Διεθνή

Πούτιν: Οι Δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει τη Ρωσία

AF8B14E1D7F2586CC199F2D6FDC291C0.jpgΟ ρώσος πρόεδρος στάθηκε συγκεκριμένα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνοντας λόγο για κατάσταση που θυμίζει «θέατρο του παραλόγου». Το αποκορύφωμα της ουκρανικής κρίσης ήλθε όταν η Ρωσία προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας στις αρχές του 2014, όμως o κ. Πούτιν είπε ότι τα σύνορα δεν είναι κατά τη γνώμη του «σημαντικά» κι ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται παρά για τη «μοίρα των ανθρώπων».

Στην παραδοχή ότι οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία λόγω της ουκρανικής κρίσης, σε συνδυασμό με την χαμηλή τιμή πετρελαίου, πλήττουν τη ρωσική οικονομία προχώρησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Αναφορικά με τις δυνατότητές μας στις διεθνείς αγορές, οι κυρώσεις βλάπτουν σοβαρά τη Ρωσία», δήλωσε ο κ. Πούτιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild και δημοσιεύεται στην αγγλική ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Ο ρώσος πρόεδρος στάθηκε συγκεκριμένα στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Μόσχας – κάνοντας λόγο για κατάσταση που θυμίζει «θέατρο του παραλόγου».

Στα τέλη Δεκεμβρίου, η Ε.Ε. αποφάσισε να παρατείνει τις κυρώσεις για επιπλέον έξι μήνες, καθώς έκρινε ότι το Κρεμλίνο δεν είχε εφαρμόσει στο σύνολό της την ειρηνευτική συμφωνία Μινσκ ΙΙ, ωστόσο, ο κ. Πούτιν επέρριψε το σύνολο της ευθύνης για την ελλιπή εφαρμογή της συμφωνίας στην ουκρανική κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να απαιτείς από τη Μόσχα κάτι που, στην πράξη, πρέπει να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες στο Κίεβο», είπε στην «Bild».

Ο ρώσος ηγέτης τόνισε ότι οι Δυτικές κυρώσεις «δεν έχουν στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία», αλλά αποσκοπούν στο να «απωθήσουν γεωπολιτικά» τη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι στην πράξη οι ποινές είναι «ανόητες» και «βλάπτουν και τις δύο πλευρές».

Το αποκορύφωμα της ουκρανικής κρίσης ήλθε όταν η Ρωσία προσάρτησε την Χερσόνησο της Κριμαίας στις αρχές του 2014, αφού νωρίτερα είχε στείλει κρυφά ένοπλες δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος. Ωστόσο, στη «Bild» o κ. Πούτιν είπε ότι τα σύνορα δεν είναι κατά τη γνώμη του «σημαντικά» κι ότι ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται παρά για τη «μοίρα των ανθρώπων».

Πάντως, παρά την αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Δύσης με αιχμή την Ουκρανία, ο κ. Πούτιν επανέλαβε την βούλησή του να συνεργαστεί με τη Δύση για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας, παρά τις διαφορές. «Ακόμα κι αν δεν συμφωνούμε πάντοτε σε καθετί, κανείς δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιεί αυτό ως δικαιολογία για να μας κηρύξει εχθρούς», προσέθεσε με νόημα.

Στο οικονομικό μέτωπο, ο κ. Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, παραδεχόμενος ότι τα ρωσικά δημόσια ταμεία αντιμετωπίζουν μία «επικίνδυνη απώλεια εσόδων» λόγω των φθηνότερων εξαγωγών υδρογονανθράκων.

Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία του ότι υπάρχει και «θετική πλευρά» στην όλη υπόθεση, καθώς η υπερβολή εξάρτηση από «πετρο-δολάρια» αποδυναμώνει την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας.

You may also like

More in Διεθνή