι στα 81 δολάρια!
Οι επενδυτές είτε στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, είτε στη Μέση Ανατολή κατακλύζονται, σύμφωνα με αναλυτές, από μια απαισιόδοξη διάθεση, το οποίο πηγάζει από την ισχνή παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και τους φόβους για την τροπή που θα πάρει η επιδημία του Έμπολα και όλα αυτά έχουν σπρώξει τους επενδυτές προς ασφαλή λιμάνια, τα κρατικά ομόλογα σταθερών χωρών, στο χρυσό, αλλά και στο ρευστό. Η στροφή δεν περιλαμβάνει το πετρέλαιο, λόγω των εκτιμήσεων για χαμηλή ζήτηση και λόγω των μηνυμάτων που στέλνει η Σαουδική Αραβία να μην μειώσει την παραγωγή.
Η Commerzbank αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για το πετρέλαιο το 2015 στα 85 δολάρια το βαρέλι, από τα 205 δολάρια. Στις 27 Νοεμβρίου οι χώρες του ΟΠΕΚ θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για να αποφασίσουν για τα επίπεδα παραγωγής το πρώτο μισό του επόμενου έτους, όπου αναμένεται να τα μειώσουν.
Παράλληλα, Bank of America και BNP Paribas “βλέπουν” ότι ο πάτος είναι τα 80 δολάρια και η τιμή του μπρεντ δεν αναμένεται να υποχωρήσει κάτω από αυτό το επίπεδο. Μάλιστα, η BNP εκτιμά ότι η τιμή θα “κλείσει” το έτος στα 95 δολάρια μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με τους αναλυτές των δύο επενδυτικών τραπεζών, δεν μπορεί η τιμή να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς οι προβλέψεις της παγκόσμιας οικονομίας (για το 2015) αναμένονται καλύτερεςεφόσον δεν συμβεί κάτι απρόβλεπτο. Παράλληλα, οι χώρες του ΟΠΕΚ και ειδικά η Σαουδική Αραβία δεν θα επιτρέψουν να υποχωρήσει άλλο, αφού δεν συμφέρει ούτε τις ίδιες, ούτε τις εταιρείες ενέργειας, μειώνοντας έτσι την παραγωγή. “Θα υπάρξει ένα “γύρισμα” στους επόμενους τρεις μήνες”, υπογραμμίζει ο Francisco Blanch, επικεφαλής αναλυτής της Bank of America, στο Bloomberg.