Κατά του «αρχηγικού κόμματος» τάσσονται πρωτοκλασάτα στελέχη και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Ούτε πέντε εργάσιμες δεν διήρκεσε η ανακωχή μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, παρά τις εναγώνιες προσπάθειες όλων των τάσεων να ρίξουν τους τόνους στην πεντάωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος την περασμένη Τρίτη.
Με την ανακωχή να μοιάζει σαν ανίσχυρο φράγμα μπροστά στα ορμητικά νερά της εσωστρέφειας, νέο γύρο τοποθετήσεων προκάλεσε η χθεσινή συνέντευξη του πρώην υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τοποθέτησε το μοντέλο του «αρχηγικού κόμματος» στα «αζήτητα της Ιστορίας». Πιστός στην ιδεολογική πλατφόρμα που παρουσίασε στο Ηράκλειο Κρήτης στα μέσα του περασμένου Ιουλίου, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε πως «κεντρώες λύσεις» δεν υπάρχουν, για να καταλήξει πως στην Αριστερά «η προσωπολατρία δεν βρίσκει γόνιμο έδαφος», ιδίως όταν «ποτέ δύο άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνούν σε όλα τα θέματα», όπως δήλωσε ο πρώην «τσάρος» αναφορικά με την σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα.
Ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά του «αρχηγικού κόμματος» τάσσονται ανοιχτά και «προεδρικά στελέχη» της νέας γενιάς, ανοίγοντας ένα νέο πεδίο εσωκομματικής «αναζήτησης» για την Κουμουνδούρου. «Δεν είμαστε αρχηγικό κόμμα» ανέφερε σχετικά ο Τομεάρχης Εσωτερικών, Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξή του, «είμαστε ένα κόμμα με ισχυρή την πολιτική προσωπικότητα του Προέδρου, αλλά δεν είμαστε και δεν θέλουμε να γίνουμε αρχηγικό κόμμα. Είμαστε κόμμα συλλογικό και δημοκρατικό και αυτό νομίζω το θέλει περισσότερο απ’ όλους ή εξίσου πολύ με άλλους ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας» διευκρίνισε από την πλευρά του ο βουλευτής, ενώ ερωτηθείς αν προκρίνει την «προεδρική» πολεμική ή την μετριοπαθή «αριστερόστροφη» συνταγή αντιπολίτευσης, ο ίδιος εξήγησε πως «ούτε σκληρότερη, ούτε μετριοπαθέστερη αντιπολίτευση. Αντιπολίτευση προγραμματική, αντιπολίτευση αρχών και αξιών, έξυπνη αντιπολίτευση. Από τον τρόπο που αντιπολιτευόμαστε δείχνουμε τον τρόπο που επιθυμούμε να κυβερνήσουμε ξανά. Η φθορά του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ έχουν ήδη αρχίσει. Οι πολίτες συνειδητοποιούν σε μια σειρά θεμάτων την πολιτική απάτη της ΝΔ ως αντιπολίτευση. Χρειάζεται σοβαρότητα, εξωστρέφεια και σταθερός βηματισμός».
Σχέδιο για την επόμενη ημέρα ως αντιπολιτευτική αντιπρόταση προκρίνει από πλευράς της και η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στο ieidiseis.
«Είναι σημαντικό, μέσα στο πέπλο σιωπής που απλώνει η «λίστα Μητσοτάκη – Πέτσα», να φωτιστεί ο αυταρχισμός, η αλαζονεία και ο κυνισμός της Νέας Δεξιάς» απαντά η πρώην υπουργός αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο εξής, σπεύδοντας, ωστόσο, να υπογραμμίσει ότι «αυτό όμως είναι το ένα μέρος της αποστολής μας». «Ταυτόχρονα, μέσω του μετασχηματισμού και της διεύρυνσής μας επιτυγχάνουμε τον εμπλουτισμό και την εμβάθυνση των ιδεών και των δυνατοτήτων μας. Έτσι, μπορούμε να μετουσιώσουμε την εμπειρία και γνώση της κυβερνώσας Αριστεράς σε ένα νέο προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης, για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις προκλήσεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» περιγράφει η κ. Γεροβασίλη, αναδεικνύοντας την ανάγκη και ενός προγραμματικού αντιπολιτευτικού λόγου.
Για «διαφορά παραδόσεων» έκανε λόγο και ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αντιδιαστέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ από τα αρχηγικά κόμματα. Μιλώντας στο iefimerida, «η εικόνα της καταστροφικής εσωστρέφειας που δίνεται από κάποια ΜΜΕ, είναι ανακριβής και συχνά υποβολιμαία. Υπάρχουν άλλες, δημοκρατικές παραδόσεις στην Αριστερά από τα δεξιά και κεντροδεξιά αρχηγικά κόμματα» τόνισε ο πρώην υπουργός, καταλήγοντας: «Η Αριστερά συζητά, διαφωνεί, αντιπαραθέτει επιχειρήματα, μετράει απόψεις, παίρνει νέους δρόμους, κάνει συνθέσεις και προχωρά. Αυτή την περίοδο, μέσα στις συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω κορωνοϊού, φαίνεται να ενισχύονται πολιτικές συμπεριφορές μεταδημοκρατίας και ανάθεσης».
