Ιστορικό χαμηλό καταγράφουν τα ποσοστά των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών στη νέα δημοσκόπηση του ARD. Την ίδια ώρα φαίνεται πως αρχίζει και αποκαθίσταται αργά αλλά σταθερά η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα.
Νέα σημαντική πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά των παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας στη Γερμανία στη νέα δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Infratest dimap για λογαριασμό του ARD-Deutschlandtrend. Η Χριστιανική Ένωση (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές CDU/CSU) χάνει δυο ποσοστιαίες μονάδες και συγκεντρώνει πλέον 34% στην πρόθεση ψήφου.
Νέα καθίζηση καταγράφουν την ίδια ώρα τα ποσοστά των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD) που λαμβάνουν πλέον 21%, το χαμηλότερο ποσοστό που έχει μετρήσει ποτέ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση για το κόμμα.
Τρεις ποσοστιαίες μονάδες κερδίζουν οι Πράσινοι (Grüne) που συγκεντρώνουν 13%, στο 7% (-2%) η Αριστερά (Die Linke) ενώ οι Φιλελεύθεροι (FDP) φαίνεται να ανακάμπτουν δημοσκοπικά, λαμβάνοντας 7% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που τους εξασφαλίζει στην παρούσα φάση την είσοδο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι το εκλογικό όριο βρίσκεται στο 5%.
Βελτιώνεται η δημοτικότητα της Αγκ. Μέρκελ
Το δημοσκοπικό της ζενίθ βιώνει στο μεταξύ η λαϊκίστικη Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD), που είδε τα ποσοστά της να απογειώνονται στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές. To κόμμα, που από αμιγώς ευρωσκεπτικιστικό εξελίχθηκε -με οδηγό την προσφυγική κρίση- στον απόλυτο εκφραστή του ξενοφοβικού ρεύματος στη χώρα, εμφανίζεται να συγκεντρώνει 14% (+3%). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει ποτέ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση για το AfD.
To ARD-Deutschlandtrend επεφύλασσε όμως άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη για τους Σοσιαλδημοκράτες αφού καταδεικνύει σημαντική υποχώρηση της δημοτικότητας του προέδρου του SPD. Ικανοποιημένοι από το έργο του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δηλώνουν μόλις το 39% των ερωτηθέντων. Πρόκειται για το χαμηλότερο προσωπικό ποσοστό κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο, το οποίο τον κατατάσσει στην όγδοη θέση της λίστας των δημοφιλέστερων πολιτικών της χώρας.
Της σχετικής λίστας ηγείται ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με 74%, ακολουθεί ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ με 73%, στην τρίτη θέση ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 66% ενώ στην τέταρτη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ που βελτιώνοντας τα ποσοστά της κατά δυο μονάδες εμφανίζεται πλέον στο 56%.
Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται την Τουρκία
Η ίδια δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι η πλειονότητα των Γερμανών απορρίπτουν τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Συγκεκριμένα το 56% χαρακτηρίζουν τη συμφωνία «μάλλον κακή» ενώ το 39% «μάλλον καλή».
Αρκετά επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι πολίτες και ως προς το ερώτημα εάν η συμφωνία θα καταφέρει να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη. Ενώ το 40% αναμένει μείωση του αριθμού, το 41% εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αξιοσημείωτη μεταβολή. Την ίδια ώρα το 14% πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αρκετά σαφή είναι τα ευρήματα όσον αφορά το ερώτημα περί ενδεχόμενης ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η συντριπτική πλειονότητα, ήτοι το 68%, τάσσεται κατά της ένταξης ενώ το 27% εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα η Ένωση θα πρέπει να δεχθεί στους κόλπους της τους Τούρκους.
Αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα
Πάντως το μεγαλύτερο μέρος των γερμανών πολιτών αντιμετωπίζει την Άγκυρα με περισσή δυσπιστία. Μόλις το 17% πιστεύουν ότι θα πρέπει κανείς να εμπιστεύεται την Τουρκία, το 79%, αντίθετα, πιστεύει ότι η Άγκυρα δεν είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος για την Γερμανία. Το ποσοστό αυτό, όπως σημειώνει το ARD, θα πρέπει να ερμηνευτεί και στα συμφραζόμενα της συζήτησης για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.
Περισσότερο από όλους οι Γερμανοί φαίνεται να εμπιστεύονται τους Γάλλους: το 89% πιστεύει ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος για τη Γερμανία (+3% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2015). Υψηλά είναι τα σχετικά ποσοστά και για τη Μεγάλη Βρετανία (73%, +4%) αλλά και τις ΗΠΑ (58%, +8%). Συγκριτικά χαμηλότερο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα. Βρίσκεται μόλις στο 34%, εντούτοις σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2015 καταγράφει μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά 21 ποσοστιαίες μονάδες. Πέρσι τέτοια εποχή -στον απόηχο της πρώτης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εν μέσω ενός κλίματος αβεβαιότητας για τις διαπραγματεύσεις- μόλις το 13% δήλωναν ότι εμπιστεύονται την Ελλάδα.