Πολιτική

Πυρ ομαδόν Μαξίμου κατά Ανδρουλάκη για τους όρους συνεργασίας

Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ, μια μέρα από την αντίστοιχη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha, και τα όσα είπε για τις μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά και για το πρόσωπο που θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου στο πολιτικό πεδίο. Έφεραν, όμως, και ανοιχτά πυρά κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο, την ίδια ώρα, βλέπει στα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη και μια πολιτική ευκαιρία.

Κυβερνητικά στελέχη καταλόγιζαν χθες σε συνομιλίες τους «μικρομεγαλισμό» στον κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος εμφανίστηκε να φιλοδοξεί να επιβάλλει λεόντειους όρους για μια μετεκλογική συνεργασία μετά την κάλπη της απλής αναλογικής. Μια κάλπη που το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να προσπεράσει, προσβλέποντας σε πιο καθαρές λύσεις στις δεύτερες κάλπες της απλής αναλογικής.

Υπό αυτό το πρίσμα, το ένα μετά το άλλο, τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έβαλλαν χθες εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Η θέση του κυρίου Ανδρουλάκη για το πρόσωπο του πρωθυπουργού μετά τις εκλογές εκτός του ότι συνιστά θεσμική ασέβεια είναι και πολιτικά εξωφρενική», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας ότι «λέει ψηφίστε με αλλά ο πρωθυπουργός θα είναι ο “άγνωστος Χ”». «Προκύπτει πολύ καθαρά, ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών, που τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν τελικά μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε μία ακυβερνησία στη χώρα», είπε με τη σειρά του ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στο Πρώτο Πρόγραμμα. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τη σειρά του χαρακτήρισε «ψωνισμένη» την τοποθέτηση του κ. Ανδρουλάκη στο Action 24.

Νερό στον μύλο

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συνέντευξη Ανδρουλάκη στην πραγματικότητα «εξυπηρετεί» το αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς βοηθά, ώστε τα διλήμματα να τεθούν ευκρινέστερα στους πολίτες. Με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συζήτησης για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, εφόσον είναι πρώτο κόμμα στις πρώτες εκλογές του Μαΐου, το μήνυμα που θα εκπέμπεται από το Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι ψήφος στο ΠΑΣΟΚ στην πραγματικότητα συνιστά ψήφο στην ακυβερνησία, από τη στιγμή που οι όροι που τίθενται από μεριάς του Νίκου Ανδρουλάκη θεωρούνται μη ρεαλιστικοί.

Ο κ. Μητσοτάκης, άλλωστε, ξεκαθάρισε στην πρόσφατη συνέντευξη του ότι από την πρώτη κάλπη θα προκύψει το πρόσωπο του πρωθυπουργού και από τη δεύτερη το κυβερνητικό σχήμα. «Εμείς έχουμε μία πολύ σταθερή άποψη: πιστεύουμε στην ανάγκη αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Πιστεύουμε επίσης ότι πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, αυτός που θα ψηφίσουν οι Ελληνες πολίτες», υπογράμμισε χθες ο Γιάννης Οικονόμου.

Με δεδομένο, πάντως, ότι οι θέσεις των κομμάτων είναι πλέον πιο καθαρές, στο Μέγαρο Μαξίμου θα κλιμακώσουν τη στρατηγική τους για επανασυσπείρωση της ΝΔ, με επιστροφή ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν κυρίως στην γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων λόγω της δυσαρέσκειάς τους μετά την τραγωδία στα Τέμπη, ενώ επιμείνουν και σε ένα αφήγημα με στόχευση κεντρώους πολίτες που μπορεί να βρίσκονται στον χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Το βασικό χαρτί θα είναι αυτό της «κυβερνησιμότητας», αλλά και το ερώτημα ποιος πολιτικός αρχηγός μπορεί να συγκρουστεί με τις βαθιά ριζωμένες παθογένειες της χώρας. Και, βεβαίως, υπό ποιους όρους, με αυτοδυναμία κινήσεων ή με «συνεργατικές αγκυλώσεις».

You may also like