Όχι στα «κόμματα κανονικότητας»
Ως ένα «διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής δράσης σε σχέση με τα παραδοσιακά κόμματα, πιο συλλογικής και πιο δημοκρατικής λειτουργίας» πρέπει να προβάλει στο εξής ο ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του κόμματος, Πάνο Σκουρλέτη, επισημαίνοντας σε άρθρο του πως «δεν είμαστε ένα κόμμα κανονικότητας ή μέρος ενός νέου συναινετικού δικομματισμού, αλλά ένα κόμμα κοινωνικού μετασχηματισμού και προγραμματικής αντιπαλότητας απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό, με ορίζοντα τον σοσιαλισμό».
Με το σύνθημα «στον ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς» θέση στη διελκυστίνδα μεταξύ «αρχηγικού κόμματος» ή μη έλαβε και ο Ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας είναι αδιαφιλονίκητος ηγέτης, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη που συμβάλλει στη συνολική, συλλογική προσπάθεια», διαμηνύοντας παράλληλα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε είναι, ούτε θα γίνει, ούτε πρέπει να γίνει αρχηγικό κόμμα, και είμαι βέβαιος ότι δεν το θέλει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας».
Αναβιώνει η «βεντέτα»
Την ίδια ώρα, η απόρριψη του μοντέλου του «αρχηγικού κόμματος» από τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ αναζωπύρωσε την πολιτική του «βεντέτα» με τον πρώην Αναπληρωτή υπουργό, Παύλο Πολάκη, καθώς ο τελευταίος επανήλθε με μακροσκελή ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα εξαπολύοντας φίλια πυρά κατά του κ. Τσακαλώτου. «Αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν, αλλά και ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗΓΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΔΕΝ !!!!» συμπεραίνει ο κ. Πολάκης, ως απόσταγμα της εμπειρίας του ως Διευθυντής ΜΕΘ, χαρακτηρίζοντας ωστόσο ως καθοριστικό στοιχείο την «προσωπικότητα που θα ηγηθεί».
Αναλυτικά, η ανάρτηση Πολάκη:
«Όταν ήμουνα διευθυντής στη ΜΕΘ, που είναι το “προκεχωρημένο φυλάκιο” της εφαρμοσμένης βαριάς κλινικής ιατρικής η οποία απαιτεί βαθιά γνώση και συλλογική λειτουργία ΟΛΗΣ της ομάδας, από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους φυσιοθεραπευτές, το βοηθητικό προσωπικό κλπ κλπ, υπήρχαν ΠΟΛΛΕΣ στιγμές που σε κάποια πολύ σοβαρά περιστατικά: α) είτε έπρεπε να ληφθεί πολύ γρήγορα κάποια απόφαση δύσκολης παρέμβασης κρίσιμης για τη ζωή του ασθενή, β) είτε κάποιος έπρεπε ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ποια στρατηγική θεραπείας θα ακολουθούνταν στον ασθενή καθώς υπήρχαν διαφορετικές (επιστημονικά στοιχειοθετημένες) απόψεις ανάμεσα στα μέλη της ομάδας
ΑΥΤΟΣ Ο ΚΑΠΟΙΟΣ είναι ο αρχηγός…..στην προκειμένη περίπτωση ο διευθυντής της ΜΕΘ. Αν δεν το κάνει ,τότε δεν μπορεί να είναι επί της ουσίας διευθυντής γιατί δεν θα σωθεί τελικά ο ασθενής. Γι’ αυτό κατέληξα και στο συμπέρασμα που το έχω πει πολλές φορές: Αρχηγός χωρίς ομάδα είναι μηδέν, αλλά και ΟΜΑΔΑ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΗΓΟ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΗΔΕΝ !!!!»
Με λίγα λόγια και πέρα από το επιστημονικό παράδειγμα ,μιλώντας για την κοινωνική εξέλιξη:
-Το ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ είναι η κίνηση των μαζών και η συλλογική τους έκφραση
-ΤΟ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟ είναι η προσωπικότητα που θα ηγηθεί και θα ΣΥΜΠΥΚΝΩΣΕΙ-ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕΙ- ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ αυτή την κίνηση …..
ΥΓ. Σκέψεις μετά που διάβασα κάτι συνεντεύξεις στην έγκριτη του ΔΟΜ……. περί αζήτητων της ιστορίας, την οποία ιστορία όλοι πρέπει να μελετάμε συνεχώς!!».
Posted by Παύλος Πολάκης / Pavlos Polakis on Sunday, 4 October 2020