Πολιτική

Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για τα Τέμπη: «Άναψαν» τα τηλέφωνα με ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας – Όλο το παρασκήνιο

Ένας μαραθώνιος τηλεφωνημάτων και ανταλλαγής απόψεων έλαβε χώρα χθες, Κυριακή, μετά το πέρας των συγκεντρώσεων για τα Τέμπη σε όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό, καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρέθηκαν μπροστά σε έναν όγκο διαδηλωτών, για τον οποίο ορισμένες εξ’ αυτών δεν είχαν προετοιμαστεί.

Παρόντες άπαντες στο Σύνταγμα για τα Τέμπη, ήτοι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, αλλά και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης ένιωσαν την ανάγκη να εκφράσουν πολιτικά το μήνυμα της χθεσινής κινητοποίησης, τις αμέσως επόμενες ώρες. Καθόλου τυχαία, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης έκανε λόγο για «τομή» στη θέα της μαζικής, λαϊκής προσέλευσης από τα πρώτα λεπτά, με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκο Ανδρουλάκη να τοποθετεί τη δικαίωση των θυμάτων σε επίπεδο κοινωνικής «απαίτησης».

Σε αυτό το πλαίσιο, νωρίς χθες το απόγευμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ανέλαβε πρωτοβουλία για κοινό συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων, καλώντας τηλεφωνικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τον πρόεδρο της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, αλλά και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να διερευνήσουν το ενδεχόμενο υποστήριξης κοινού αιτήματος για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τα Τέμπη, ιχνηλατώντας παράλληλα το έδαφος για ένα μίνιμουμ πεδίο συνεννόησης των προοδευτικών δυνάμεων αναφορικά με το θέμα.

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Φάμελλος είχε δηλώσει από την Πλατεία Συντάγματος πως «σε αυτό το κοινωνικό αίτημα, οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συνεννόησης με όλα τα προοδευτικά κόμματα για την προάσπιση της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών και του κράτους Δικαίου μέσα και εξω και από τη Βουλή». Στην ίδια κατεύθυνση, «θέτουμε ως πρώτο βήμα την προ ημερήσιας συζήτηση στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε» σημείωσε ο κ. Φάμελλος, συμπληρώνοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στη Βουλή για να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό Λαό».


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-d7c8ou9wyoip)

Το παρασκήνιο

Υπήρξε, μάλιστα, τόσο έντονη φόρτιση τις πρώτες ώρες μετά το Σύνταγμα, που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε, κατά πληροφορίες, να μεταφέρει τον προβληματισμό του στα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος αμέσως μετά το πέρας της συγκέντρωσης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο πρώτος γύρος τηλεφωνημάτων με τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης, που διήρκεσε μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Για την Κουμουνδούρου, ωστόσο, που επιθυμεί διακαώς να επανέλθει σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χθεσινή συγκέντρωση μείωσε ακόμη περισσότερο την ψυχική απόσταση που τη χωρίζει από την Νέα Αριστερά, με δεδομένο ότι στελέχη των δύο πολιτικών χώρων βρέθηκαν επί ώρες στα τηλέφωνα, όπως και με συναδέλφους τους του ΠΑΣΟΚ, αναζητώντας τη βέλτιστη δυνατή θεσμική λύση.

Στο τραπέζι και η μομφή

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν, ήταν και αυτό της κατάθεσης πρότασης μομφής, το οποίο αν και δυναμικό αρχικά, στην συνέχεια απορρίφθηκε στη λογική της συσπείρωσης του κυβερνητικού σχήματος. Από πλευράς της Νέας Αριστεράς, πάντως, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Χαρίτσης εμφανίζεται αμετακίνητος ως προς την ανάγκη να εκφραστεί πολιτικά και κοινοβουλευτικά το μήνυμα των συγκεντρώσεων.

Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χαρίτσης είναι θετικός, κατά πληροφορίες, απέναντι σε κάθε πρωτοβουλία που κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα να υπάρξει κλιμάκωση. Υπό αυτό το πρίσμα, ερμηνεύεται και η χθεσινή του δήλωση για την ανάγκη συγκρότησης λαϊκού μετώπου, με τον Αλέξη Χαρίτση να επισημαίνει με νόημα πως «το κοινωνικό μέτωπο συντάραξε όλη τη χώρα. Είναι η ώρα του Λαϊκού Μετώπου για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συγκάλυψη τέλος. Νέα Δημοκρατία τέλος», ζητώντας άμεση πολιτική δράση για τα Τέμπη.

Ωστόσο, τόσο η Νέα Αριστερά, όσο και η Χαριλάου Τρικούπη δυσφόρησαν σε μεγάλο βαθμό από τις διαρροές της Κουμουνδούρου, πριν ακόμη σχηματοποιηθεί το μοτίβο τυχόν κοινής θεσμικής πρωτοβουλίας τους απέναντι στην κυβέρνηση. Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση μπορεί και να καθυστερήσει λίγο κατά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί και τα σχετικά πορίσματα. Άλλωστε, αρκετά «πράσινα» κοινοβουλευτικά στελέχη που μετείχαν στους χθεσινούς κύκλους τηλεφωνημάτων με συναδέλφους τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Αριστερά υπενθύμιζαν τη λήψη σειράς θεσμικών πρωτοβουλιών του κόμματός τους, τόσο σε επίπεδο Προανακριτικής, όσο και σε επίπεδο κατάθεσης πρότασης μομφής, επιθυμώντας, σε κάθε περίπτωση, να μην επιχειρηθεί κανενός είδους μικροκομματική εκμετάλλευση απέναντι στη χθεσινή μαζική, λαϊκή κινητοποίηση.

You may also like