Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν για τρίτη συναπτή μέρα επιδρομές στη Συρία.
Προκαταρκτικές συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ είχε στο Παρίσι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, λίγες ώρες πριν την έναρξη της τετραμερούς συνόδου κορυφής με αντικείμενο την ουκρανική κρίση, όπου θα λάβει μέρος και ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.
Μολονότι το θέμα που θα συζητηθεί στο Παρίσι είναι η Ουκρανία, η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία μονοπώλησε τη συζήτηση του κ. Πούτιν με τον γάλλο πρόεδρο.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στο Associated Press, οι δυο ηγέτες επιχείρησαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το πολιτικό μέλλον της Συρίας, με δεδομένο ότι η Μόσχα υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ το Παρίσι εκτιμά πως ο σύρος πρόεδρος μπορεί να παραμείνει μόνο προσωρινά στην εξουσία.
Επί τάπητος τέθηκε επίσης ο ανεπίσημος συντονισμός ρωσικών και γαλλικών αεροπορικών δυνάμεων που επιχειρούν στους αιθέρες πάνω από τη Συρία, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος.
Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το τι συζητήθηκε με την κ. Μέρκελ, η οποία το βράδυ της Πέμπτης έριξε «γέφυρα» προς τη Ρωσία, λέγοντας πως αποτελεί απαραίτητο εταίρο στην προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας στη Συρία, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους και έχει οδηγήσει 4 εκατομμύρια Σύρους στην προσφυγιά.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ρωσικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν για τρίτη συναπτή μέρα επιδρομές στη Συρία, με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει πως συνολικά επλήγησαν 18 θέσεις του Ισλαμικού Κράτους.
Η Δύση ωστόσο αμφισβητεί πως τα ρωσικά μαχητικά στοχεύουν τους τζιχαντιστές, υποστηρίζοντας στον αντίποδα ότι τα πλήγματα έχουν ως στόχο αντικαθεστωτικούς αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ.
Στον απόηχο του νέου γύρου βομβαρδισμών, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση ζητώντας να σταματήσουν οι ρωσικές επιδρομές εναντίον των αντικυβερνητικών δυνάμεων στη Συρία.