Πολιτική

Ψήφος αποδήμων: Το ΚΚΕ φέρεται να άρει τις ενστάσεις του – Πιθανό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη στήριξη των 300

 Το ΚΚΕ έχει ζητήσει να τεθούν προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν ότι αυτοί που θα διευκολυνθούν έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και άμεση επίπτωση των εκλογικών τους επιλογών

Συνθήκες κοινοβουλευτικής σύγκλισης για την συνταγματική και νομοθετική κατοχύρωση της διευκόλυνσης των ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους διαμορφώνονται στην Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης και της ΝΔ για το περιεχόμενο της αναθεώρησης του άρθρου 54 αλλά και του εφαρμοστικού νομοσχεδίου που θα ακολουθήσει αίρουν τις βασικές ενστάσεις του ΚΚΕ που φαίνεται να έχει λάβει «ηγετικό» ρόλο μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25) στις σχετικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΚΕ έχει ζητήσει να τεθούν προϋποθέσεις (φορολογικές, χρόνος απουσίας από την πατρίδα, ελάχιστο χρόνο παραμονής του σε αυτή, δεσμοί κ.α.) που εξασφαλίζουν ότι αυτοί που θα διευκολυνθούν έχουν γνώση της ελληνικής πραγματικότητας και άμεση επίπτωση των εκλογικών τους επιλογών.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ως μόνη εκκρεμότητα παραμένει η επιμέρους προσθήκη στην τελική συνταγματική διάταξη της προϋπόθεσης του «δεσμού με την πατρίδα» που πρέπει να αποδεικνύει ο κάτοικος του εξωτερικού για να μετέχει στην παράλληλη εκλογική διαδικασία που θα διεξάγεται σε ειδικά κέντρα του εξωτερικού.

Υπο αυτά τα δεδομένα είναι αρκετά πιθανό να ψηφιστεί τόσο η αναθεώρηση του άρθρου 54, όσο και το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει με την απόλυτη στήριξη των 300 της Βουλής.

Θεοδωρικάκος: Bελτιωμένο το τελικό νομοσχέδιο

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την Συνταγματική Αναθεώρηση επισήμανε ότι «Σε εμάς όμως ανήκει η ευθύνη να δημιουργήσουμε εκείνες τις συγκλίσεις ώστε να υπάρξει η πλειοψηφία των 200 εδρών για να περάσει από τη Βουλή ο νόμος που θα διευκολύνει τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο της κατοικίας τους».

Ο ίδιος επανέλαβε ότι σταθερή θέση της ΝΔ είναι η διευκόλυνση όλων των ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και μέσω επιστολικής ψήφου, ωστόσο παραδέχθηκε ότι «αυτή η πρόταση με βάση τους σημερινούς κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς, δεν θα συγκέντρωνε τον απαιτούμενο αριθμό των 200 ψήφων που προβλέπει το Σύνταγμα». Πρόσθεσε όμως ότι «Η εντολή που έλαβα από την πρώτη στιγμή από τον Πρωθυπουργό και την οποία υπηρέτησα με ενθουσιασμό, ήταν να δημιουργήσουμε τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Μετά από πολύωρες και επίπονες συζητήσεις με όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου, στις 22 Οκτωβρίου καταλήξαμε ουσιαστικά σε μια συνθήκη συμβιβασμού, που θα διευκολύνει αρκετές χιλιάδες Ελλήνων να ψηφίσουν στις προσεχείς εκλογές στις χώρες που κατοικούν.

Δυστυχώς οι περιορισμοί που ετέθησαν από κόμματα δεν επιτρέπουν να κάνουν χρήση της ευεργετικής διάταξης όλοι οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Όσοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση του νόμου που ευελπιστώ ότι θα ψηφιστεί με την αναγκαία πλειοψηφία, θα μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όπως προεβλέπετο μέχρι σήμερα, ερχόμενοι στην Ελλάδα και στις εκλογικές περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι.

Σαφώς δεν είναι αυτό που επιδιώκαμε. Πρόκειται για μια συνθήκη συμβιβασμού, η οποία όμως επιτρέπει να κάνουμε ένα σημαντικότατο πρώτο βήμα.

Κατά την συζήτηση που οδήγησε στη διακομματική συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου, ετέθησαν από ορισμένα κόμματα ζητήματα κινδύνου αντισυνταγματικότητας, σε ό,τι αφορά στους περιορισμούς που τίθενται, όπως επί παραδείγματι οι εκλογείς που θα διευκολυνθούν και θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, να έχουν δεσμούς με τη χώρα.

Κρίθηκε λοιπόν αναγκαίο στο άρθρο 54, που είναι αναθεωρητέο, να θωρακισθούν συνταγματικά οι προβλέψεις που θα περιληφθούν στο νόμο, το σχέδιο του οποίου συντάχθηκε με βάση τη συμφωνία της 22ας Οκτωβρίου και το νομοσχέδιο ετέθη σε διαβούλευση. Σήμερα, πριν από λίγες ώρες, δώσαμε στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο με βελτιώσεις και αποσαφηνίσεις που εκτιμώ ότι θα διευκολύνουν να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων.

Με βάση την πρόταση αναθεώρησης προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των εκτός επικρατείας Ελλήνων είναι ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στην Ελλάδα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν.

Επίσης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 προβλέπεται ότι ορισμένες θέσεις από τους βουλευτές Επικρατείας κάθε κόμματος να καταλαμβάνονται από Έλληνες της διασποράς. Ακόμα καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου Ελληνισμού.

Επαναλαμβάνω ότι η συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο 54 του Συντάγματος, γίνεται για να θωρακισθούν συνταγματικά οι περιορισμοί που θέτουν ορισμένα κόμματα σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις που θα γίνονται στους εκτός επικρατείας Έλληνες να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους. Πολλές εξ αυτών είναι δυνητικές και όχι υποχρεωτικές γιατί είναι κρίμα να γίνει το λάθος που έγινε σε προηγούμενη αναθεώρηση και να δεσμεύσουμε αμετάκλητα νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στο μέλλον. Σας καλώ να υπερψηφίσετε την συγκεκριμένη προσθήκη στο άρθρο 54».

«Καλούμαστε, να κάνουμε ό,τι κάνουν οι 26 από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ό,τι έπραξαν οι προκάτοχοί μας πριν από ενάμιση αιώνα, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την δικαίωση όλων εκείνων των συμπατριωτών μας που θέλουν να μετέχουν στα κοινά της χώρας μας, αλλά δεν έχουν, όλοι, την οικονομική δυνατότητα να το πράξουν, ταξιδεύοντας για το σκοπό αυτό στη χώρα» τόνισε σε άλλο σημείο για να προσθέσει «Και το άρθρο 54 αλλά και τις προσεχείς ημέρες, όταν θα έλθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, ελπίζω ότι θα υπερψηφισθούν από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Θα είναι ένα μήνυμα προς τους συμπατριώτες μας ότι η πατρίδα θέλει να κρατήσει ισχυρούς δεσμούς μαζί τους, ιδιαίτερα τώρα στην προσπάθεια για την αναγέννησή της. Και ο ισχυρότερος δεσμός σε μια δημοκρατία είναι η ψήφος του κάθε πολίτη».

You may also like