Η μία μετά την άλλη έρχονται οι αντιδράσεις για το Qatargate, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ΕΕ να διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για θέματα που ανακύπτουν εντός των Βρυξελλών.
Σε τοποθέτησή του, ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, έκανε λόγο για μια «επαίσχυντη υπόθεση», για «ένα σκάνδαλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ένα «πολύ σοβαρό θέμα».
«Αφορά σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έλαβαν χρήματα για να κλείσουν τα μάτια στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ» σημείωσε ειδικότερα.
Μίλησε, δε, για ενδεχόμενες διορθώσεις και τροπολογίες, η ενεργοποίηση των οποίων πρέπει να αιτιλογείται.
Οι αντιδράσεις στην ΕΕ
Οι αποκαλύψεις έφεραν ένα ντόμινο αντιδράσεων και παραιτήσεων ενώ τις τελευταίες ώρες τα βλέμματα στρέφονται και στον ενορχηστρωτή της υπόθεσης, τον πρώην Ιταλό Ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντζέρι, ο οποίος συνεργαζόταν στενά με τον συλληφθέντα – πλέον – σύντροφο της Καϊλή ενώ ήταν συνιδρυτής της ΜΚΟ Fight Impunity.
Από την εν λόγω οργάνωση, που συστάθηκε για να προωθήσει τον αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παραιτήθηκαν τα επίτιμα μέλη της.
Συγκεκριμένα, στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΜΚΟ επίτιμο μέλος ήταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αποχώρησε – μετά τις αποκαλύψεις – από τη ΜΚΟ για θέματα αρχής. Μέλη ήταν και η πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, η επί χρόνια ευρωβουλευτής Σεσίλια Βικστρομ και άλλοι.
H οργάνωση με έδρα τις Βρυξέλλες ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ από τα πρώτα επίτιμα μέλη της ήταν ο Ντένις Μακγουέτζ, Κογκολέζος γυναικολόγος, πάστορας νικητής του Νόμπελ Ειρήνης το 2018.