Πολιτική

Προανακριτική: Ο «αυτωφοράκιας» του Παππά και η συνάντηση στο «White House»

Στελέχη προανακριτικής: Η κατάθεση Τόμπρα «δένει» το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος

Ρόλο συντονιστή για την δημιουργία του «Syriza channel» απέδωσε ο κ. Κυριάκος Τόμπρας, στον πρώην υπουργό Νίκο Παππά καταθέτοντας στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρειες τις διεργασίες για το στήσιμο του επικοινωνιακού βραχίονα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενώ παραδέχθηκε ενώπιον των μελών της προανακριτικής πως το «White House» -όρος που χρησιμοποιείται στα σημειώματα που υπάρχουν στην δικογραφία σε σχέση με την μεταφορά των χρημάτων- ήταν το Μέγαρο Μαξίμου.

Η εξέταση του συγκεκριμένου μάρτυρα θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα ωστόσο στελέχη της επιτροπής με νομική κατάρτιση αναφέρουν ότι η κατάθεση Τόμπρα «δένει» το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ εξακολούθηση και κατά συρροή για την ενδεχόμενη τέλεση του οποίου ερευνούν τους χειρισμούς του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Οι ίδιες πηγές εξηγούν πως υπάρχουν δύο κεντρικά σημεία της κατάθεσης που εμφανίζουν ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον: η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την μεταφορά χρημάτων μέσω «εικονικής υπεργολαβίας» και οι συναντήσεις Καλογρίτσα «κατ εντολή Παππά».

Η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τόμπρας ανέφερε στα μέλη της προανακριτικής πως στις 26 Αυγούστου 2016 ελάχιστα 24ωρα πριν την διεξαγωγή του τηλεοπτικού διαγωνισμού κατά τον οποίο οι συμμετέχοντες αναγκάστηκαν να κλειστούν επι ώρες σε δωματιάκια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς δέχεται στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου τους Χούρι και Καλογρίτσα. Βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν να βρεθεί η ασφαλέστερη οδός μεταφοράς 3 εκατ. ευρώ από τους Χούρι στον Καλογρίτσα ώστε ο δεύτερος να αντλήσει 3 εκατ. ευρώ για την κατάθεση εγγυητικής επιστολής που αποτελούσε «εισιτήριο» για την συμμετοχή του στον διαγωνισμό.

Τελικά, αποφασίζεται η σύναψη εικονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών για να δικαιολογηθεί το χρηματικό ποσό. Το γεγονός ότι ο τότε αρμόδιος υπουργός είχε απευθείας γνώση πως ο κ. Καλογρίτσας μπήκε στο διαγωνισμό με τουλάχιστον «θολή» επιταγή αποτελεί, σύμφωνα με στελέχη της επιτροπής, ισχυρή ένδειξη αν όχι απόδειξη τέλεσης του αδικήματος της παράβασης καθήκοντος. Τα όσα διημείφθησαν σε εκείνη την συνάντηση, όπως τουλάχιστον τα εξιστόρησε ο κ. Τόμπρας στην προανακριτική είναι χαρακτηριστικά: «Με παίρνει στο τηλέφωνο ο Καλογρίτσας και μου λέει ότι είμαστε στο Μαξίμου με τον Samer, δεν καταλαβαίνω τι λένε μεταξύ τους (σ.σ. ο κ. Καλογρίτσας δεν γνωρίζει Αγγλικά), πάρε σε παρακαλώ τον Samer να σου εξηγήσει, γιατί δεν καταλαβαίνω. Μου δίνει, λοιπόν, τον Samer Khoury στο τηλέφωνο και μου λέει ότι έχω έρθει εδώ πέρα για να πω του Παππά να γίνει η δουλειά με την εγγυητική. Και του λέω «Γιατί πήγες να το πεις αυτό το πράγμα στον Παππά, αφού σου είπα ότι δεν γίνεται, το απαγορεύει ο νόμος. Δεν εμπιστεύτηκες αυτό που σου είπα;» Δεν απαντάει. Του λέω, λοιπόν «Βάλε με ανοικτή ακρόαση γιατί θέλω εάν είσαι στο Μαξίμου ο Παππάς να ακούσει αυτό που θα πω εγώ και όχι αυτό που λες εσύ». Και με βάζει ανοιχτή ακρόαση και του λέω συγκεκριμένα «Εάν η Κυβέρνηση –σας τα λέω κυριολεκτικά, ο Καλογρίτσας που θα έρθει θα σας τα επιβεβαιώσει- είναι διατεθειμένη να δεχτεί τα σκατά που του φέρνεις για εγγυητική, ας τα δεχτεί. Εγώ, όμως, έχω υποχρέωση στο τηλέφωνο, ανοιχτή ακρόαση να πω ότι αυτό που φέρνεις είναι ένα … που δεν έχει καμία αξία, δεν πληροί καμία από τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού». Εκεί, λοιπόν, έκλεισε το τηλέφωνο και σε μία ώρα με παίρνει ο κ. Khoury στο τηλέφωνο και μου λέει «Έχεις δίκιο, δεν μπορεί να γίνει έτσι η δουλειά. Άρα, μου λέει, πρέπει να έρθουν τα λεφτά». Μάλιστα. Πώς θα έρθουν τα λεφτά τη στιγμή που είναι Παρασκευή και ο διαγωνισμός είναι την Δευτέρα, η προθεσμία είναι την Δευτέρα. Δεν είναι ότι έχουμε μπροστά μας μέρες. Έχουμε μπροστά μας δύο αργίες, Σάββατο και Κυριακή.

