Πολιτική

Πού θα πήγαιναν οι «χρυσές συντάξεις» των 24.000 ευρώ του ΣΥΡΙΖΑ – Σε ποιους ασφαλισμένους και Ταμεία

Ασφαλισμένους των Ταμείων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, καθώς και ασφαλισμένους που προέρχονται από το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), όπως είναι το ταμείο των νομικών, αλλά και ασφαλισμένους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, «φωτογραφίζουν» οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις που αφορούν ποσά συντάξεων πάνω από 8.000 ευρώ και ανέρχονται σε μία περίπτωση στα 24.000 ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων του ασφαλιστικού.

Οι έως τώρα εκτιμήσεις σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική», κάνουν λόγο για έναν περιορισμένο αριθμό συνταξιοδοτικών αποφάσεων που αφορούν μερικές εκατοντάδες ασφαλισμένους, οι οποίοι, σε μερικές περιπτώσεις, είχαν και παράλληλη ασφάλιση, δηλαδή ασφάλιση σε δύο ταμεία στα οποία κατέβαλλαν τις ασφαλιστικές εισφορές που τους αναλογούσαν.

Περιπτώσεις

Από τα ποσά των συνταξιοδοτικών αποφάσεων, οι οποίες «πάγωσαν» μετά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, προκύπτει ότι πρόκειται γιαυψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα ελάμβαναν υψηλότατους μισθούς. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις οι ασφαλισμένοι αυτοί δικαιούνταν και το μπόνους της προσαύξησης των συντάξεών τους που τους έδινε η νομοθεσία επειδή κατέβαλλαν υψηλότατες ασφαλιστικές εισφορές. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τραπεζικά στελέχη, διευθυντές των ΔΕΚΟ, συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς αλλά και ασφαλισμένους του ταμείου των δημοσιογράφων. Σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός από τις υψηλές αμοιβές ή και τα μηνιαία έσοδα για τα οποία καταβάλλονταν εισφορές, οι ασφαλισμένοι αυτοί είχαν τουλάχιστον πάνω από 35 έτη ασφάλισης. Έτσι οι συντάξεις των 8.000 ευρώ ή των 15.000 ευρώ έως και 24.000 ευρώ (σε μία περίπτωση) ήταν συνδυασμός και αποτέλεσμα των εξής παραγόντων: των πολλών ετών ασφάλισης, της παράλληλης ασφάλισης όπου υπήρχε -ασφάλιση σε δύο ταμεία-, των υψηλών αμοιβών και άρα των υψηλών ασφαλίστρων, καθώς και της έλλειψης ανώτατου πλαφόν σύνταξης ειδικά μετά την 1η/1/2019.

You may also like