Για ένα κόστος – μαμούθ κάνει λόγο ο Κλάους Ρέγκλινγκ στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφερόμενος στους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού σταθερότητας αναφέρει πως ο… λογαριασμός της περιόδου είναι από 86 μέχρι και 200 δισ. ευρώ.
Μάλιστα αναφέρει πως το πρόγραμμα στην Ελλάδα κράτησε παραπάνω από άλλες χώρες, όχι μόνο των μεγαλύτερων προβλημάτων αλλά και επειδή αρχικά υπήρχε μεγαλύτερη αδυναμία εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που συμφωνούνταν.
Αναφερόμενος στις μεταρρθυμίσεις και στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και ψηφιστεί, ο Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό αυτές να μην πισωγυρίσουν και να συνεχίσουν να εφαρμόζονται.
Όπως επίσης και να εφαρμοστούν τα μέτρα που ήδη έχουν συμφωνηθεί να περάσουν το επόμενο διάστημα. Σημείωσε πως τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταρρυθμιστές, και τον έχουν διαβεβαιώσει πως υποστηρίζουν τους στόχους και τα προγράμματα του ESM.
Ο κ, Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για απαράμιλλη στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους της, στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. «Η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το 2012 μείωσε το χρέρος της Ελλάδας προς τους ιδιώτες επενδυτές περισσότερο από 100 δισ. ευρώ. Ήταν το μεγαλύτερο κούρεμα στην παγκόσμια ιστορία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε μια έμμεση αιχμή δε για την εποχή Βαρουφάκη, ο διευθυντής του ESM αναφέρει πως μετά τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015 οι Ευρωπαίοι έμαθαν εμπειρικά ότι μπορούσαν να βασίζονται στους «πιο σημαντικούς έλληνες συνομιλητές» τους, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή του Γιώργο Χουλιαράκη.