Πρώτη η Δανία, αναμένεται να ακολουθήσουν Ρωσία και Καναδάς, ενώ παρακολουθούν ΗΠΑ και Νορβηγία. Το ενδιαφέρον για το Βόρειο Πόλο δεν είναι βεβαίως τυχαίο, αλλά πηγάζει από τις προσδοκίες πως ο βυθός του αρκτικού κύκλου κρύβει τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα υδρογονανθράκων, και συγκεκριμένα ίσως το 22% των μη ανακαλυμμένων αλλά τεχνικά αξιοποιήσιμων πηγών ενέργειας στον πλανήτη.
Την πρώτη «βολή» στον αγώνα για την «κατάκτηση» του Βόρειου Πόλου έριξε σήμερα Δευτέρα η Δανία, υποβάλλοντας στα Ηνωμένα Έθνη τον επίσημο φάκελό της που, όπως ισχυρίζεται, αποδεικνύει επιστημονικά πως μεγάλο μέρος της περιοχής γύρω από τον Πόλο της ανήκει.
Η Δανία είναι μεν επισήμως η πρώτη διεκδικήτρια των νερών του Αρκτικού Ωκεανού, όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι η τελευταία, με δεδομένο ότι Ρωσία και Καναδάς ετοιμάζουν ήδη τους δικούς τους φακέλους, ενώ ενδιαφέρον έχουν επιδείξει επίσης οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νορβηγία.
Το ενδιαφέρον για το Βόρειο Πόλο δεν είναι βεβαίως τυχαίο, αλλά πηγάζει από τις προσδοκίες πως ο βυθός του αρκτικού κύκλου κρύβει τεράστια ανεκμετάλλευτα αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία σταδιακά θα γίνουν αξιοποιήσιμα χάρη στο λιώσιμο των πάγων. Η υποχώρηση των παγόβουνων θα ανοίξει επίσης γραμμές ναυσιπλοΐας, μετατρέποντας ουσιαστικά την περιοχή σε ένα νέο «σύνορο» πλούτου.
Σύμφωνα με έρευνα του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ (USGS) το 2008, το υπέδαφος του Αρκτικού Ωκεανού κρύβει το 22% των μη ανακαλυμμένων αλλά τεχνικά αξιοποιήσιμων πηγών ενέργειας στον πλανήτη. Συγκεκριμένα, κάτω από τα παγωμένα νερά εκτιμάται πως βρίσκεται το 13% των μη ανακαλυμμένων κοιτασμάτων πετρελαίου και το 30% των έως τώρα μη εντοπισμένων πόρων φυσικού αερίου.
Οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 90 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού και 1.670 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια αερίου, κατά το USGS.
Στόχος των ενδιαφερόμενων κρατών είναι να αποδείξουν πως η περιοχή τους ανήκει με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, με τους πέντε διεκδικητές να έχουν συμφωνήσει πως η υπόθεση θα λυθεί μέσω μιας 21μελούς ειδικής επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών. Εάν η επιτροπή διαπιστώσει πως οι αξιώσεις των κρατών είναι δόκιμες αλλά αλληλοεπικαλύπτονται, τότε οι διεκδικητές θα πρέπει να διαπραγματευτούν μεταξύ τους.
Σύμφωνα με το φάκελο που κατέθεσε η Κοπεγχάγη, ο Βόρειος Πόλος συνδέεται μέσω υποθαλάσσιας οροσειράς (όρη Λομονόσοφ) με την υφαλοκρηπίδα της Γροιλανδίας, η οποία αποτελεί αυτόνομη περιοχή της Δανίας.
Η ζώνη που διεκδικεί η Δανία έχει έκταση περίπου 895.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή είναι περίπου 20πλάσια από το μέγεθος της ίδιας της χώρας.