«Μετά από πέντε μήνες στενού συντονισμού, όλες οι συμμετέχουσες χώρες αναγνωρίζουν πλήρως τη σπουδαιότητα των προσπαθειών και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς την επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Αμερικανός υπουργός.
Ως «παγκόσμιο πρόβλημα που απαιτεί μία διαρκή παγκόσμια απάντηση» χαρακτήρισε την απειλή που συνιστά το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, μετά το πέρας διάσκεψης που διοργανώθηκε στο Λονδίνο με τη συμμετοχή του κεντρικού πυρήνα των ενδιαφερομένων χωρών.
Ο κ. Κέρι έκανε λόγο για πρόοδο στον συντονισμό των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών. «Μετά από πέντε μήνες στενού συντονισμού, όλες οι συμμετέχουσες χώρες αναγνωρίζουν πλήρως τη σπουδαιότητα των προσπαθειών και επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν επιτυχώς την επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους», είπε ο Αμερικανός υπουργός.
Πρόσθεσε δε ότι «η δυναμική του Ισλαμικού Κράτους έχει ανακοπεί και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ανατραπεί».
Ο οικοδεσπότης Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Φίλιπ Χάμοντ είπε ότι αναγνωρίστηκε η ανάγκη ακόμα στενότερης συνεργασίας. Παράλληλα εξήρε τον ρόλο της Τουρκίας, η οποία έχει δεχθεί επικρίσεις για ανεπαρκή έλεγχο των συνόρων της με τη Συρία, κάτι που επιτρέπει σε πολίτες από ευρωπαϊκές και άλλες χώρες να εντάσσονται στις δυνάμεις των ισλαμιστών.
Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, που βρέθηκε στο Λονδίνο το περασμένο διήμερο, δήλωσε στην εφημερίδα Times πως είναι αδύνατος ο απόλυτος έλεγχος των συνόρων της, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει και τόσο μεγάλο πλήθος προσφύγων.
Παρών στη διάσκεψη, μαζί με Υπουργούς Εξωτερικών από 21 χώρες, ήταν και ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος προειδοποίησε πως οι μειούμενες τιμές του πετρελαίου μπορεί να περιορίσουν τις οικονομικές δυνατότητες του ιρακινού στρατού που αντιμάχεται τους τζιχαντιστές. Ζήτησε δε περισσότερα όπλα από τις συμμαχικές χώρες.
Βρετανοί αναλυτές επισήμαναν ότι οι επίσημες δηλώσεις επικεντρώθηκαν στην πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, όπου πραγματοποιούνται τακτικές αεροπορικές επιθέσεις από συμμαχικές δυνάμεις. Ωστόσο, η αίσθηση είναι πως η εικόνα δεν είναι το ίδιο θετική και στο έδαφος της Συρίας.
Παρόντες στο Λονδίνο ήταν εκπρόσωποι της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Βελγίου, του Καναδά, της Δανίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ιράκ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας, του Κουβέιτ, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.