Πολιτική

Προς μετωπική Μητσοτάκης – Τσίπρας για την βία

Ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συζήτηση προκειμένου να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας με διάθεση συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων

Σε κλίμα οξύτατης πόλωσης αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στην Βουλή (10:30 π.μ) η σύγκρουση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας και τα φαινόμενα ανεξέλεγκτης βίας των μπαχαλάκηδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στην συζήτηση προκειμένου να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του υπέβαλε ο κ. Τσίπρας με διάθεση συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων καθώς όπως ο ίδιος επισήμανε και στο πρόσφατο διάγγελμά του απαιτείται από το σύνολο του πολιτικού συστήματος να επιδειχθεί εθνική ομοψυχία.

Ωστόσο, συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη εξηγούν πως αν ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανοίγει και την συζήτηση, επιλέξει να οξύνει περαιτέρω το κλίμα αντιπαράθεσης θα υπάρξει ανάλογης ισχύος απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως τα περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας δεν αποτελούν ούτε ελληνικό ούτε σημερινό φαινόμενο αλλά διαχρονικό πρόβλημα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και αυτής του Αλέξη Τσίπρα.

Παράλληλα θα καλέσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εγκαταλείψει την τακτική επένδυσης στην κούραση των πολιτών και να αποφασίσει εάν αποτελεί εκπρόσωπο κόμματος του 32% ή πολιτικής ομάδας του 3% που αναλώνεται σε ακτιβιστικού τύπου δρώμενα.

Σε αυτό το πλαίσιο θα αναπτύξει την δέσμη πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας στην ελληνική αστυνομία, την άρτια εκπαίδευση των στελεχών της ΕΛΑΣ, τον εντοπισμό και την ουσιαστική αντιμετώπιση των περιστατικών αυθαιρεσίας.

Άλλωστε, όπως είχε επισημάνει η επιτροπή για την εξέταση περιστατικών αστυνομικής βίας που συγκροτήθηκε τον Νοέμβριο του 2019 υπο τον Συνταγματολόγο Νίκο Αλιβιζάτο «η σημειούμενη αστυνομική βία στη χώρα μας, ίσως να μην συνιστά καθ’ εαυτήν ελληνική ιδιομορφία, παρά τις εξάρσεις που κατά καιρούς επισημαίνονται. Αντίθετα, ελληνική ιδιαιτερότητα συνιστά η ατιμωρησία των εμπλεκόμενων αστυνομικών οργάνων, όπως προκύπτει μεταξύ άλλων από τις επανειλημμένες καταδίκες της χώρας μας από διεθνείς οργανισμούς. Η αποφασιστική αντιμετώπισή της, υπο τις σημερινές τουλάχιστον συνθήκες, μπορεί να γίνει μόνο με την ανάθεση ελεγκτικών αρμοδιοτήτων όχι μόνο σε αστυνομικά αλλά και σε ανεξάρτητα όργανα». Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είχε εξετάσει και περιστατικά αυθαιρεσίες κατά την περίοδο 2015-19. Υπο αυτό το πρίσμα ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει συγκεκριμένες δράσεις που θα κινούνται σε 3 άξονες:

– Ενίσχυση του ρόλου του Συνηγόρου του Πολίτη στην διερεύνηση των περιστατικών βίας από αστυνομικά όργανα

– Ενίσχυση της εκπαίδευσης των αστυνομικών

– Εξέταση όλων των παραμέτρων από ειδικούς εμπειρογνώμονες του οπτικοακουστικού υλικού που καταγράφουν οι κάμερες που έχουν προστεθεί στις στολές των αστυνομικών.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα υπενθυμίζει ότι επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το μεγαλύτερη πρόβλημα ήταν η απουσία της Ελληνικής Αστυνομίας και λιγότερο οι παραβατικές συμπεριφορές.

Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού εξηγούν ότι το κλίμα της σημερινής συζήτησης θα εξαρτηθεί από τον Αλέξη Τσίπρα

Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας στην επίκαιρη που κατέθεσε στον πρωθυπουργό αμέσως μετά την δημοσίευση των εικόνων με τον αστυνομικό που επιτίθεται σε νεαρό στην πλατεία Συντάγματος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «τα πρόσφατα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη ξεπερνούν κάθε όριο» και ότι «δυστυχώς όμως δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά συστηματικό φαινόμενο».

Ρωτούσε τέλος τον πρωθυπουργό «Για πόσο ακόμη θα επιτρέπετε αυτό το κρεσέντο φαινομένων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας με πρόσχημα την τήρηση των υγειονομικών μέτρων που εσείς ο ίδιος και στελέχη της κυβέρνησή σας διαρκώς παραβιάζετε; Γιατί δεν αποσύρετε άμεσα από τους ελέγχους που αφορούν την τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης αστυνομικούς με βαρύ οπλισμό, όπως λ.χ. αυτοί της Ομάδας ΔΙΑΣ, και για ποιόν λόγο παύσατε την Επιτροπή για τη διερεύνηση περιστατικών αστυνομικής βίας που είχε συσταθεί τον Δεκέμβριο του 2019 από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη;»

You may also like