Πολιτική

Qatargate: Κλοιός ερευνών από το Μαρόκο μέχρι τον Παναμά για Καϊλή – Τζόρτζι

Τραπεζικοί λογαριασμοί, εμβάσματα, ακίνητα, και θυρίδες σε τραπεζικά ιδρύματα που να σχετίζονται με την Ελληνίδα Ευρωβουλευτή, Εύα Καϊλή, αλλά και τα άμεσα συγγενικά της πρόσωπα έχουν τεθεί στο στόχαστρο των ελληνικών Αρχών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η περιουσιακή κατάσταση της προσωρινά κρατούμενης πολιτικού συνάδει με τα δηλωθέντα εισοδήματα της.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης απέστειλε σχετικό αίτημα προς τις Αρχές του Παναμά, καθώς παραμονές της κατάθεσής της στο Βέλγιο με επίδικο την προσωρινή της κράτηση, η Εύα Καϊλή εμφανίστηκε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο να κατέχει μαζί με μέλη της οικογένειας της καταθέσεις ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ στον Παναμά και με το Κατάρ να είναι η «χώρα προέλευσης» των χρημάτων.

Οι λογαριασμοί φερόταν να είναι στην Τράπεζα «Bladex of Panama» και να ανήκουν στην Εύα Καϊλή, τον πατέρα της και τη μητέρα της Μαρία Ιγνατιάδου. Συγκεκριμένα, στους λογαριασμούς αυτούς εμφανίζονται να υπάρχουν 20 εκατ. ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς την Εύα Καϊλή, 4 εκατ. ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς τον Αλέξανδρο Καϊλή και 4 εκατ. ευρώ σε δύο καταθέσεις από το Κατάρ προς τη Μαρία Ιγνατιάδου.

Μόλις είδαν το φως της δημοσιότητας οι επίμαχες αναρτήσεις με τους φερόμενους ως λογαριασμούς από την τράπεζα του Παναμά, αμέσως δραστηριοποιήθηκε ο κ. Βουρλιώτης, ο οποίος ζήτησε από τους ομολόγους του στην Κεντρική Αμερική να του γνωστοποιήσουν εάν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομα της ευρωβουλευτή και των άλλων μελών της οικογένειάς της. Λογαριασμοί, όχι μόνο στη συγκεκριμένη Τράπεζα του Παναμά («Bladex of Panama»), αλλά σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αυτής.

Ταυτόχρονα, ο κ. Βουρλιώτης είχε ανταποκριθεί στο αίτημα των Βέλγων συναδέλφων του να τους διαβιβάσει έγγραφο με τα περιουσιακά στοιχεία της κ. Καϊλή, του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι και των συγγενών της πρώτου βαθμού που είχαν δεσμευτεί στην Ελλάδα (Π.Ψυχικό, Πάρος κ.λπ.). Στο ίδιο έγγραφο αναφερόντουσαν και τα ποσά που δεσμεύτηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.

Ακόμη, με το ίδιο έγγραφο, ο κ. Βουρλιώτης ζήτησε σε περίπτωση κατά την οποία υπάρχουν πράγματι τραπεζικοί λογαριασμοί στο όνομα της Εύας Καϊλή και των μελών της οικογένειάς της, να του αποσταλούν αντίγραφα των κινήσεών τους (καταθέσεις, αναλήψεις, εμβάσματα κ.λπ.). Επίσης, ζήτησε να αναζητηθούν εάν υπάρχουν θυρίδες στις τράπεζες του Παναμά στα επίμαχα ονόματα, όπως και αν έχουν γίνει επενδύσεις (αγορές) σε ακίνητα (διαμερίσματα κ.λπ.) του Παναμά από τα εν λόγω πρόσωπα.

Με αυτά τα δεδομένα, οι απαντήσεις στα ερωτήματα του κ. Βουρλιώτη αναμένονται στην Ελλάδα τις πρώτες ημέρες του 2023 και στην περίπτωση που οι φήμες επιβεβαιωθούν, τότε ο επικεφαλής της Αρχής θα δρομολογήσει την κατάσχεσή της συγκεκριμένης περιουσίας της κ. Καϊλή και της οικογένειας της, αν και η διαδικασία αυτή είναι αρκετά γραφειοκρατική.

Πάντως, ο συνήγορος της Εύας Καϊλή, έχει αμφισβητήσει τη γνησιότητα των επίμαχων τραπεζικών εγγράφων. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι τα έγγραφα που δείχνουν μεταφορά δεκάδων εκατομμυρίων από το επίσημο κράτος του Κατάρ στην Τράπεζα του Κατάρ και στη συνέχεια σε εμβάσματα τριών λογαριασμών στον Παναμά, στην Εύα Καϊλή, στη μητέρα της και τον πατέρα της είναι «προδήλως και εμφανέστατα πλαστά». Μάλιστα, ο ίδιος ζήτησε να πιστοποιηθεί η πλαστογραφία και συγχρόνως να αποσταλούν στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εντοπιστεί ο πλαστογράφος που «επιχειρεί να παραπλανήσει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες».

You may also like