Οικονομία

Προσωρινό «στοπ» στις κατασχέσεις από την Εφορία

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZX «Παράθυρο» για να μη πληρώνουν οι φορολογούμενοι τους φόρους τους μέχρι να ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τις 100 δόσεις, ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς όχι μόνο καθυστέρησε δύο μήνες να φέρει την πολυαναμενόμενη ρύθμιση χρεών στην εφορία αλλά προχωρά και στο «πάγωμα» των κατασχέσεων, έως ότου κάνουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι.

Ήδη εν αναμονή της ρυθμίσεως που είχε προαναγγελθεί από το καλοκαίρι,  άλλοι 851.201 φορολογούμενοι «τα φόρτωσαν  στον κόκκορα» και δεν πήγαν να πληρώσουν μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου τις οφειλές τους.

Μαζί με εκείνους που έκαναν το ίδιο τον Αύγουστο ξεπέρασαν πλέον το 1 εκατομμύριο και, όπως όλα δείχνουν, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί το προσεχές διάστημα, μετά και την προαναγγελία από την Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κυρία Κατερίνα Σαββαΐδου ότι σταματούν οι κατασχέσεις για όσους χρωστούν έως 300.000 ευρώ μέχρι την έναρξη της εφαρμογής υποβολής αιτήσεων στο Taxisnet για τις 100 δόσεις.

Όπως αναφέρουν πηγές της ΓΓΔΕ, στόχος της «χαλάρωσης» του μέτρου των κατασχέσεων είναι να διευκολυνθούν περισσότεροι οφειλέτες να ενταχθούν στη ρύθμιση, χωρίς το άγχος των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Και αυτό διότι σε πολλές περιπτώσεις τα μέτρα είσπραξης θα ξεκινούσαν από την Δευτέρα κιόλας, ενώ οι οφειλέτες είναι εν αναμονή για να μπουν στη ρύθμιση.

Έτσι όμως επιβραβεύονται άμεσα όσοι «πόνταραν» στη νέα ρύθμιση και άφησαν σκοπίμως απλήρωτα χρέη για να εντάξουν στις 100 δόσεις, ενώ γλιτώνουν και όσοι δεν πλήρωσαν τον Οκτώβριο.

Ωστόσο οι κατασχέσεις, εκτός από μέτρο είσπραξης, είναι και μέσο πίεσης στους φορολογουμένους να ενταχθούν μαζικά στη ρύθμιση. Όσο λοιπόν θα ισχύει η άτυπη εντολή της ΓΓΔΕ (μέχρι τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου τουλάχιστον, οπότε, όπως λένε στο ΥΠΟΙΚ, αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις αιτήσεις) θα πιέζονται λιγότερο να κάνουν αίτηση για τις 100 δόσεις. Έως τότε θα γίνονται κατασχέσεις μόνο για μεγαλοφειλέτες με χρέη πάνω από 300.000 ευρώ.

Όσοι όμως έχουν πραγματικά σκοπό να ζητήσουν ρύθμιση και να πληρώνουν σε έως 100 δόσεις τα χρέη τους στην εφορία, θα χρειαστεί μέχρι να υποβάλουν αίτηση (έως τέλος Μαρτίου όπως έχουν περιθώριο) είτε να πληρώσουν μαζεμένα όλα τα χρέη τους που σωρεύονται από 1ης Οκτωβρίου ή να ζητήσουν ξεχωριστή ρύθμιση για τις τρέχουσες οφειλές που βγήκαν ληξιπρόθεσμες από χθες (τέλος Οκτωβρίου) και μετά.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΓΔΕ, ήδη  τον Σεπτέμβριο άλλοι 851.201 φορολογούμενοι προστέθηκαν στους οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο. Τα στοιχεία δείχνουν, ότι ο συνολικός αριθμός των οφειλετών του Δημοσίου αυξήθηκε από 2.451.909 που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Αυγούστου σε 3.303.110 στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε έτσι κατά 34,7%, με βασική αιτία ότι πολλοί φορολογούμενοι έπαψαν να πληρώνουν τις οφειλές τους προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία επειδή πληροφορήθηκαν ότι επίκειται νέα ρύθμιση που θα προβλέπει την εξόφληση των χρεών τους έως και 100 μηνιαίες δόσεις. Προτίμησαν, δηλαδή, να «παγώσουν» τις πληρωμές τους περιμένοντας μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση και να τους δοθεί η δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε πάρα πολλές δόσεις.

Άλλοι πάλι άφησαν τον Σεπτέμβριο απλήρωτη την πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), είτε επειδή περίμεναν μερική ή ολική απαλλαγή από την καταβολή του νέου αυτού φόρου με την έκδοση νέου «εκπτωτικού» εκκαθαριστικού σημειώματος, είτε επειδή διαπίστωσαν ότι ο ΕΝ.Φ.Ι.Α. που τους καταλογίστηκε προέκυψε από δικά τους λάθη ή παραλείψεις στη συμπλήρωση των δηλώσεων Ε9, οπότε αποφάσισαν να περιμένουν μέχρι να τους δοθεί η δυνατότητα υποβολής διορθωτικών Ε9 ώστε να μειώσουν τα ποσά με τα οποία χρεώθηκαν.

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ δείχνουν επίσης ότι:

– Το συνολικό ποσό των οφειλών προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία έφθανε τα 68,4 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου. Από το ποσό αυτό τα 51,767 δισ. ευρώ ήταν χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι τις 31-12-2012, ενώ τα υπόλοιπα 16,67 δις. ευρώ ήταν οφειλές που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από την 1η-1-2013 έως και την 30η-9-2014, δηλαδή μέσα 21 μήνες.

– Οι δύο ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών που νομοθετήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 από το υπουργείο Οικονομικών – η “νέα αρχή” (για τα χρέη που βεβαιώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012) και η “πάγια ρύθμιση” (για τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η-1-2013 και μετά) – αποδίδουν πενιχρά ποσά εσόδων στα δημόσια ταμεία, εξέλιξη η οποία καταδεικνύει ότι ελάχιστοι οφειλέτες του Δημοσίου είναι σε θέση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σύμφωνα με τους αυστηρούς όρους και κανόνες που προβλέπουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις, τις οποίες «υπαγόρευσε» στην κυβέρνηση η τρόικα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα 68,4 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις Εφορίες και τα Τελωνεία έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις μόλις 2,27 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 3,3% του συνόλου των χρεών! Κι από τα χρέη των 2,27 δισ. ευρώ που έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις έχουν εξοφληθεί μέχρι στιγμής μόνο 982,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή μόλις το 48,08% των ρυθμισμένων χρεών.

Επιπλέον, από τα 3,3 εκατομμύρια των οφειλετών έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις περίπου 187.000, δηλαδή μόλις το 5,66% του συνόλου των οφειλετών!

You may also like