Εκεί, λοιπόν, επεμβαίνει ο Fouad Khoury, ο οποίος είναι ο Οικονομικός Διευθυντής του Ομίλου της CCC σε όλο τον κόσμο και πρώτος εξάδελφος –δεν είναι συνωνυμία- των δύο μεγάλων αδερφών Khoury, Ταουφίκ και Σάμερ, και λέει ότι αυτά που λέμε δεν μπορούν να γίνουν. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε μέχρι τη Δευτέρα είναι να φτιάξουμε μία σύμβαση υπεργολαβίας και με τη σύμβαση της υπεργολαβίας να έρθουν τα 3.000.000 ευρώ στην Ελλάδα. Τον ρωτάω «Πώς θα έρθουν, Fouad, τα 3.000.000 στην Ελλάδα, που σήμερα είναι Παρασκευή;». Μου λέει «Μην είσαι κορόϊδο. Στα Εμιράτα η Κυριακή είναι εργάσιμη». Είναι το μόνο που δεν είχα σκεφτεί. Άρα, η Κυριακή που είναι εργάσιμη από την ABU DHABI ISLAMIK BANK, αφού έχουν συμφωνηθεί όλα αυτά –τα βλέπετε ότι είναι όλα γραμμένα στα mail, εδώ έρχομαι να σας πω το αυτονόητο, αφού τα γράφουν- να έρθει το έμβασμα στην Attica Bank με ανταποκρίτρια τράπεζα την HSBC Λονδίνου, γιατί η ABU DHABI ISLAMIK BANK δεν έχει απευθείας ανταπόκριση με την Ελλάδα και οι συναλλαγές της για την Ελλάδα εκκαθαρίζονται μέσω της HSBC Λονδίνου, είναι η ανταποκρίτρια. Έρχεται, λοιπόν, το swift από εκεί και μπαίνουμε σε μία διαδικασία ορθοπεταλιάς προκειμένου η πλευρά Καλογρίτσα να προλάβει το swift να το κάνει λεφτά, τα λεφτά να τα κάνει δάνειο από τον ΤΟΞΟΤΗ στην εταιρία Βλαδίμηρος Καλογρίτσας με το κανάλι και να βγει και η εγγυητική αποστολή […] Με αυτό το σκεπτικό έλεγαν κάποιοι γιατί ο Καλογρίτσας να πάει την εγγυητική στις 16.00΄ ή 15.30΄, δεν θυμάμαι τι ώρα ήταν, αντί να την πάει στις 14.00΄ που την πήγαν όλοι; Γιατί του Καλογρίτσα η εγγυητική ήρθε με σλάλομ, δεν ήρθε απευθείας και πέρασε από χίλια μύρια κύματα, πέρασε από μία ανταποκρίτρια τράπεζα στο Λονδίνο, έπρεπε να γίνει ο έλεγχος εδώ πέρα από την κανονιστική συμμόρφωση για το ξέπλυμα και είναι λογικό να καθυστερήσει. Εάν θυμάστε τότε είχε γίνει μία ολόκληρη φασαρία λέγοντας ότι ο Καλογρίτσας την εγγυητική την κατέθεσε εκπρόθεσμα. Τα θυμάστε και ξεκίνησε το αν το εκπρόθεσμο ήταν η ώρα ή η μέρα. Καταλήξαμε ότι το εκπρόθεσμο ήταν η μέρα που θα έπρεπε να γίνει και τυπικά δεκτή η εγγυητική. Αυτή είναι η ιστορία μέχρι στο πώς ήρθαν τα χρήματα, μέχρι ποια είναι η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Γι’ αυτό σας λέω, όσοι επιμένετε να θέλετε να λέτε ότι η σύμβαση δεν ήταν εικονική, μην το λέτε γιατί η σύμβαση είναι εικονικότατη…»

