Βολές του απόστρατου ναυάρχου Τζιχατ Γιαϊτζί, κατά της απόσυρσης τουρκικών γεωτρύπανων από την περιοχή που καταργούν το παράνομο «τουρκο-λιβυκό» σύμφωνο όπως υπσοτηρίζει
Ο Γιαϊτζί επέκρινε την απόσυρση των τουρκικών ερευνητικών πλοίων από την Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας προκλητικά: «Είχαμε δύο ερευνητικά πλοία και δύο γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο, τώρα κανένα. Θέτουμε μόνοι μας εκτός νόμου τη συμφωνία με την Λιβύη»
Ο τέως υπαρχηγός του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και πρόεδρος σήμερα του Κέντρου Ναυτικών και Παγκόσμιων Στρατηγικών του Πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, δήλωσε πως με τη συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας Λιβύης-Τουρκίας το 2019 «η Άγκυρα αύξησε μεν την οικονομική της κυριαρχία κατά ένα τέταρτο, ωστόσο δεν μπόρεσε να λειτουργήσει σε αυτόν τον θαλάσσιο τομέα» αφού τα χρόνια που περασαν η Turkish Petroleum δεν ξεκίνησε γεωτρήσεις. «Εάν σταματήσατε τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης επειδή «διαπραγματευόμαστε με την Ελλάδα», χάνουμε την Ανατολική Μεσόγειο. Καταγγέλλουμε τη συμφωνία της Λιβύης με τα ίδια μας τα χέρια» επεσήμανε, χαρακτηρίζοντας «περιττές» τις συνομιλίες με την χώρα μας που δεν θα πρέπει -σύμφωνα με τον ίδιο- να έχει λόγο σε θέματα Ανατολικής Μεσογείου.
Διεθνές Δίκαιο αλά Τούρκα
Παρερμηνεύοντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας σύμφωνα με τις τουρκικές επιδιώξεις, ο Γιαϊτζί δήλωσε πως δεν πρέπει να υπολογίζονται τα νησιά της Ελλάδας για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, αναφέροντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με τη συλλογιστική του. «Σε μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, η Ινδονησία, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες δεν ισχύει το καθεστώς κράτους αρχιπελάγους. Επομένως, η κατανομή των περιοχών δικαιοδοσίας στη θάλασσα βασίζεται στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος χερσονήσου με νησιά όπως η Τουρκία. Επιτρέψτε μου να εξηγήσω με ένα παράδειγμα που όλοι μπορούν να καταλάβουν: Έχει μείνει ένα χωράφι από τον παππού μου. Μια μέρα βγαίνει ο ιδιοκτήτης του παρακείμενου χωραφιού και λέει: «Όχι, αυτό είναι δικό μου». Αυτό το μέρος δεν μπορεί να είναι δικό σας, ακόμα κι αν πω ότι καλλιεργώ αυτόν τον τόπο, δεν βοηθά. Τέλος λέω: «Δεν θα καλλιεργήσω το χωράφι μου μέχρι να επιλυθεί η διαφορά. Είμαι ο ηττημένος. Τώρα η Ελλάδα δεν χάνει τίποτα, κερδίζει από εσάς» δήλωσε.