Αποφασισμένη να μην αφήσει ανεξερεύνητη την παραμικρή πράξη ή παράλειψη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δηλώνει η αντιπολίτευση, προειδοποιώντας για μπαράζ Προανακριτικών Επιτροπών στην επόμενη Βουλή και Ειδικά Δικαστήρια. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες των «Π», το τελευταίο διάστημα τα νομικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αλλά και κορυφαίων «γαλάζιων» στελεχών έχουν ενισχυθεί και εργάζονται πυρετωδώς, συλλέγοντας συνεχώς στοιχεία με καταγγελίες για σκάνδαλα με πιθανή εμπλοκή υπουργών της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στοιχεία και οι φάκελοι που έχουν σχηματιστεί είναι τέτοια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμα και σε δέκα Επιτροπές Προκαταρκτικής Εξέτασης την επομένη κιόλας των εκλογών, πριν καν από τη διαβίβαση τυχόν δικογραφιών από τη Δικαιοσύνη.
Το τι θα επακολουθήσει το έχουν αντιληφθεί και στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, άλλωστε κατά τη συζήτηση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη Novartis είχε μόνος του αναφερθεί σε «Ειδικά Δικαστήρια», λέγοντας πως δεν τον τρομάζουν. Το κλίμα και η βούληση της αντιπολίτευσης για μια ελληνική επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» αποτυπώθηκαν στον διάλογο εντός του Κοινοβουλίου του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, με τον Μάκη Βορίδη της Νέας Δημοκρατίας, τον οποίον δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τα «Π».
«Εσείς, ως έγκριτος νομικός, μπορείτε να μου προσδιορίσετε τι αδίκηµα είναι η σκευωρία;», ρώτησε ο κ. Παπαγγελόπουλος. «Ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας. Θα σας τα εξηγήσει καλύτερα η σύνθεση των δικαστών του Ειδικού ∆ικαστηρίου», απάντησε με νόημα ο κ. Βορίδης. H υπόθεση της Novartis και η καταγγελλόμενη από πλευράς της αντιπολίτευσης σκευωρία είναι ένα από τα πρώτα ζητήματα τα οποία θα κληθεί να διερευνήσει η επόμενη Βουλή. Τα στοιχεία που χρήζουν διερεύνησης, σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, είναι πολλά. Ενδεικτικά: η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, πως γνωρίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες, η επίσκεψη του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον Αρειο Πάγο και οι αναφορές του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην υπόθεση της Novartis πριν καν καταθέσουν οι μάρτυρες.
«Ο κ. Κοντονής πώς γνώριζε τις καταθέσεις των μαρτύρων πριν φθάσει η δικογραφία στη Βουλή; Εχει παραβιαστεί η διαδικασία και άρα δικαιούμαι να πω ότι είναι στημένη. Ολο αυτό το έχει οργανώσει ο ίδιος ο Τσίπρας, με βραχίονα τον Παπαγγελόπουλο», δήλωνε με έμφαση σε ανύποπτο χρόνο ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης.
Μήνυμα στην κυβέρνηση πως η σκευωρία στην υπόθεση Novartis θα αποκαλυφθεί από την επόμενη Βουλή, «φωτογραφίζοντας» Προανακριτική και Ειδικό Δικαστήριο έστειλε χθες η αντιπολίτευση στη Βουλή. «Η υπόθεση δεν τελειώνει σήμερα. Η επόμενη Βουλή θα αποκαλύψει τη σκευωρία που στήσατε», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έχει ήδη καταθέσει μήνυση κατά των κ. Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου. Στο μέλλον παρέπεμψε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Νίκος Δένδιας, μιλώντας για λογοδοσία της κυβέρνησης στις επόμενες κοινοβουλευτικές γενιές.
