Πρόκειται για γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που είχε συνταχθεί το 2010 προκειμένου να εξαιρεθούν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις εργασίες της εξεταστικής για το Βατοπέδι - Δείτε το έγγραφο
Γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής που δικαιώνει το αίτημα εξαίρεσης των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από την σύνθεση της προανακριτικής κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία στην συνεδρίαση εγκλωβίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στην ακραία αλλά προσχηματική ρητορική.
Το έγγραφο είχε συνταχθεί το 2010 με αφορμή αντίστοιχο αίτημα που είχε καταθέσει η ΝΔ προκειμένου να εξαιρεθούν δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τις εργασίες της εξεταστικής που είχε συγκροτηθεί για την διερεύνηση του σκανδάλου της Ι.Μ. Βατοπεδίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα υποστηρίζει ότι το αίτημα εξαίρεσης είναι παράνομο και αποτελεί κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, τότε είχε ψηφίσει υπερ της εξαίρεσης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο που παρουσιάζει το protothema.gr το ζήτημα που εγέρθηκε τότε είναι αντίστοιχο με το επιχείρημα που προβάλλουν σήμερα οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Δηλαδή, πως δεν μπορούν μέλη της ανακριτικής επιτροπής να είναι και μάρτυρες για την εξεταζόμενη υπόθεση.
Στην εξεταστική για το Βατοπέδι η εμπλοκή προέκυψε από την συμμετοχή των τότε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Παπουτσή και Αργύρη Λαφαζάνη οι οποίοι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες σε άλλη διαδικασία για την υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων.
Σύμφωνα λοιπόν με την γνωμοδότηση τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής συμφώνησαν ομόφωνα πως κατ εφαρμογή της αρχής της αμεροληψίας η απάντηση στο πρώτο ερώτημα είναι ότι επιτάσσεται ο αποκλεισμός ή η εξαίρεση των προσώπων που εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, όπως είναι εκείνοι που εξετάσθηκαν ως μάρτυρες σε διαδικασία με αντικείμενο την διερεύνηση της ίδιας υπόθεσης. Η απάντηση στο δεύτερο ερώτημα είναι ότι πρόσωπα που προτείνονται να κληθούν ως μάρτυρες ή καλούνται ως μάρτυρες ενώπιον εξεταστικής επιτροπής, εγείρουν υπόνοιες μεροληψίας, οπότε σύμφωνα με την αρχή της αμεροληψίας, ιδρύεται λόγος εξαίρεσής τους από την άσκηση των καθηκόντων του μέλους της επιτροπής. Η απάντηση στο τρίτο ερώτημα είναι ότι υπόνοιες μεροληψίας εγείρονται και για τους διατελέσαντες στο αξίωμα του Υπουργού, των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της επιτροπής».