Πολιτική

«Πρώτο σήμα» επαναπροσέγγισης ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς η Προεδρική εκλογή

Αφετηρία πολιτικών εξελίξεων εντός, εκτός και επί ταυτά του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διαφαίνεται πως θα αποτελέσει η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς οι ευρύτερες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, η άνοδος της Ακροδεξιάς, αλλά και ο κατακερματισμός του εγχώριου προοδευτικού πόλου προβληματίζουν έντονα τόσο τα σημερινά στελέχη της Κουμουνδούρου, όσο και τους πρώην συντρόφους τους, που αποχώρησαν ιδρύοντας τη Νέα Αριστερά.

Αν και αρκετά εξακολουθούν να τους χωρίζουν, η έκπτωση και κατόπιν η αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ισχυρότερο πλήγμα την απώλεια της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αμβλύνει τις ισχυρές εντάσεις της διάσπασης, σε συνδυασμό με τα δημοσκοπικά ευρήματα, που παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καθηλωμένο σε μονοψήφια ποσοστά και τη Νέα Αριστερά οριακά ανιχνεύσιμη. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν πυκνώσει εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα οι δηλώσεις στελεχών και των δύο κομμάτων, που θα καλοέβλεπαν την επεξεργασία ενός modus operandi, το οποίο θα μπορούσε στη συνέχεια να εκβάλει μέχρι και στην κοινοβουλευτική τους συνεργασία.

Χαρίτσης: «Αξιοπρεπής επιλογή» η Κατσέλη

Αυτό δεν σημαίνει ότι η Νέα Αριστερά διαγράφει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ο επικεφαλής της, Αλέξης Χαρίτσης πρότεινε, πρώτος όλων, για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, χωρίς προοδευτική ανταπόκριση. Εντούτοις, ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς χαρακτήρισε χθες τη Λούκα Κατσέλη, υποψήφια για την Προεδρία της Δημοκρατίας από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως «αξιοπρεπής επιλογή», συμπληρώνοντας, ωστόσο, πως «ο τρόπος που διεξάγεται η συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφήνει την κοινωνία αδιάφορη». Για την Νέα Αριστερά, η έλλειψη ανταπόκρισης των υπολοίπων προοδευτικών δυνάμεων, με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, απέναντι στην υποψηφιότητα του Χρήστου Ράμμου για την Προεδρία της Δημοκρατίας εξακολουθεί να λογίζεται ως «χαμένη ευκαιρία». Την ίδια στιγμή, όμως, το ενδεχόμενο να υπερψηφίσουν τον Κώστα Τασούλα δεν τίθεται καν στο τραπέζι της εσωκομματικής συζήτησης, καθώς θεωρούν ότι συνέβαλε σε κατά καιρούς «θεσμικές εκτροπές», ενώ αντανακλά πλήρως, όπως τονίζεται, την «συντηρητική στροφή» που επιχειρεί ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Αριστερά αναμένεται να αποκρυσταλλώσει στην στάση της απέναντι στην Προεδρική εκλογή τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα, καθώς οι επιτελείς της περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατάθεσης όλων υποψηφιοτήτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, και θα συνεδριάζουν στην συνέχεια, για να λάβουν την τελική τους απόφαση. Ήδη, κορυφαία στελέχη της Νέας Αριστεράς επιχείρησαν χθες να αναλύσουν όλες τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις -σε μια εκτενή συζήτηση του Πολιτικού Γραφείου- που διεξάχθηκε σε βάθος και σε πολύ καλό κλίμα, όπως επισημαίνεται. Ειδικότερα, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης συζητήθηκαν διεξοδικά όλα τα επιχειρήματα που ακούστηκαν από όλα τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου που συμμετείχαν, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι τυχόν υπερψήφιση της Λούκας Κατσέλη βρίσκει άπαντες σύμφωνους. Αντίθετα, περισσότερες αντιρρήσεις ως προς το «ναι» στην υποψηφιότητα της κυρίας Κατσέλη φέρεται να εξέφρασε η «Ομπρέλα», αν και δεν έχει βγει ακόμη «λευκός καπνός».

Πάντως, «οι αριστεροί και προοδευτικοί πολίτες ξέρουν πόσο διαφορετική θα ήταν η εικόνα σήμερα αν οι ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αντί να υπεκφεύγουν είχαν κάνει το αυτονόητο στηρίζοντας την υποψηφιότητα του κυρίου Ράμμου για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου» υπογράμμισε σε χθεσινή της ανακοίνωση η Νέα Αριστερά, για να καταλήξει πως «οι μικροκομματικές τους επιλογές αποδυνάμωσαν τη δυνατότητα αμφισβήτησής του σχεδίου του κυρίου Μητσοτάκη για την υπαγωγή των θεσμών της χώρας στη Νέα Δημοκρατία».

Γεροβασίλη: «Ισχυρό σήμα»

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου παρακολουθεί από διακριτική απόσταση τις τοποθετήσεις των στελεχών της Νέας Αριστεράς, ενώ δεν είναι λίγα τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που αναμένεται να εκλάβουν την ψήφο των πρώην συντρόφων τους ως μήνυμα για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις. «Αν η Λούκα Κατσέλη πάρει περισσότερες ψήφους από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει το εκλογικό αποτύπωμα στην Βουλή» απάντησε χθες στο Action24 η Αντιπρόεδρος της Βουλής, Όλγα Γεροβασίλη, προσθέτοντας πως τυχόν θετική ψήφος της Νέας Αριστεράς προς την υποψηφιότητα της πρώην Υπουργού θα ήταν ένα «ισχυρό σήμα» για την επαναπροσέγγιση των δύο κομμάτων.

Η αριθμητική της προεδρικής εκλογής

Υπό αυτό το πρίσμα, η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη δεν αποκλείεται να υπερψηφιστεί από τους 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και δυνάμει από κάποιους εκ των 11 της Νέας Αριστεράς, όταν το ΠΑΣΟΚ ως κοινοβουλευτική δύναμη αριθμεί 31 βουλευτές, κατέχοντας τη δεύτερη θέση. Την ίδια στιγμή, δεν αποκλείεται την πρόταση της Χαριλάου Τρικούπη να υπερψηφίσουν και ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Κιλκίς, Πέτρος Παππάς, ανεβάζοντας τον αριθμό των ψήφων υπέρ της Χαριλάου Τρικούπη.

Σε τροχιά… αξιωματικής αντιπολίτευσης

Ακόμη, όμως, κι αν η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη δεν καταφέρει να συγκεντρώσει όλες τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Αριστεράς στην κάλπη της Προεδρικής εκλογής, αυτό δεν συνεπάγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα βγει χαμένος στην μάχη των εντυπώσεων. Ιδίως, αν σε δεύτερο χρόνο, οι ψήφοι της Νέας Αριστεράς για την Προεδρία της Δημοκρατίας ενταχθούν στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επιστροφή της Κουμουνδούρου σε θέση αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Άλλωστε, «είμαστε οι πρώτοι που μιλήσαμε για λαϊκό μέτωπο. Θα επιμείνουμε στη γραμμή της ενότητας που εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα», ανέφερε χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης για το ζήτημα των συνεργασιών, καταλήγοντας πως «για να υπάρξει μια τέτοια προοπτική συμπόρευσης με άλλες δυνάμεις, πρέπει να ανοίξει επιτέλους με πραγματικούς όρους μια σοβαρή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

You may also like