«Η υπόθεση θα ελεγχθεί για την ιταμή αυτή σκευωρία από την επόμενη Βουλή», πρόσθεσε ο εισηγητής της Ν.Δ., Μάκης Βορίδης. Στο προσκήνιο ήρθαν και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης. Ο Ευάγγε- λος Βενιζέλος έβαλε στο στόχαστρο τον υπουργό Δικαιοσύνης, Σταύρο Κοντονή, για τη διαβίβαση της αρχειοθέτησης της μήνυσής του κατά εισαγγελικών λειτουργών.
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ιδιαίτερο βάρος αναμένεται να δοθεί και στις υποθέσεις για τις οποίες έχει ήδη ζητηθεί κοινοβουλευτική διερεύνηση, αλλά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. επέδειξε εμμονική άρνηση. Πρώτη και καλύτερη, μεταξύ αυτών, η πώληση στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, με την εμπλοκή μεσάζοντα, κατά παρέκκλιση των κειμένων διατάξεων. Η Ν.Δ., η οποία κατηγόρησε ακόμα και για πλαστογραφία τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Πάνο Καμμένο, ζήτησε διερεύνηση των πράξεών του από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όμως η κυβερνητική πλειοψηφία ύψωσε «ασπίδα προστασίας».
Στο προσκήνιο αναμένεται να επανέλθει και το ζήτημα της εμπλοκής του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, στην υπόθεση του «Noor 1». Παρά το ότι ο ίδιος ο κ. Καμμένος παραδέχθηκε ότι συνομίλησε για 21 λεπτά με τον καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση, Μάκη Γιαννουσάκη, η κυβερνητική πλειοψηφία αρνήθηκε τη σχετική πρόταση Εξεταστικής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία, με το επιχείρημα ότι ο υπουργός παρενέβη στο έργο της Δικαιοσύνης, για να επηρεάσει εν εξελίξει δικαστική υπόθεση.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, και μάλιστα από Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, η διερεύνηση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι τυχόν ποινικές ευθύνες αυτής της υπόθεσης δεν έχουν παραγραφεί. Η Ν.Δ. ήδη έχει δεσμευθεί πως θα ανοίξει τον φάκελο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε, θεωρώντας πως οι πράξεις και οι παραλείψεις κυβέρνησης και οικονομικού επιτελείου κατέστησαν υποχρεωτική μια αχρείαστη μέχρι τότε ανακεφαλαιοποίηση.
Η Ν.Δ. υποστηρίζει ότι η ανακεφαλαιοποίηση: α) ζημίωσε το Δημόσιο, β) απαξίωσε τις προηγούμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, γ) σχεδόν εκμηδένισε την αξία του χαρτοφυλακίου του ΤΧΣ, δ) άλλαξε την ιδιοκτησιακή δομή των τραπεζών, σε εξαιρετικά χαμηλό τίμημα, και συρρίκνωσε την ελληνική ιδιωτική συμμετοχή. Το υπουργείο Υποδομών θα έχει και αυτό την τιμητική του. Στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι το ζήτημα της κατάτμησης δημόσιων έργων χρήζει ενδελεχούς κοινοβουλευτικής και δικαστικής διερεύνησης, αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς περί εύνοιας συγκεκριμένων εργολάβων.
Οι πρόσφατες, μάλιστα, εξελίξεις με την υποκατάσταση του Ομίλου Καλογρίτσα από την εταιρεία ΑΚΤΩΡ στην κατασκευή δημόσιων έργων έδωσαν έναυσμα στην αντιπολίτευση να μιλήσει ξανά για σκάνδαλο. Χαρακτηριστική η δήλωση του τομεάρχη Υποδομών του Κινήματος Αλλαγής, Γ. Μανιάτη. «Ο προκλητικός συγχρωτισμός του κατασκευαστικού Ομίλου Καλογρίτσα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Χρ. Σπίρτζη και πολλούς ακόμα κυβερνητικούς αξιωματούχους αναδεικνύει την οσμή του μεγαλύτερου σκανδάλου στη διάρκεια της κρίσης». Κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι οι εξελίξεις την επομένη των εκλογών αναμένεται να είναι ταχύτατες σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
«Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα, κάτι που σημαίνει ότι η ποινική διερεύνηση σε επίπεδο Βουλής δεν θα χρειαστεί πάνω από δύο μήνες προκειμένου οι φάκελοι να οδεύσουν στη Δικαιοσύνη», έλεγε πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος της αντιπολίτευσης «φωτογραφίζοντας» ξεκάθαρα Ειδικά Δικαστήρια. Στο «μικροσκόπιο» της Ν.Δ. βρίσκονται και άλλες υποθέσεις, όπως αυτές της Τράπεζας Αττικής, των ΕΛ.ΤΑ. και των κονδυλίων που διατέθηκαν για το Προσφυγικό.
