Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τα 5,6 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων παγκοσμίως, η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,7 εκατομμύρια
Την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας και την κατάσταση στην Ελλάδα, θα αξιολογήσουν την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και τα αποτελέσματα της οικονομικής ενίσχυσης της ΕΕ στην Τουρκία.
Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής θα συζητήσουν με τον Έλληνα υπουργό για την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και στη συνέχεια θα μιλήσουν για τα «αποτελέσματα της Δήλωσης» αλλά και για την κατάσταση στα ελληνικά νησιά εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Υπηρεσίας για τη Στήριξη του Δικαιώματος Ασύλου και των Γιατρών χωρίς Σύνορα.
Κατά την αυριανή συζήτηση αναμένεται να δοθεί έμφαση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΕΚ, στη Διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες προς την Τουρκία, η οποία συστάθηκε το 2015 «για να βοηθήσει τις αρχές της Τουρκίας που συνδράμουν πρόσφυγες στο έδαφός της. Η Διευκόλυνση διαχειρίζεται πόρους ύψους 6 δισ. ευρώ, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί μέχρι το 2025».
Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), από τα 5,6 εκατομμύρια Σύρων προσφύγων παγκοσμίως, η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,7 εκατομμύρια.
Ως ζήτημα εθνικής σημασίας χαρακτήρισε το μεταναστευτικό στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Ο κ. Πέτσας είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου και ότι προωθείται η κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων ώστε να ξέρουν όσοι έρχονται στη χώρα μας ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από την επιστροφή τους. Όσον αφορά τις μετακινήσεις μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα υπογράμμισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα είναι πάνω από το 1% του πληθυσμού ανά τοπική περιφέρεια».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, μέχρι τις 20 Νοεμβρίου θα μεταφερθούν αρκετές χιλιάδες μετανάστες στην ενδοχώρα, θα υπάρξει όμως μέριμνα ώστε να πάνε σε περιοχές που είχαν δεχθεί μικρότερο βάρος το προηγούμενο διάστημα. Επίσης τόνισε ότι οι συγκεκριμένες περιοχές θα ενισχυθούν με υποδομές. Όπως εξήγησε, «πρέπει να στηρίξουμε τα νησιά. Όλοι οι Έλληνες θα το πράξουν γιατί αντιλαμβάνονται την έννοια της αλληλεγγύης». Ο στόχος πάντως είναι για 10.000 επιστροφές μέχρι το τέλος του 2020.