Οι συναντήσεις του «αυτωφοράκια» κατ εντολή Παππά

Επόμενο σημείο με νομικό ενδιαφέρον – σύμφωνα πάντα με στελέχη της επιτροπής – αποτελεί η αποκάλυψη ότι ο κ. Καλογρίτσας «κατ εντολή Παππά» αμέσως μετά τον τηλεοπτικό διαγωνισμό και έχοντας εξασφαλίσει άδεια χωρίς όμως να έχει εγκαταστάσεις τηλεοπτικού σταθμού, ξεκίνησε συναντήσεις με γνωστούς επιχειρηματίες πολλοί εκ των οποίων είχαν εως τότε κανάλια αλλά απέτυχαν να αποκτήσουν άδεια. Όπως είπε ο κ. Τόμπρας, στο πλαίσιο αυτό συνάντησε μεταξύ άλλων τους Ε. Μαρινάκη, Δ. Κοντομηνά, Ι. Σαββίδη κ.α καθώς όπως υποστήριξε «ήταν ο αυτωφοράκιας του Παππά». Σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος στην επιτροπή έχει ως εξής:

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Μόλις λοιπόν ωραία μας είπατε ότι δεν έγινε η διαδικασία τελικά για οποιονδήποτε λόγο -ο Καλογρίτσας είπε «δεν με νοιάζει, με παρακαλούν όλοι»- ο Καλογρίτσας ισχυρίζεται, πράγμα που ισχυρίζονται εξίσου και ο Κοντομηνάς και ο Μαρινάκης σε διαφορετικές δηλώσεις, ότι έγιναν ραντεβού με μεσολάβηση του Παππά. Εγώ θέλω να μου πείτε τι σας είπε ο κ. Καλογρίτσας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Ο κ. Καλογρίτσας, λοιπόν, μου είπε ακριβώς αυτά που σας είπα πριν, να μην τα επαναλαμβάνω. Και ήξερα, μου είπε ότι πήγαν από το γραφείο του οι άνθρωποι του Σαββίδη, δεν πήγε ο ίδιος ο Σαββίδης, πήγε ένας άλλος άνθρωπος που είχε διευθυντή ο Σαββίδης τότε. Μου είπε ο ίδιος ότι βρέθηκε με τον Κοντομηνά. Και μου είπε ο ίδιος ότι «έχω και ραντεβού με τον Μαρινάκη». Και σας είπα πώς μου το είπε. Μου έλεγε «τώρα έχουμε όσα λεφτά θέλουμε».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Εγώ διαβάζω εδώ και πείτε μου αν ισχύει αυτό, αν το έχετε πει: «Μου τα είχε πει», λέει η «Μπαμ». «Όπως γνωρίζω για τις συναντήσεις τις οποίες έκανε με εντολή Μαξίμου και Παππά, όπως μου έλεγε».

