Η κίνηση του βρετανού πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» από τον βρετανικό Τύπο, ωστόσο ο Βρετανός ηγέτης είπε ότι δημοσιοποιεί τα στοιχεία για να είναι «εντελώς ανοιχτός και διαφανής» ως προς τις οικονομικές του υποθέσεις.
Στη δημοσιοποίηση των φορολογικών του δηλώσεων κατά τα τελευταία έξι χρόνια προχώρησε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στον απόηχο του θορύβου που προκάλεσαν οι διαρροές των λεγόμενων Panamapaper.
Η κίνηση του κ. Κάμερον χαρακτηρίζεται «πρωτοφανής» από τον βρετανικό Τύπο, ωστόσο ο Βρετανός ηγέτης είπε ότι δημοσιοποιεί τα στοιχεία για να είναι «εντελώς ανοιχτός και διαφανής» ως προς τις οικονομικές του υποθέσεις.
Είχε προηγηθεί η καθυστερημένη παραδοχή από το ίδιο ότι είχε στο παρελθόν, πριν γίνει Πρωθυπουργός, οικονομικό όφελος από την εξωχώρια επενδυτική εταιρεία του πατέρα του, η οποία αναφέρεται στα διαρρεύσαντα έγγραφα.
«Δεν ήταν σπουδαία εβδομάδα. Γνωρίζω ότι έπρεπε να το χειριστώ καλύτερα και μπορούσα να το χειριστώ καλύτερα. Γνωρίζω ότι υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να διδαχθώ και θα τα διδαχθώ», είπε το Σάββατο ο κ. Κάμερον σε κομματική εκδήλωση, προσθέτοντας ότι δεν φταίει η Ντάουνινγκ Στριτ ή ανώνυμοι σύμβουλοι για τον χειρισμό της υπόθεσης, αλλά μόνο ο ίδιος προσωπικά. «Κατηγορήστε εμένα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στις φορολογικές του δηλώσεις, πέρα από την κληρονομιά των 300.000 λιρών από τον πατέρα του (ποσό που δεν υπερβαίνει το αφορολόγητο για κληρονομιές όριο των 325.000 λιρών), περιλαμβάνονται δύο ισόποσες δωρεέςαπό την εν ζωή μητέρα του, των 100.000 λιρών η καθεμιά, τον Μάιο και τον Ιούλιο του 2011. Οι επικριτές του Βρετανού Πρωθυπουργού Κάμερον επισημαίνουν ότι αν η γονική δωρεά έχει πραγματοποιηθεί τουλάχιστον επτά χρόνια πριν από τον θάνατο του γονέα, τότε το τέκνο δεν υποχρεούται να καταβάλλει φόρο κληρονομιάς επί της δωρεάς. Ο φόρος κληρονομιάς αν ο κ. Κάμερον είχε λάβει το συνολικό ποσό των 500.000 λιρών από τον πατέρα του θα ήταν περίπου 70.000 με 80.000 λίρες.
Η Ντάουνινγκ Στριτ ωστόσο απέρριψε αυτούς τους υπαινιγμούς περί σχεδίου αποφυγής καταβολής φόρου κληρονομιάς από τον κ. Κάμερον, λέγοντας ότι αντίστοιχες γονικές δωρεές έγιναν και στις δύο αδερφές του, καθώς ο μεγαλύτερος αδερφός του Πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Κάμερον, κληρονόμησε την έπαυλη της οικογένειας μετά τον θάνατο του πατέρα τους.
Κατά το φορολογικό έτος 2014-15 ο κ. Κάμερον πλήρωσε φόρο ύψους 75.898 λιρών επί φορολογητέου εισοδήματος 200.307 λιρών. Πέρα του πρωθυπουργικού μισθού του και των ενοικίων από το σπίτι που νοικιάζει στο δυτικό Λονδίνο όσο ζει στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο κ. Κάμερον έλαβωε περίπου 10.000 λίρες σε φορολογητέες δαπάνες από το Συντηρητικό κόμμα και περίπου 3.000 λίρες από τόκους καταθέσεων.
Το 2013 ωφελήθηκε από τη μείωση του ανώτερου συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος από το 50% στο 45% – για άτομα με ετήσιο εισόδημα άνω των 150.000 λιρών.
Κατά το πρώτο έτος της πρωθυπουργικής του θητείας έλαβε το προβλεπόμενο αφορολόγητο ποσό των 20.000 λιρών για την κάλυψη πρωθυπουργικών δαπανών, αλλά έκτοτε δήλωνε το ποσό αυτό ως φορολογητέο εισόδημα, μέχρι που σταμάτησε να κάνει χρήση του δικαιώματος λήψης του ποσού από πέρυσι.
Τη Δευτέρα ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει τη σύσταση ομάδας εργασίας υπό τη βρετανική Εφορία και την Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος με σκοπό να ερευνηθεί η νομιμότητα των οικονομικών δραστηριοτήτων των εταιρειών που αναφέρονται στα Panamapapers.