Για τους υδρογονάνθρακες, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι συνεχίζεται «ένας μεγάλος αγώνας όσον αγορά τις ενεργειακές πηγές» και έκανε λόγο για «δίδυμο Ελλήνων – Εληνοκυπρίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» που προσπαθούν να εξαφανίσουν το ψευδοκράτος
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη από το 1964, όταν η τότε «γενική επιτροπή» των Τουρκοκυπρίων δημιουργήθηκε και ήταν «το πρώτο βήμα στο δρόμο για ένα χωριστό κράτος».
Επανέλαβε επίσης την θέση του για μια «δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση» στην Κύπρο, που δεν περνά – όπως είπε – από την ομοσπονδίας, αλλά από την πρότασή του για λύση στη βάση δύο ίσων και κυρίαρχων κρατών. «Η προσδοκία και η ελπίδα μου είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τα γεγονότα και να προσεγγίσει την πρόταση μας για λύση».
Ο κ. Τατάρ δήλωσε πως δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από την πρότασή του, την οποία επανέλαβε και στην Νέα Υόρκη, και για να μπορέσει να επαναρχίσει μια διαδικασία διαπραγμάτευσης θα πρέπει «να γίνουν αποδεκτά το κράτος μας και η κυριαρχία μας».
Ακόμα και αν το ψευδοκράτος δεν έχει αναγνωριστεί, συνέχισε, είναι μια πραγματικότητα. «Υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και η μεγαλύτερή δύναμή μας είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία».
Ο Τατάρ έκανε ειδική μνεία στους Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς και είπε ότι το ψευδοκράτος είναι η τιμή του «λαού μας» και η «παρακαταθήκη των προγόνων μας σε μάς» και το μεγαλύτερο καθήκον τους είναι να μην την καταπατήσουν.
Όσα δικαιώματα, συνέχισε, έχουν οι Εληνοκύπριοι στην Κύπρο έχουν και οι Τουρκοκύπριοι, λέγοντας πως κατά την εληνοκυπριακή νοοτροπία οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα, υποστηρίζοντας και πάλι ότι στόχος των Ελληνοκυπρίων ήταν να μετατρέψουν την Κύπρο σε ελληνικό νησί και να την ενώσουν με την Ελλάδα.
Από την πρώτες μέρες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο κ. Τατάρ, οι Εληνοκύπριοι προσπάθησαν να καταπατήσουν όλα τα δικαιώματα που το Σύνταγμα παραχωρούσε στους Τουρκοκύπριους και ξαναμίλησε για τα «ματωμένα Χριστούγεννα» και το έγκλημα της 21ης Δεκεμβρίου 1963.
Επιμονή για Βαρώσι
Αναφερόμενος στην «πρωτοβουλία για το Βαρώσι» ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε ότι το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης περιοχής είναι μια νέα ενέργεια για τον τουρισμό και θα συμβάλει θετικά στην οικονομία.
Υπενθύμισε δε ότι στις 20 Ιουλίου μια περιοχή 3,5% εντός του Βαρωσίου αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική ζώνη και οι ιδιοκτήτες εκεί απέκτησαν το δικαίωμα να προσφύγουν στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για τις περιουσίες τους. Ενώ μέχρι σήμερα πάνω από 400 Ελληνοκύπριοι έχουν προσφύγει στην εν λόγω «επιτροπή», συνέχισε, η «ε/κ διοίκηση» – όπως αποκάλεσε την κυβέρνηση της Δημοκρατίας – προσφεύγει σε κάθε τρόπο για να τους αποτρέψει. «Αλλά ό,τι και να κάνουν, δεν μπορεί να αποτραπεί το άνοιγμα του κλειστού Βαρωσιού».
Φυσικό αέριο και το «σόι» των Τουρκοκυπρίων
Για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Τατάρ είπε ότι «συνεχίζεται ένας μεγάλος αγώνας όσον αγορά τις ενεργειακές πηγές» και έκανε λόγο για «δίδυμο Ελλήνων – Εληνοκυπρίων και ιμπεριαλιστικών δυνάμεων» που προσπαθούν να εξαφανίσουν το ψευδοκράτος, «το στήριγμα της τουρκικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο και να απομακρύνουν την μητέρα πατρίδα Τουρκία από την περιοχή. Ενώ οι κύριοι στόχοι τους είναι να πολιορκήσουν την Τουρκία και να αποκτήσουν τους ενεργειακούς πόρους της. Για να φτάσει αυτόν τον στόχο, το δίδυμο Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων συνεχώς εξοπλίζεται και κλιμακώνει την ένταση. Να μη αναμένεται ότι απέναντι σε αυτό εμείς θα μείνουμε θεατές».
Γι’ αυτό, είπε, είναι πολύ σημαντικό ψευδοκράτος και Τουρκία να διαφυλάξουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. «Για να προστατεύσουμε το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, που περιλαμβάνει τα δικαιώματά μας στον αέρα και τη θάλασσα, καθώς και στην πατρίδα προσφύγαμε σε κάθε είδους ενέργειες και θα συνεχίσουμε. Ο δρόμος για την επιτυχία και για να είμαστε δυνατοί περνά από τη συνεργασία μας με την μητέρα πατρίδα Τουρκία», υποστήριξε.
Είπε επίσης ότι «οι ρίζες μας και το σόϊ μας είναι στην Ανατολία» και επανέλαβε ότι η τουρκική παρουσία στο νησί βρίσκεται από το 1571 και από τότε που κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς «υπάρχει δεσμός ψυχής, αίματος και εγκάρδιος με την Τουρκία». Αυτό το ξέρουν, πρόσθεσε, το δίδυμο Ελλήνων – Ελληνοκυπρίων και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και προσπαθούν αυτόν τον δεσμό να τον χαλάσουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα περασμένα 5 χρόνια (επί Μουσταφά Ακιντζί) αυτός ο δεσμός δέχθηκε πληγές και εξήγησε πως, όπως είχε δηλώσει πριν εκλεγεί, θα εξηγεί στον λαό της Ανατολίας «την εθνική μας υπόθεση» και γι’ αυτό θα ανταποκρίνεται σε κάθε πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία.