Πίεση στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στη Χαριλάου Τρικούπη πίσω από τον αιφνιδιασμό Τσίπρα με την κατάθεση πρότασης μομφής
Έκπληκτοι οι βουλευτές
Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά αιφνιδιασμό από μέρους της ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δέκα μόλις ημέρες, μετά την πρότασή του για εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από την οργανωμένη βάση του. Μάλιστα, η σημερινή κίνηση του κ. Τσίπρα εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, οι οποίοι προσήλθαν σήμερα στο Κοινοβούλιο για την προγραμματισμένη στις 12 το μεσημέρι συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζουν πάρα πολλοί εξ’ αυτών τις πραγματικές προθέσεις του αρχηγού τους.
Πρωινή συνεδρίαση
Νωρίτερα, όμως, σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, στη διάρκεια της οποίας έκανε γνωστή, κατά πληροφορίες, την απόφασή του να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης. Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την πρότασή του για μομφή κατά της κυβέρνησης, «επιβεβλημένη» εν πολλοίς σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην Κουμουνδούρου, μετά και τα τελευταία γεγονότα. Οι ίδιες πηγές περιγράφουν, άλλωστε, τη σημερινή πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ως το «επόμενο βήμα», με αμέσως προηγούμενο το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ξεδιπλώνοντας «βήμα προς βήμα» τη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την αποδόμηση της κυβέρνησης.
Με δεδομένο ότι η κατάθεση πρότασης μομφής αποτελεί το κατεξοχήν «όπλο της κυβέρνησης», ο κ. Τσίπρας φέρεται, κατά πληροφορίες, «να περίμενε την κατάλληλη στιγμή για να κλιμακώσει» την επίθεσή του απέναντι στην κυβέρνηση, με την άστοχη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίς» να εκλαμβάνεται στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».
Μάλιστα, για την Κουμουνδούρου, η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για την κατάθεση της πρότασης μομφής έρχεται ως άθροισμα της «εκατόμβης νεκρών» (118 μόνο χθες) από την πανδημία, αλλά και της εκτόξευσης του κόστους ζωής εξαιτίας της ακριβείας, στοιχεία, άλλωστε, που υπογράμμισε και κατά τη σημερινή παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας, μαζί με την «αποτυχία του επιτελικού κράτους», που αποτυπώθηκε πλήρως στην αντιμετώπιση της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών.
Πίεση στον Ανδρουλάκη
Παράλληλα, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως η πίεση που ασκεί η Κουμουνδούρου μέσω της πρότασης μομφής είναι αμφίπλευρη, καθώς εκτός από τις ευθύνες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, κατευθύνεται και προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης θα κληθεί να λάβει θέση απέναντι στους κυβερνητικούς χειρισμούς όλου του τελευταίου διαστήματος επισημαίνουν, οπότε και θα πρέπει να απαντήσει «στο τι θα κάνει» απέναντι στην «επιλογή στρατοπέδου» τις επόμενες τρεις ημέρες, οπότε και θα εξελιχθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία για την πρόταση μομφής, ενώπιον της κοινής γνώμης. Ενδεικτική του κλίματος στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στο Κίνημα Αλλαγής ήταν και η σημερινή αποστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από το βήμα της Βουλής, ο οποίος απηύθυνε ανοιχτά κάλεσμα στις προοδευτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Καλούμε όλες τις δυνάμεις, κοινωνικές και πολιτικές, να δώσουν το παρόν στη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, περιμένοντας την αντίδραση των υπόλοιπων πτερύγων της αντιπολίτευσης.
Το «χθες» της κυβέρνησης
«Όποιος έχει μάτια βλέπει» απαντούν, την ίδια ώρα, πηγές της Κουμουνδούρου στο περιεχόμενο της δήλωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για «κίνηση εντυπωσιασμού» από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης με φόντο την κατάθεση πρότασης μομφής, ενώ παραπέμπουν με νόημα στο «χθες του επιτελικού χάους» ως προς το μέτρο σύγκρισης που έθεσε η κυβέρνηση, τονίζοντας δια του Εκπροσώπου της ότι αυτό «δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο».