Διεθνή

Πούτιν: Δεν έχω το δικαίωμα να ζητήσω από τον Άσαντ να φύγει από την εξουσία

B4C38DBD363926B76996F3E9A8F00A0E.jpg«Η Συρία είναι μια κυρίαρχη χώρα, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι ο πρόεδρος εκλεγμένος από τον λαό. Επομένως, έχουμε το δικαίωμα να συζητήσουμε μαζί του για αυτά τα θέματα; Φυσικά όχι», είπε ο ρώσος πρόεδρος, ενόψει των νέων επαφών για τη συριακή κρίση στη Βιέννη και της συνόδου του G20, όπου αναμένεται η συριακή κρίση.

Η Ρωσία δεν έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, διαμήνυσε σήμερα Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας στα πρακτορεία Interfax και Anadolu, ο κ. Πούτιν τόνισε πως ο κ. Άσαντ είναι ο δημοκρατικά εκλεγμένος ηγέτης μιας κυρίαρχης χώρας, και συνεπώς η Μόσχα δεν μπορεί να ζητήσει την απομάκρυνσή του.

«Η Συρία είναι μια κυρίαρχη χώρα, ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι ο πρόεδρος εκλεγμένος από τον λαό. Επομένως, έχουμε το δικαίωμα να συζητήσουμε μαζί του για αυτά τα θέματα; Φυσικά όχι», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Τα σχόλια του κ. Πούτιν έγιναν μια μέρα πριν το νέο γύρο επαφών στη Βιέννη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον συριακό εμφύλιο, αλλά και της διήμερης συνόδου του G20 που αρχίζει την Κυριακή στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ευρωπαϊκές δυνάμεις και σουνιτικά κράτη της Μέσης Ανατολής επιθυμούν την αποχώρηση του Άσαντ από την εξουσία, έστω μετά από μια σύντομη μεταβατική περίοδο, θέση στην οποία αντιτίθενται Ρωσία και Ιράν.

Αναφερόμενος στη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στη συριακή κρίση, ο κ. Πούτιν επαναβεβαίωσε πως οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές θα συνεχιστούν έως ότου να ολοκληρωθούν οι επιθετικές επιχειρήσεις του συριακού τακτικού στρατού.

«Επομένως, η διάρκεια της στρατιωτικής παραμονής μας θα καθοριστεί από την υλοποίηση αυτού του στόχου», είπε, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτή την ημερομηνία απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων και συνδέοντας τις ρωσικές επιχειρήσεις με το μομέντουμ των δυνάμεων του κ. Άσαντ.

Η συνέντευξη του ρώσου ηγέτη ήλθε δυο εβδομάδες μετά τη συντριβή ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στην Χερσόνησο του Σινά, για την οποία έχει αναλάβει την ευθύνη ο αιγυπτιακός βραχίονας του Ισλαμικό Κράτος, ως αντίποινα για τη ρωσική επέμβαση στη Συρία.

Ο κ. Πούτιν σχολίασε λακωνικά πως «τα πιθανά ρίσκα και οι συνέπειες» της αποστολής δυνάμεων στη Συρία είχαν ληφθεί υπόψη πολλές φορές.

You may also like

More in Διεθνή