Οι κάλπες είδαν το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να χάνει την αυτοδυναμία του μετά από 13 χρόνια στην εξουσία.
Την πρώτη τους συνάντηση μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής θα έχουν σήμερα Τετάρτη ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου (17:00 ώρα Ελλάδος), υπό τη σκιά του αποτελέσματος που είδε το ισλαμο-συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να χάνει την αυτοδυναμία του μετά από 13 χρόνια στην εξουσία.
Με βάση την παράδοση, ο κ. Νταβούτογλου θα υποβάλει στον πρόεδρο Ερντογάν την παραίτησή του και θα του ζητήσει να διατάξει το σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εύκολο έργο, με δεδομένο ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν φαντάζει για την ώρα διατεθειμένο να συνεργαστεί με το AKP. Πιθανή εξαίρεση είναι οι Εθνικιστές, οι οποίοι επισήμως πάντως έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης.
Με αυτά τα δεδομένα – και καθότι μια μειοψηφική κυβέρνηση θα έχει προβλήματα σταθερότητας – δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο επαναληπτικών εκλογών.
Ο κ. Ερντογάν έχει το δικαίωμα να προκηρύξει νέες εκλογές εντός 45 ημερών εάν οι προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας αποδειχθούν άκαρπες.
Το κακό εκλογικό αποτέλεσμα για το AKP ήταν και μια προσωπική ήττα για τον κ. Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την προώθηση συνταγματικής αναθεώρησης που θα αυξήσει και να διευρύνει τις εκτελεστικές εξουσίες της προεδρίας. Η προώθηση συνταγματικής αναθεώρησης απαιτεί τουλάχιστον 330 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, τη στιγμή που το AKP έχει μόλις 258 έδρες στη νέα Βουλή.
Παρά τον θεωρητικά ουδέτερο ρόλο που θα πρέπει να έχει στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν είχε μεγάλη προσωπική συμμετοχή στον προεκλογικό αγώνα του AKP.