Μετά από συνάντηση που είχε με τον φινλανδό ομόλογό του, ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μετακινούσε τα στρατεύματά της κοντύτερα στα σύνορα εάν η Φινλανδία αποφάσιζε να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Την πρόθεση της Μόσχας να ξεκινήσει διάλογο με το ΝΑΤΟ για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και την αποφυγή συγκρούσεων εξέφρασε σήμερα Παρασκευή ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει της συνόδου κορυφής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βαρσοβία.
Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο, ο κ. Πούτιν είπε ότι το συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας θα συγκληθεί μετά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας και ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν για τα μέτρα αποφυγής μίας σύγκρουσης στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.
Ο κ. Νιινίστο από την πλευρά του σημείωσε ότι τα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή της Βαλτικής δεν θα πρέπει να κλείνουν τους αναμεταδότες τους, τα συστήματα που διαθέτουν και τα οποία επιτρέπουν την αναγνώρισή τους.
«Όλοι γνωρίζουμε τον κίνδυνο με αυτές τις πτήσεις και εγώ πρότεινα να συμφωνήσουμε ότι οι αναμεταδότες θα χρησιμοποιούνται σε όλες τις πτήσεις στη Βαλτική Θάλασσα», είπε.
Η Ρωσία υποστηρίζει ότι τους τελευταίους μήνες έχει εντοπίσει πολλά αμερικανικά αεροσκάφη που πλησιάζουν τα σύνορά της αλλά έχουν κλειστούς τους αναμεταδότες τους, ενώ πολλές καταγγελίες για παρόμοια ρωσική συμπεριφορά έχει προβεί και το NATO.
Αναφερόμενος στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο πρόεδρος Πούτιν άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία θα μετακινούσε τα στρατεύματά της κοντύτερα στα σύνορα εάν η Φινλανδία αποφάσιζε να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Σε μια τέτοια περίπτωση, όπως εξήγησε, οι ένοπλες δυνάμεις της Φινλανδίας θα αποτελούσαν πλέον τμήμα της στρατιωτικής συμμαχίας της Δύσης και θα βρίσκονταν «στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
«Πιστεύετε ότι θα το αφήναμε ως έχει, να απέχουν τα στρατεύματά μας 1.500 χιλιόμετρα μακριά;» διερωτήθηκε με νόημα.