Πολιτική

Πώς φτάσαμε στο διαζύγιο Ανδρουλάκη – Λοβέρδου – Η επόμενη ημέρα

Μακριά από το φόντο της παραίτησης του Ανδρέα Λοβέρδου επιχειρεί να ορίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης τη συζήτηση για την πορεία και το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ, αξιοποιώντας την τριήμερη διαδικασία με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Η αιφνιδιαστική ωστόσο κίνηση του Ανδρέα Λοβέρδου να κόψει τους δεσμούς με το ΠΑΣΟΚ, εκτός από το να επιβεβαιώνει τη ρήξη των σχέσεων μεταξύ της ηγεσίας και του πρώην υπουργού συνεχίζει να προκαλεί ερωτηματικά και αντιδράσεις για τη «ρότα» που ακολουθεί το κόμμα στη νέα πολιτική περίοδο.

Μπορεί ο κ. Λοβέρδος να τηρεί σιγή ασυρμάτου όσον αφορά στα αίτια της αποχώρησής του από το ΠΑΣΟΚ, όμως στελέχη του κόμματος σπεύδουν να επισημάνουν την ανάγκη αποτροπής νέου σκηνικού ρήξης στη νέα αφετηρία. Μάλιστα εκφράζουν την ανησυχία τους για ένα ντόμινο αποχωρήσεων από ανθρώπους που έχουν την ίδια «οπτική» με αυτή του πρώην υπουργού και βουλευτή. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επιμένουν στο ότι «ο καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές» και προσπαθούν να εστιάσουν στη «μεγάλη εικόνα» με την επισήμανση ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης συνεχίζει να στοχεύει στην δυναμική ανάπτυξη του ΠΑΣΟΚ με όρους ενότητας, ανανέωσης και προσήλωσης στην υλοποίηση του σχεδίου για την «επόμενη μέρα».

Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση του κ. Λοβέρδου ακόμη και από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος φέρνει στην επιφάνεια «ζητήματα» που είχαν καταγραφεί πρόσφατα αλλά είχαν μπει προσωρινά κάτω από το χαλί λόγω των προεκλογικών συνθηκών. Η ρήξη βέβαια θεωρείτο προ των πυλών από την προεκλογική περίοδο, καθώς Νίκος Ανδρουλάκης και Ανδρέας Λοβέρδος είχαν «διαγράψει» κάθε γέφυρα επικοινωνίας. Το μεταξύ τους χάσμα αποτυπώθηκε και στο επεισόδιο του περασμένου Μάρτη, όταν αρχικά ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειξε ότι αμφισβητεί ανοιχτά την προεκλογική στρατηγική Ανδρουλάκη και το «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας, άλλο πρόσωπο για πρωθυπουργός». «Όταν απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει να προτείνουμε πρόσωπα», είχε δηλώσει συγκεκριμένα, προκαλώντας την οργή της Χαριλάου Τρικούπη αφού καλούσε ουσιαστικά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να κατονομάσει πριν τις εκλογές ποιον θέλει για πρωθυπουργό, προκειμένου να γνωρίζει ο ψηφοφόρος τι εννοεί μπροστά στο ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας. Τότε αρκετοί είχαν προβλέψει ότι δεν αποκλείεται να διαγραφεί ο κ. Λοβέρδος. «Εγώ δεν διαγράφομαι», μόνο υποβάλλω παραίτηση!”, είχε απαντήσει εκείνος σε όσους τον ρωτούσαν.