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): «Όπως μου έλεγε».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Σας έλεγε ότι οι συναντήσεις ήταν;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Ναι, ναι, ναι.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Μισό λεπτό. Όχι «ναι, ναι, ναι». Σας έλεγε ότι οι συναντήσεις ήταν με εντολή;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Με εντολή Παππά. Το έλεγε ο Καλογρίτσας.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Πότε σας το έλεγε αυτό;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Κάθε ημέρα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Το 2016;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Βέβαια, το 2016. Ο Καλογρίτσας, ας πούμε, ήταν «πού πηγαίνεις Καλογρίτσα; Για φαγητό, με εντολή Παππά».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Το 2016, γιατί κάποιοι ακούμε τώρα ότι ο Καλογρίτσας έχει φτιάξει αυτό το σενάριο μετά τη CCC και για πρώτη φορά τον Παππά, εσάς τον Παππά σας τον ανέφερε ο Καλογρίτσας ότι τον έχει συναντήσει το 2016.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Κάθε ημέρα. Όχι μόνο σε εμένα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΕΥΡΗΣ: Εδώ εξετάζω εσάς.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΟΜΠΡΑΣ (Μάρτυς): Ναι.

Ακούστε με, εγώ όμως γνωρίζω τι έχει αναφέρει και από εδώ και από εκεί. Και σας λέω όχι μόνο σε εμένα. Όπου στεκόταν και όπου βρισκόταν συστηνόταν ως ο αυτοφωράκιας του Παππά. Πώς να σας το πω, δηλαδή;»

Το White House είναι το Μέγαρο Μαξίμου

Πέραν αυτών ο κ. Τόμπρας απαντώντας σε ερωτήσεις του Θάνου Πλεύρη (ΝΔ) τόνισε ότι γνωρίζει πως καταθέτει ενόρκως για να προσθέσει «Το White House λέω ότι είναι το Μαξίμου. Εδώ είμαστε ενόρκως, δεν είμαστε στο Kontra channel».

Υπενθυμίζεται πως η πλευρά Χούρι επικοινωνώντας με τους συνεργάτες του Χρ. Καλογρίτσα προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες αποστολής των 3 εκατ. ευρώ, ποσό που – σύμφωνα με την πλευρά Καλογρίτσα- θα χρησιμοποιούνταν ως εγγυητική επιστολή για την συμμετοχή στον τηλεοπτικό διαγωνισμό αναφέρεται σε «White House» και «White Porscha».

«Οι επικεφαλής και ο White House και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των “φίλων” στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνουμε σε αυτή τη φόρμουλα. Η προκαταβολή θα πάει σε “φίλους” στα ΗΑΕ (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και εκείνοι με τη σειρά τους θα τη στείλουν τοπικά. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι καλύτερο να ακολουθήσουμε αυτό. Αναμένοντας τις απόψεις σας» αναφέρεται σε ένα από τα emails που βρίσκονται στην δικογραφία.

Η «βόμβα» Τόμπρα για το Μέγαρο Μαξίμου του 2016 προέκυψε από ερωτήσεις του Θ. Πλεύρη μετά από την αρχική του κατάθεση, όταν ο μάρτυρας είπε ότι απευθύνθηκε αρχικά στο εκλιπόντα Γ. Κουρή -ο οποίος όμως του απάντησε, αφού επικοινώνησε με κυβερνητικούς παράγοντες, ότι «παλιόπαιδα δεν με εμπιστεύονται».

Ειδικότερα, ο διάλογος που φέρεται να διαμείφθηκε στην επιτροπή έχει ως εξής:

Θ. Πλεύρης: Τα «παλιόπαιδα του Κουρή» στα οποία αναφερθήκατε, ποια ήταν;

Κ. Τομπρας: ‘Ονομα δεν λέω. Το Μάξιμου ήταν όμως. Εκεί μίλησε ο Κουρής… Συμπεραίνω πως Χούρι και Καλογρίτσας είχαν καθημερινή επαφή με Μαξίμου. Ο Καλογρίτσας αυτό ανέφερε παντού. Συστηνόταν ως μπροστινός της κυβέρνησης. To White House λέω «είναι το Μαξίμου». Εδώ είμαστε ενόρκως. Όχι στο Kontra.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική