ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά, δύο χρόνια μετά από τη διάσπαση και τη δημοσκοπική συρρίκνωση έδωσαν τα χέρια και συμφώνησαν να καταθέσουν κοινή πρόταση, ενώ το ΠΑΣΟΚ επέλεξε σε αντίθεση με την πρόσφατη πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης για τα Τέμπη να «οχυρωθεί» στο δικό του αίτημα και να βάλει επιπλέον στο στόχαστρο για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τη διακυβέρνηση Τσίπρα.
Το ενδεχόμενο «επιστροφής» του πρώην πρωθυπουργού με την ίδρυσηΦΚΕΠΕ και ταυτόχρονα έκοψε κάθε γέφυρα με το ΠΑΣΟΚ. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να προαναγγείλει την κατάθεση προανακριτικής για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να διερευνηθούν οι ποινικές ευθύνες δύο πρώην υπουργών της κυβερνητικής παράταξης, αλλά το αυτόνομο αίτημά της τελικά λειτούργησε ως αφετηρία ενός νέου κύκλου σφοδρών αντιπαραθέσεων με τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Σωκράτης Φάμελλος, όπως και ο Αλέξης Χαρίτσης, που μπήκε στο έργο της συμπόρευσης καλώντας από την πρώτη στιγμή τον κ. Ανδρουλάκη να βρουν πεδίο κοινής κοινοβουλευτικής δράσης πρςο την κατάθεση προανακριτικής πρότασης, κατηγορούν πλέον ανοιχτά το ΠΑΣΟΚ ότι ακολουθεί πλέον τη γραμμή των ίσων αποστάσεων επιλέγοντας μια ακατανόητη στάση.
Ωστόσο ο κ. Φάμελλος πατώντας πριν από το ΠΑΣΟΚ το κουμπί της κατάθεσης της πρότασης στη βουλή κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη να ψηφίσει το αίτημα ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Αριστεράς, που συγκέντρωσε περισσότερες ψήφους από αυτό της Χαριλάου Τρικούπη (37 και 35 αντίστοιχα). Το ενδιαφέρον είναι ότι τα δύο διαφορετικά «κατηγορητήρια» στοχεύουν στα ίδια πρόσωπα και βασίζονται σε παρόμοια επιχειρήματα για να παραπέμψουν στην ανάγκη διερεύνησης ποινικών ευθυνών. Γι αυτό και πηγές της Κουμουνδούρου επέμεναν χθες ότι «το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιλέγει ακατανόητα να μην συμπαραταχθεί με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, να μην υπογράψει την πρόταση Προκαταρκτικής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς για τα ίδια πρόσωπα (Βορίδη και Αυγενάκη).
Ακολουθεί – σημείωναν- λογική απομονωτισμού ακόμη και για κοινοβουλευτικές ενέργειες για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό που ενόχλησε όμως περαιτέρω την Κουμουνδούρου αλλά και την Πειραιώς ήταν το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ενέταξε στην ρπόταση τον ε΄λεγχο και για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο για την επιλογή του συμψηφισμού που συνεχίζει στο αφήγημά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι φανερό ότι εντάσσεται στη στρατηγική του συναινετικού ταγκό, στη λογική των ίσων αποστάσεων και του «παρών». Στα σκάνδαλα της ΝΔ, όμως, δεν χωράνε ίσες αποστάσεις. Εμείς ξέρουμε ποιος είναι ο αντίπαλος», τόνιζαν χθες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζοντας τη δυσφορία της Κουμουνδούρου για τη στόχευση του ΠΑΣΟΚ στις ημέρες του Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς από την πλευρά του ασκεί επίσης σκληρή κριτική στην επιλογή του ΠΑΣΟΚ «να ανοίξει τη βεντάλια της περιόδου διερεύνησης και τη λογική της μη συνομιλίας με τα κόμματα της Αριστεράς». Η κριτική αυτή έρχεται να προστεθεί στην επίθεση του Αλέξη Χαρίτση στο «παρών» του κυρίου Ανδρουλάκη κατά τη συζήτηση της κατά τ’ άλλα «αντισυνταγματικής» τροπολογίας για τις διαδικασίες ασύλου. Ο κ. Χαρίτσης στρέφεται με δηκτικό ύφος προς την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για να επισημάνει: «Θα πρότεινα στον κύριο Ανδρουλάκη να διαβάσει ξανά τη δικογραφία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εκεί, όλα είναι σαφή και δεν αφήνουν περιθώρια για τετριμμένα μισόλογα, ανιστόρητους συμψηφισμούς και μικροκομματικούς ελιγμούς που αφήνουν την κοινωνία αδιάφορη.».
Στο ΠΑΣΟΚ πάλι ήταν ξεκάθαρη εξαρχής η επιλογή της αυτόνομης πορείας, σε μια προσπάθεια να αποφύγει την «ταύτιση» με τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τα οποία ωστόσο δεν απέφυγε να συμπορευτεί για να καταθέσει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης λίγους μήνες πριν. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ λένε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι σε αυτή τη φάση το κόμμα τους προσπαθεί να κινηθεί αυτόνομα αλλά όχι και με τόσο αποτελεσματικό τρόπο, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά κάνουν «πρόβες γάμου», δηλαδή τις προετοιμασίες για τη νέα συνθήκη με «αφορμή» το σενάριο επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στην πορεία προς τις εκλογές. Σε αυτή τη συνθήκη- υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη- κλείνουν όλο και περισσότερο οι γέφυρες διαλόγου μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι αρκετοί βουλευτές τους είναι σε ανοιχτή γραμμή.
Την ίδια στιγμή το ΠΑΣΟΚ κάνει κινήσεις προς τη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών. Χθες έλαβε την υπογραφή από δύο ανεξάρτητους βουλευτές στην πράσινη προανακριτική, από τον διαγραφέντα από το ΠΑΣΟΚ Μπαράν Μπουρχάν και από τον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Σαρακιώτη. Αντιθέτως άκουσε ένα ηχηρό «όχι» από τους επίσης ανεξάρτητους, Ευάγγελο Αποστολάκη και Αθηνά Λινού, που διατηρούν, όπως λένε οι πληροφορίες, άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του πάντως καλεί τους βουλευτές όλων των κομμάτων να στηρίζξουν την πρότασή του και κάπως έτσι απαντά αρνητικά και στην πρόσκληση του Σωκράτη Φάμελλου να συμπορευτεί απέναντι στη ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά.
«Εμείς με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες καταθέτουμε αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής για να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη όλα τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων να τη στηρίξουν. Να στηρίξουν το φως και όχι το σκοτάδι. Ακόμη και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έχουν μια ευκαιρία να πάρουν αποστάσεις από αυτή την άθλια μεθόδευση του Μαξίμου», ισχυρίζεται ο κ. Ανδρουλάκης. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ αφήνουν να εννοηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα απέχει από τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής που προτείνει η Νέα Δημοκρατία «για να μην τις νομιμοποιήσουμε». Χθες το βράδυ βέβαια, η Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας στο Action24 υπογράμμισε ότι αν η Νέα Δημοκρατία δεχθεί και ψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική, «τότε θα δεχόμασταν την Εξεταστική».