Η στρατηγική της Πράγας προς την ΕΕ έχει αλλάξει, ή τουλάχιστον, αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει η τσεχική κυβέρνηση.
Αφότου ανήλθε στην εξουσία τον Φεβρουάριο, η τσεχική κυβέρνηση του Bohuslav Sobotka «διαλαλεί» την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και σχεδιάζει να ενταχθεί στην Ευρωζώνη σύντομα, παρά το σαφώς μειωμένο ενδιαφέρον των Τσέχων ψηφοφόρων στις τελευταίες ευρωπαϊκές εκλογές.
Η στρατηγική της Πράγας προς την ΕΕ έχει αλλάξει, ή τουλάχιστον, αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει η τσεχική κυβέρνηση.
Ο Petr Drulák, ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, έθεσε το θέμα της φερόμενης αλλαγής της στάσης της Τσεχίας κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου στο Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού (IEP).
Παρά το γεγονός ότι πριν από μερικά χρόνια, η Τσεχική Δημοκρατία αντιμετώπιζε με καχυποψία την Ευρώπη, «σήμερα, η Πράγα θέλει να είναι εκεί όταν λαμβάνονται οι μεγάλες αποφάσεις», δήλωσε ο Petr Drulák.
«Πάντα συνηθίζαμε να λέμε όχι πρώτα και μετά να το σκεφτόμαστε. Η Ευρώπη πάντα θεωρείτο κάτι επικίνδυνο και απειλή για την τσεχική κυριαρχία. Τώρα λέμε ‘ναι, αλλά’», τόνισε.
Ανοίγοντας τον δρόμο για το ευρώ
Αρχικά τόνισε ότι η Πράγα θέλει να ανοίξει το δρόμο για την υιοθέτηση του ευρώ. «Αυτή η χώρα θα κάνει ό, τι μπορεί για να είναι έτοιμη σε τέσσερα χρόνια», είπε.
Η υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας και η ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς είναι οι προτεραιότητες της Τσεχίας.
«Αυτό θεωρείται μεγάλη επιτυχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι πάντα αντιληπτή ως εκκρεμής. Είναι, επίσης, ένα ζήτημα των σχέσεων με τις άλλες παγκόσμιες αγορές», εξήγησε ο Τσέχος.
Η Πράγα επίσης πιέζει για μια κοινή αγορά ενέργειας, ως μια προτεινόμενη λύση για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας.
Τέλος, η Τσεχική Δημοκρατία βασίζει πολλά και στο πρόγραμμα διεύρυνσης της ΕΕ, ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο Petr Drulák επιμένει, ωστόσο, στην ανάγκη για ορισμένες προϋποθέσεις. «Δεν μπορούμε να επεκτείνουμε την ΕΕ, χωρίς να ακολουθηθούν οι βασικοί κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού», εξήγησε.
Υπέρ της οριζόντιας ανάπτυξης
Ο Τσέχος θεωρεί πως υπάρχουν προβλήματα στη δομή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης. «Έχουμε ευνόησει την κάθετη ανάπτυξη, αλλά έχουμε παραμελήσει την οριζόντια» μεταξύ των κοινωνιών των πολιτών, μεταξύ των πολιτών που «δεν μπορούν να δεχτούν την τρέχουσα ή μελλοντική δομή της ΕΕ», συνέχισε. Πιστεύει ότι αυτό εξηγεί το πρόβλημα νομιμότητας της Ευρώπης μετά τις εκλογές του περασμένου Μαΐου.
Το υψηλό ποσοστό αποχής μεταξύ των ψηφοφόρων αντανακλά την ευρέως επιφυλακτική στάση του τσεχικού πληθυσμού προς τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Η προσέλευση του 18,2% στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ιστορικό
Την 1η Μαΐου 2004, δέκα χώρες προσχώρησαν στην ΕΕ: η Πολωνία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μάλτα.
Στο μεταξύ, η Σλοβενία εντάχθηκε στην Ευρωζώνη το 2007, ακολούθησαν η Κύπρος και η Μάλτα το 2008, η Σλοβακία το 2009, η Εσθονία το 2011 και η Λετονία το 2014. Η Λιθουανία σχεδιάζει να ενταχθεί στο ευρώ το 2015.
Η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2007 και η Κροατία τον Ιούλιο του 2013.