Διαγωνισμό για την εκμετάλλευση 20 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων και 9 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση άλλων 11 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων που είναι ώριμοι για έρευνα.
H προκήρυξη των διαγωνισμων έρχεται μετά την ολοκλήρωση του έργου της καταγραφής και της ψηφιακής αποτύπωσης των 114 Δημόσιων Μεταλλευτικών Χώρων και των 22 Δημόσιων Εκτάσεων Βιομηχανικών Ορυκτών που υπάρχουν στη χώρα, που ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη συστηματική καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωση του ορυκτού πλούτου της χώρας και την πρώτη προσπάθεια τεκμηριωμένης αξιολόγησης του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού τους.
Σε δήλωσή του, ο κ.Μανιάτης, επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να απεμπολήσει καμιά πλουτοπαραγωγική της πηγή και ότι η εξορυκτική δραστηριότητα, μπορεί να συνδράμει σημαντικά στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, με αειφόρο αξιοποίηση των ορυκτών πρώτων υλών και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.
«Για πρώτη φορά από συστάσεως του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους, υλοποιείται μια τέτοιας μορφής και έκτασης καινοτόμος διαδικασία, τόσο ως προς την καταγραφή και την αξιολόγηση, όσο και ως προς την προτυποποίηση της αξιοποίησης μέσω διεθνών διαγωνισμών» πρόσθεσε ο υπουργός ενώ σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα του υπουργείου είναι η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών προκειμένου να διαλυθούν η καχυποψία και ο φόβος.
Οπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος οι προκηρύξεις για όλα ή για ορισμένα από αυτά θα προχωρήσουν, αφού προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Συνολικά στη χώρα μας, σύμφωνα με την καταγραφή που ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2014, υπάρχουν 114 Δημόσιοι Μεταλλευτικοί Χώροι και 22 Δημόσιες Εκτάσεις Βιομηχανικών Ορυκτών.
Ο ορυκτός πλούτος της Ελλάδας υπολογίζεται από το ΙΓΜΕ σε 30 δισ. ευρώ χωρίς τους υδρογονάνθρακες.