Η πόλη θα ανοίξει σιγά σιγά για εγκατάσταση ανέφερε ο κατοχικός ηγέτης και επανέλαβε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ τη λύση της ομοσπονδίας
Το Βαρώσι «είναι κομμάτι της κυριαρχίας μας. Τονίζω άλλη μια φορά απ’ εδώ ότι δεν θα αποδεχτούμε ποτέ να δοθεί το Βαρώσι στον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Ε. Τατάρ, γράφει η ιστοσελίδα «Γκιουνές».
Ο Τατάρ πραγματοποίησε δηλώσεις για την κλειστή πόλη της Αμμοχώστου στο πλαίσιο μιας τελετής χθες στο Βαρώσι και η οποία αφορούσε τα εγκαίνια μνημείου-μαυσωλείου του Οθωμανού αρχιπλοίαρχου Περτέβ Πασά, ο οποίος έζησε τον 16ο αιώνα.
Επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό ότι το Βαρώσι βρίσκεται εντός των «συνόρων» του ψευδοκράτους, ο Ε. Τατάρ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η πόλη θα ανοίξει σιγά σιγά για εγκατάσταση παράλληλα με την προβολή της ιδέας των «δύο χωριστών κυριαρχικών ίσων κρατών που ζουν πλάι πλάι».
Σημειώνοντας ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού είναι μια διάσταση της νέας τους πολιτικής, ο Τατάρ υποστήριξε ότι δεν είχε καταστεί δυνατόν να ανοίξει το Βαρώσι μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο επειδή καταβάλλονταν προσπάθειες επί 50 χρόνια για εξεύρεση ομοσπονδιακής λύση. «Αποδείχτηκε ότι μια ομοσπονδιακή λύση δεν θα απαντήσει στις προσδοκίες των Τουρκοκυπρίων», ισχυρίστηκε.
Ο Τατάρ ανέφερε ακόμη ότι όσοι διεκδικούν δικαιώματα στο Βαρώσι θα μπορούν να αποκτήσουν «στο μέτρο που δικαιούνται» τα δικαιώματά τους και τις περιουσίες τους μέσω της λεγόμενης «Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών».
Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο Ε. Τατάρ αναφέρθηκε από την δική του σκοπιά, στην ιστορία του Βαρωσιού υποστηρίζοντας ότι «υπήρξαν παρεμβάσεις στην φύση του Βαρωσιού και «προδοσία στην ιστορία» του και ότι οι Ελληνοκύπριοι και οι Έλληνες άνοιξαν το Βαρώσι στον τουρισμό φτιάχνοντας οικοδομές εκμεταλλευόμενοι την υπεροχή τους κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, παρά το γεγονός ότι το έδαφος στο κλειστό Βαρώσι ανήκει στο ΕΒΚΑΦ (Τουρκοκυπριακός οργανισμός διαχείρισης περιουσιών)».