Με 156-142 ψήφους η Βουλή απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση. Υψηλοί προεκλογικοί τόνοι στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα. Με «guest star» τον Μένιο Φουρθιώτη στη συνεδρίαση, η κόντρα για την κακοκαιρία πέρασε σε δεύτερη μοίρα.
Οι ελπίδες που καλλιέργησε η ηγεσία της Κουμουνδούρου αφενός για να πληγεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και αφετέρου για να σχηματιστεί ένα μέτωπο των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δεν ευοδώθηκαν.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Από την μια, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία επιβεβαίωσε τον κανόνα που θέλει τις κυβερνήσεις να μην πλήττονται από τις προτάσεις μομφής, πολύ περισσότερο όταν δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει άρδην οι συσχετισμοί δυνάμεων στο εκλογικό σώμα.
Από την άλλη, ούτε ο ελάσσων στόχος της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να επιτυγχάνεται από τη στιγμή που τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν μεν υπέρ της πρότασης μομφής, έσπευσαν, ωστόσο, το ένα μετά το άλλο, να τηρήσουν ευδιάκριτες αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση και τον στόχο της για δημιουργία αντικυβερνητικού μετώπου.
Η πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκέντρωσε 142 θετικές ψήφους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25, έναντι 156 αρνητικών από τους βουλευτές της ΝΔ, μιας λευκής από τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο οποίος επιβεβαίωσε την πορεία απομάκρυνσής του από το κυβερνών κόμμα και με απούσα την Μαριέττα Γιαννάκου η οποία νοσηλεύεται με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν της επέτρεψαν να τοποθετηθεί έστω και με επιστολική ψήφο.
Από τη συζήτηση που προηγήθηκε δεν έλειψαν οι εντάσεις και το κλίμα της οξείας αντιπαράθεσης, που μαρτυρούσε ότι, ανεξάρτητα από το πότε θα αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ότι είναι η κατάλληλη ώρα για να στηθούν οι κάλπες, η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο που, ωστόσο, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει αν θα διαρκέσει λίγους μήνες ή αν οδηγηθούμε στο τέλος της τετραετίας, έπειτα από ενάμιση χρόνο, όπως επαναλαμβάνουν από την κυβερνητική ηγεσία.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ και άσκησαν κριτική στην κυβερνητική πολιτική. Έσπευσαν, όμως, ταυτόχρονα να λάβουν τις δέουσες αποστάσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση με πιο χαρακτηριστική τη θέση του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη ότι δεν υιοθετούν το αίτημα για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές εν μέσω πανδημίας.
Μητσοτάκης: «Αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση»
Στην ομιλία του, με την οποία ολοκληρώθηκε η τριήμερη συζήτηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «αμήχανη και αδιέξοδη» την πρόταση μομφής που, όπως είπε, αναδεικνύει έμπρακτα το υπαρξιακό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, όπως είπε, υπενθυμίζοντας δική του παλαιότερη πρόβλεψη κινδυνεύει από δεύτερο κόμμα να βρεθεί τρίτο.
Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μια εικονική πραγματικότητα καταστροφής. «Κάθε πρόταση και δύο ψέματα. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να αποδομήσουμε ένα ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα γιατί ξεπεράσατε και τον χειρότερο εαυτό σας», επισήμανε.
Και συνέχισε: «Οι πολίτες έχουν ανάγκη από ρεαλιστικές και δημιουργικές σκέψεις. Ακόμα και όταν επιμένετε στο αίτημά σας για εκλογές, δεν υπήρξε καμία αναφορά για πειστική, συνολική εναλλακτική πρόταση. Ο λόγος σας ήταν ένα κακόηχο βουητό τυφλών καταγγελιών».
Επεσήμανε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του, καθώς επίσης και ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του, η οποία ηττήθηκε κατά κράτος.
Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα
Ο… Λένιν και οι απανωτές κρίσεις
«Ο Λένιν έλεγε ότι υπάρχουν χρόνια που δε συμβαίνει απολύτως τίποτα και υπάρχουν εβδομάδες που χωράνε χρόνια», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις μεγάλες προκλήσεις με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη η κυβέρνησή του κατά τους 30 τελευταίους μήνες που διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας. «Ε, αυτές οι εβδομάδες κρατάνε κοντά δυο χρόνια. Ούτε βαρυγγομούμε ούτε λιγοψυχούμε. Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα. Καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες», είπε.
«Η Ελλάδα είναι διπλωματικά και αμυντικά πιο ισχυρή από ποτέ, με την κοινωνία και την οικονομία όρθιες απέναντι στην επέλαση του κορωνοϊού», συμπλήρωσε. «Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αρνητικά, όμως όχι γιατί είμαστε στη λάθος κατεύθυνση, αλλά επειδή δεν έχουμε όλοι σε όλα την ταχύτητα που πρέπει και αυτό ισχύει και για τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα στην Αττική», τόνισε, υποστηρίζοντας η συγγνώμη του δεν έγινε αντιληπτή από όσους δεν την έμαθαν ποτέ και ποτέ δεν την διατύπωσαν.
Συγγνώμη για τη Novartis
Στη μάχη με τον κορωνοϊό, ο πρωθυπουργός είπε ότι παρά τις μεγάλες απώλειες, η χώρα κινείται στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους, σημειώνοντας ότι στη σφοδρότητα της μετάλλαξης Δέλτα η Ελλάδα υστερούσε στους εμβολιασμούς. «Σήμερα χάρη στις μεγάλες προσπάθειες του υγειονομικού κόσμου το 84% των ενηλίκων είναι θωρακισμένο. Αν ήμασταν σε αυτό το ποσοστό τον Σεπτέμβριο θα είχαμε γλιτώσει χιλιάδες συμπολίτες μας. Το 91% άνω των 60 ετών είναι θωρακισμένο. Αργά και σταθερά φαίνεται να υποχωρούν τα κρούσματα και το ΕΣΥ ανταποκρίνεται στην πίεση αλλά δεν τελειώσαμε με την πανδημία», είπε.
Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, έκανε λόγο για την αθλιέστερη κατασκευασμένη σκευωρία όλων των εποχών, μίλησε για συμμορία και υπόκοσμο που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αγκαλιά και κάλεσε τον Τσίπρα να ζητήσει συγγνώμη.
«Δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς που στοχοποίησαν συστηματικά 12 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Όχι για το μεγαλύτερο σκάνδαλο, όπως έλεγε, ο διαβόητος Ρασπούτιν της εποχής, ο υπουργός σας, αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis που κατέρρευσε. Με αυτό τον υπόκοσμο που κατασκεύασε ψεύτικα στοιχεία, είστε αγκαλιά. Δυο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη Δικαιοσύνη. Πότε θα βρείτε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη; Κάντε το τώρα αν έχετε το θάρρος. Διακόπτω την ομιλία μου για να τους ζητήσετε συγγνώμη. Τους κρεμάσατε στα μανταλάκια στην πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ. Κάθεστε τώρα και μειδιάτε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας και μας κάνατε κηρύγματα για το κράτος δικαίου.
«Αγκαλιά με έναν υπόδικο»
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι αφιέρωσε το ένα τρίτο της ομιλία του τους ισχυρισμούς του υπόδικου πρώην τηλεπαρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη για να επιτεθεί στην κυβέρνηση. «Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, που μεγαλούργησε επί των ημερών σας και βρέθηκε αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη επί των δικών μας ημερών», ανέφερε επισημαίνοντας ότι κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός δεν επικαλέστηκε τις αναρτήσεις Φουρθιώτη.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Όταν ένας πρωθυπουργός γίνεται ανέκδοτο, αντικείμενο λοιδορίας και σαρκασμού, τότε έχει ήδη τελειώσει και ακόμα δεν το γνωρίζει ακόμη», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν μπορεί να κάνει ρεπορτάζ χωρίς να κλείνει τα μικρόφωνα από τους περαστικούς.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε στον πρωθυπουργό ότι «έχει τελειώσει πολιτικά και πως το χειρότερο είναι ότι ζει στο δικό του παράλληλο σύμπαν όπου όλα πάνε καλά».