Η διαρροή τότε της Χ. Τρικούπη -μόλις 18 λέξεων- ήταν ένα σαφές μήνυμα προς τον κ. Λοβέρδο ότι το σχόλιό του δείχνει ταύτιση με κυβερνητικά στελέχη. «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», σημείωναν χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ταυτίζοντας τις απόψεις του με αυτές του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Στη συνέχεια και λόγω της προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι τόνοι και από τις δύο πλευρές, ενώ ο Ανδρέας Λοβέρδος εστίασε στην εκστρατεία στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας με στόχο την επανεκλογή του. Ο κ. Λοβέρδος δεν εξελέγη, ούτε στον πρώτο, ούτε στον δεύτερο γύρο -εκλέχτηκε η Μιλένα Αποστολάκη. Και επέλεξε να κρατήσει κάποιες μέρες απόσταση από την κάλπη για να δημοσιοποιήσει την απόφασή του. Στο ενδιάμεσο ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και επισκέφτηκε τον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη με τον οποίο συζήτησαν για τα θέματα της Εργασίας. Το σκηνικό κάθε άλλο παρά ικανοποίησε τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ δημιούργησε ερωτηματικά για τη στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, στα οποία έσπευδαν να δίνουν απαντήσεις στελέχη με εμπειρία στο χώρο. Κάποια για παράδειγμα έλεγαν – όπως και χθες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης- ότι η ρήξη είχε συμβεί καιρό πριν κι ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με απήχηση στο κεντρώο ακροατήριο «οδεύει προφανώς προς τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη». Αντιθέτως άλλα στελέχη πιστεύουν ότι ο κ. Λοβέρδος με το «χαρτί» της παραίτησης προσπαθεί να μηδενίσει το κοντέρ και να επαναπροσδιορίσει το ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται μετά τους δύο εκλογικούς γύρους.

«Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος. Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους. ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄ όλα είναι πεντακάθαρη», ανέφερε μεταξύ άλλων στην επιστολή του που έφτασε στη Χαριλάου Τρικούπη την ώρα που ενημερωνόταν σχετικώς και η κοινή γνώμη. Αυτό τουλάχιστον επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη, που σε κάθε ευκαιρία τις τελευταίες ώρες υποστηρίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ σημείωσε στις πρόσφατες εκλογές σημαντική απήχηση στο χώρο του Κέντρου (της τάξεως του 32%, ενώ η ΝΔ είχε περίπου 37%).

Τι υποστηρίζει συγκεκριμένα στην επιστολή του ο κ. Λοβέρδος; «Να τη δώσει, αν θέλει στη δημοσιότητα, ο ίδιος ο συγγραφέας», αναφέρει με δηκτικό ύφος στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που ήταν απέναντι στον Ανδρέα Λοβέρδο όταν εκείνος διεκδικούσε την ηγεσία με το σύνθημα «πάντα ΠΑΣΟΚ». Θα σπάσει τη σιωπή του ο πρώην υπουργός, προκειμένου να περιγράψει με δημόσια παρέμβασή του τους λόγους που τον οδήγησαν οικειοθελώς εκτός ΠΑΣΟΚ; Μέχρι στιγμής απαντά σε ελάχιστες τηλεφωνικές κλήσεις και αποφεύγει κάθε σχόλιο που θα τροφοδοτούσε μια συζήτηση που ο ίδιος -λένε πολιτικοί του φίλοι- θεωρεί ανούσια και εν τέλει αποπροσανατολιστική από τα επίδικα σημεία. Άνθρωποι που τον στήριξαν πάντως στη διαδικασία για την εκλογή ηγεσίας, σήμερα δίνουν τη μάχη δίπλα στο Νίκο Ανδρουλάκη- όπως η Νάντια Γιαννακοπούλου που θα αναλάβει εκ νέου κρίσιμο κοινοβουλευτικό ρόλο και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί στην Αιτωλοακαρνανία. Σε φάση ανασυγκρότησης βρίσκεται και η Χαρά Κεφαλίδου, που διεκδικούσε την επανεκλογή της στη Δράμα, αλλά έχασε στην αναμέτρηση με τον εκλεγέντα Τάσο Νικολαϊδη.

Το σίγουρο είναι ότι την ώρα των έντονων διεργασιών στο χώρο της κεντροαριστεράς αποτελεί για τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ χρέος τους να αυξήσουν τις «αφίξεις» στο κόμμα και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο αναχωρήσεων από τη μάχη προς τις επόμενες κάλπες. «Η αποχώρηση στελεχών δεν είναι λόγος πανηγυρισμού αλλά προβληματισμού, ακόμη κι αν έχουμε διαφωνίες…», ανέφερε χαρακτηριστικά με ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η Ζέφη Δημαδάμα. Στο ίδιο κλίμα είναι και οι απόψεις βασικών παικτών στο ΠΑΣΟΚ, που παρά τη διαφωνία τους με την επιλογή Λοβέρδου, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο ειλικρινής εσωκομματικός διάλογος λειτουργεί υπέρ της συσπείρωσης και της συντεταγμένης πορείας.

You may also like