Για οριστική πολιτική λύση του ελληνικού ζητήματος εντός της εβδομάδας μίλησε, σε συνέντευξή του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κάτι τέτοιο ωστόσο δεν φαίνεται στον ορίζοντα…
Μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς εάν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν ξεσφίξουν οι εταίροι τη θηλιά της χρηματοδότησης, απάντησε ότι «προφανώς και υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο. Δεν πιστεύω όμως ότι θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε κάποιο, γιατί το ελληνικό ζήτημα θα λυθεί σε πολιτικό επίπεδο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ή κατά τη διάρκειά της».
Προσέθεσε, δε, ότι, «αν συνεχιστεί η υπονόμευση της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση στο ανώτατο δυνατό επίπεδο».
Αντίθετα, όμως, με τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε πρωταρχικής σημασίας τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», σημειώνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση είναι σοβαρή.
Ο κ. Σχοινάς είπε χαρακτηριστικά ότι έχει πρωταρχική σημασία η θετική έκβαση των εν εξελίξει τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ, ερωτηθείς σχετικά με το αν είναι πιθανό να αναζητηθεί λύση για το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας, απάντησε ότι «η κατάσταση είναι σοβαρή» και πως «προτεραιότητα αυτήν την εβδομάδα είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου».
Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ακόμη ότι οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται, συμπεριλαμβανομένων και των συζητήσεων στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι το χρονοδιάγραμμα είναι γνωστό.
Επίσης, ανέφερε πως εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι τώρα είναι η ώρα της δουλειάς και όχι των ανακοινώσεων και υπενθύμισε τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι «τώρα είναι ώρα ενότητας και όχι διχασμού».
«Πριν περάσουμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να συζητήσουν σε τεχνικό επίπεδο. Αυτές οι τεχνικές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Τώρα είναι η ώρα των εμπειρογνωμόνων» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
Από την πλευρά του, το Βερολίνο επιμένει επισήμως ότι πολιτικός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης παραμένει η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Αυτό τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, και επισήμανε ότι αυτός ο στόχος αποτελεί θέση ολόκληρης της κυβέρνησης.
«Για την κυβέρνηση ισχύει απαράλλαχτη η θέση ότι πολιτικός στόχος παραμένει να κρατηθεί η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έχει εργαστεί και συνεχίζει να εργάζεται γι’ αυτόν τον στόχο» δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη ομοφωνία γι’ αυτό στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Επανέλαβε, δε, ότι το κεντρικό ζήτημα είναι ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο έχει επανειλημμένα παραταθεί και η επιτυχής ολοκλήρωσή του αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω εκταμίευση κεφαλαίων.
«Η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα βήματα και τώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με τους ειδικούς της τρόικας. Σε αυτό επικεντρώνουμε την προσοχή μας και σε αυτό θα έπρεπε να επικεντρώσει την προσοχή της και η Αθήνα» πρόσθεσε.
Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος Μάρτιν Γιέγκερ, ερωτώμενος σχετικά με πρόσφατη τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπου απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, δήλωσε ότι η δήλωση θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν στο πλαίσιο της συζήτησης, αλλά τόνισε και ότι «η δήλωση μένει ως έχει, δεν υπάρχει κάτι για να ερμηνεύσουμε ή να πάρουμε πίσω» και ανέφερε ότι ο κ. Σόιμπλε «δεν συμμετέχει σε εικασίες, μόνο πού και πού σε συζητήσεις».
Ερωτηθείς εάν εξετάστηκε για την Ελλάδα μια λύση στο πρότυπο της Κύπρου, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι υπάρχουν στην ΕΕ οι γενικοί κανόνες για την αντιμετώπιση της κρίσης, οι οποίοι, όμως, εφαρμόζονται λαμβάνοντας υπ’ όψιν και την ειδική κατάσταση καθε χώρας.
«Εικασίες για παραλληλισμούς δεν οδηγούν πουθενά» τόνισε. Ο κ. Γιέγκερ πρόσθεσε σε αυτό ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν λαμβάνει εντολές από κανένα κράτος-μέλος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις δηλωσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο ARD, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση λαμβάνει υπ’ οψιν της τη θετική εκτίμηση του Έλληνα υπουργού για την ταμειακή κατάσταση της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι το Βερολινο δεν σχολιάζει τέτοια θέματα.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, στη διαβεβαίωση του κ. Βαρουφακη ότι η Ελλάδα θα πληρώσει όλους τους πιστωτές της, υπενθύμισε ότι αυτό προκύπτει και από την συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, ενώ επανέλαβε ότι στις προσωπικές συναναστροφές των δυο υπουργών υπήρχε πάντα σεβασμός.
Ερωτηθείς, πάντως, αν ο κ. Σόιμπλε διεξάγει «ψυχολογικό πόλεμο» στην Ελλάδα, όπως τον κατηγόρησε ο Πάνος Καμμένος, ο κ. Γιέγκερ δήλωσε «όχι, αυτά είναι ανοησίες και το γνωρίζετε».