Τα φάρμακα και οι τυχόν ευθύνες των υπουργών
Η παραγραφή τυχόν ποινικών ευθυνών για όσα συνέβησαν το πρώτο οκτάμηνο του 2015 δεν αντιμετωπίζεται ως κώλυμα από την αντιπολίτευση. Παρά το γεγονός ότι ποινική διερεύνηση δεν μπορεί να διεξαχθεί, η Ν.Δ. έχει δεσμευθεί πως θα συστήσει Εξεταστική Επιτροπή. Στο τραπέζι θα μπουν, σε κάθε περίπτωση, τα αίτια επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, το «Ρlan X» του Γ. Βαρουφάκη, τα σχέδια εισβολής στο Νομισματοκοπείο και οι συνθήκες υπογραφής του 3ου Μνημονίου.
Πεδίο έρευνας Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να αποτελέσει και η υπόθεση τιμολόγησης φαρμάκων το 2015, καθώς η μη έκδοση δελτίου τιμών από την κυβέρνηση προκάλεσε ζημία στα δημόσια Ταμεία και συγκράτηση σε υψηλά επίπεδα της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η κυβερνητική αιτιολογία που προβλήθηκε, ότι αιτία για τη μη έκδοση δελτίου τιμών ήταν όσα θυελλώδη συνέβησαν το πρώτο οκτάμηνο του 2015, δεν κρίνεται διόλου πειστική από την αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να προετοιμάζεται νομικά για την επαναφορά πρότασης σύστασης Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, με θέμα: «Ποινική ευθύνη των υπουργών για την ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της απιστίας περί την υπηρεσία, σε συνδυασμό και με το Αρθρο 1, παρ. 1 του Ν. 1608/1950 “Περί αυξήσεως των ποινών των προβλεπομένων διά τους καταχραστάς του Δημοσίου”», σε βάρος των αρμοδίων κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη.
Παρά το γεγονός ότι η πρώτη σχετική πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία και, με βάση το Σύνταγμα, δεν μπορεί να επανέλθει βασιζόμενη στα ίδια στοιχεία, η αντιπολίτευση αφήνει να εννοηθεί ότι στον φάκελο υπάρχουν ήδη νέα ενδιαφέροντα στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι στην αναφορά που είχαν καταθέσει σχετικά στην Εισαγγελία οι βουλευτές της ΔΗ.ΣΥ. Α. Λοβέρδος, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Β. Κεγκέρογλου κατήγγειλαν ότι κατά την τιμολόγηση του συγκεκριμένου δελτίου τιμών υπήρξε ζημία του Δημοσίου κατά 40 εκατ. ευρώ και επιβάρυνση των ασφαλισμένων με 100 εκατ. ευρώ. Επίσης περιγράφεται ζημία του Δημοσίου κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, λόγω συγκεκριμένων αποφάσεων των εν λόγω υπουργών, που καταστρατηγούσαν συστηματικά τους νόμους περί τιμολόγησης φαρμάκων.
Εξελίξεις, όμως, θα υπάρξουν και στις υποθέσεις ΚΕΕΛΠΝΟ και «Ντυνάν», καθώς η Ν.Δ. δηλώνει έτοιμη να συστήσει εκ νέου Εξεταστική, εντάσσοντας αυτήν τη φορά στο πεδίο διερεύνησης και την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. από το 2015 και μετά, με επίκεντρο την υπόθεση απευθείας ανάθεσης αντί εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία security της φύλαξης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