Πολιτική

Ραντεβού εν μέσω πολιτικής έντασης στο Προεδρικό για τα 51 χρόνια της Δημοκρατίας

Η καθιερωμένη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας είναι μια ετήσια τελετουργία που προσφέρεται για αρκετά πηγαδάκια και πολιτικό “κουτσομπολιό”, στο φινάλε μιας σεζόν. Η φετινή δεξίωξη στο Προεδρικό όμως έχει αρκετές ιδιαιτερότητες, πέρα από το ότι θα λάβει χώρα εν μέσω καύσωνος από άποψης θερμοκρασιών. Αρχικά θα είναι η “πρώτη” του Κώστα Τασούλα, ο οποίος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κρατήσει μάλλον χαμηλούς τόνους και έχει κινηθεί σε πιο συντηρητικό πλαίσιο από την προκάτοχό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία επένδυε στην εξωστρέφεια του θεσμού. Παράλληλα, όμως, η σκληρή πολιτική σύγκρουση που έχει προηγηθεί όλη τη χρονιά και εξακολουθεί να μαίνεται με φόντο την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και την παραπομπή του Κώστα Καραμανλή στο Δικαστικό Συμβούλιο για την τραγωδία των Τεμπών είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε αμηχανία στο κιόσκι του Προεδρικού, όπου κατά παράδοση αποσύρονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί, μετά την καθιερωμένη εισαγωγική ομιλία.

Παρόντες και απόντες

Η φετινή σύνθεση προσφέρεται δεδομένα για παραπολιτικά, ενώ υπάρχουν και αρκετά νέα πρόσωπα που θα πάρουν θέση στα φερ φορζέ έπιπλα κήπου του Προεδρικού Μεγάρου. Πέραν του κ. Τασούλα, στη σύνθεση συμμετέχει και ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι “σταθεροί θαμώνες”, ενώ αντί του περυσινού πρωτοεμφανιζόμενου της βραδιάς Στέφανου Κασσελάκη παρών θα είναι ο Σωκράτης Φάμελλος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναμένεται να απουσιάζει έχοντας υποχρεώσεις στο εξωτερικό, ενώ δεν θα πάει στο Προεδρικό και ο Δημήτρης Νατσιός της ΝΙΚΗΣ. Παρών ο πιο “μπαρουτοκαπνισμένος” σε δεξιώσεις Δημήτρης Κουτσούμπας που έχει πλέον συμπληρώσει 12 χρόνια στην θέση του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ (ο μακροβιότερος πολιτικός αρχηγός), ενώ “νέος” είναι με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Φυσικά, από την εξίσωση δεν λείπει και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας-και μοναδική γυναίκα της…αμήχανης παρέας-Ζωή Κωνσταντοπούλου, αν και ως χθες το βράδυ δεν είχε επιβεβαιώσει την παρουσία της. Απόντες από τη φετινή σύνθεση είναι ο μη έχων κοινοβουλευτική εκπροσώπηση Στέφανος Κασσελάκης και η πρόεδρος της Φωνής Λογικής (που πήρε έδρα στην Ευρωβουλή) Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Σχέσεις οργής

Όπως και να έχει, πέρα από τα προκάτ χαμόγελα, το κλίμα μεταξύ των πολιτικών αρχηγών αυτή την περίοδο είναι στο ναδίρ, παρά τις δεδομένες προσπάθειες που θα γίνουν να τηρηθούν οι βασικές αρχές της αστικής ευγένειας. Η κατάσταση παραπέμπει περισσότερο στο βιβλίο της Φρίντας Μπιούμπι “Σχέσεις Οργής”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι στο στόχαστρο σύσσωμης της αντιπολίτευσης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να κλιμακώνει τη ρητορική του και να κάνει λόγο για “γαλάζια συμμορία” και για “εγκληματική οργάνωση”. Προ ημερών, ο κ. Μητσοτάκης του είχε απαντήσει από τη Βουλή ότι δεν θα χαρακτηρίζει τη ΝΔ “γαλάζια συμμορία” . Ο Σωκράτης Φάμελλος επίσης αποκάλεσε την κυβέρνηση “καμόρα”, ενώ και ο Νίκος Φαραντούρης του ΣΥΡΙΖΑ τον πρωθυπουργό “Νονό”. Επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει τσακωθεί τις τελευταίες μέρες σχεδόν με όλους στη Βουλή, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να την παραπέμπει στην Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Δημήτρη Καιρίδη να θυμίζει χθες ότι ο τελευταίος πολιτικός αρχηγός που είχε υποστεί παρόμοια κύρωση ήταν ο Νίκος Μιχαλολιάκος της Χρυσής Αυγής το 2018.

Σημειωτέον, η κ. Κωνσταντοπούλου έχει ενδυθεί και τον μανδύα της διώκτριας του πρωθυπουργού, με δεκάδες ερωτήσεις που του έχει καταθέσει, ενώ ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών της δίωξης για εσχάτη προδοσία στον κ. Μητσοτάκη με φόντο την τραγωδία των Τεμπών που “εξαγρίωσε” το Μέγαρο Μαξίμου και αντανακλαστικά συσπείρωσε τη ΝΔ. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, μένει να φανεί αν οι αρχηγοί θα περιοριστούν σε τυπικές ευγένειες ή το πράγμα μπορεί να εκτραπεί.

Κατά πληροφορίες, ο κ. Τασούλας στην εισαγωγική του ομιλία αναμένεται να σταθεί στην ανάγκη συνεννόησης στα βασικά και σε ορισμένες θεμελιώδεις αξίες που κατέστησαν τη Μεταπολίτευση την πιο επιτυχημένη περίοδο του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Βέβαια, εκτιμάται ότι οι παραινέσεις του Προέδρου λίγο τόπο θα πιάσουν, έστω και αν οι αρχηγοί επιλέξουν μια πιο πολιτισμένη προσέγγιση για τη συνύπαρξή τους στο κιόσκι του Προεδρικού για λίγα λεπτά.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική