Οταν ο Μαγκντί Σαμαάν ήρθε στην Ελλάδα, στόχος του ήταν να ακολουθήσει τα βήματα των μεταναστών, στο ταξίδι τους προς μία νέα πατρίδα στην Ευρώπη. Ισως όμως δεν περίμενε ότι θα δεχόταν απειλές επιχειρώντας να κάνει αυτό το ρεπορτάζ.
Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος, που συνεργάζεται με την Telegraph, ξεκίνησε το συγκεκριμένο οδοιπορικό του στις 23 Σεπτεμβρίου, συναντώντας πρόσφυγες και μετανάστες στον Πειραιά, με στόχο να τους ακολουθήσει στο ταξίδι τους προς άλλες χώρες, δημοσιεύοντας καθημερινά τις ιστορίες τους.
Ομως, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής εφημερίδας, δέχθηκε απειλές από μία ομάδα ανθρώπων που μεταφέρουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες από την Αθήνα προς τα σύνορα με τα Σκόπια. Ο ίδιος έγραψε:
«Πήγα στην πλατεία Βικτωρίας, στο κέντρο της Αθήνας, που ήταν γεμάτη μετανάστες, οι περισσότεροι από αυτούς Αφγανοί. Αφού άρχισα να μιλάω με κάποιους εκεί, έβγαλα κάποιες φωτογραφίες και βίντεο και στη συνέχεια πήγα στην Αχαρνών, όπου οι Σύροι συγκεντρώνονταν σε ένα καφέ και περίπου επτά λεωφορεία ετοιμάζονταν να αναχωρήσουν για τα Σκόπια.
Μίλησα με κάποιους Σύρους, που ετοιμάζονταν να φύγουν και μετά άρχισα να βγάζω κάποιες φωτογραφίες και βίντεο ενός λεωφορείου που κινούνταν. Ενας Ελληνας, που είχε κάποια σχέση με τα λεωφορεία, με σταμάτησε και είπε ότι δεν μπορούσα να βγάζω φωτογραφίες και μου ζήτησε να σβήσω όσες είχα τραβήξει.
Του είπα πως ήμουν δημοσιογράφος και ότι αν δεν έκανε τίποτα κακό, δεν έπρεπε να ανησυχεί για τις φωτογραφίες μου. Ομως, σταμάτησα να βγάζω φωτογραφίες και πήγα να βρω κάποιους άλλους Σύρους για να μιλήσω. Τότε, ο Ελληνας εμφανίστηκε ξανά με έναν Αιγύπτιο που δούλευε μαζί του και έναν άλλο άνδρα που έμοιαζε Ιρακινός. Αρπαξαν το κινητό μου, λέγοντας ότι έκανα λάθος που έβγαζα φωτογραφίες χωρίς την άδειά του. Ο άνδρας που έμοιαζε Ιρακινός άνοιξε ένα μικρό μαχαίρι και το έτεινε προς το πρόσωπό μου.
Τους είπα ότι ήμουν δημοσιογράφος και ότι έβγαζα φωτογραφίες ως μέρος της δουλειάς μου. Αρχισαν να με απειλούν περισσότερο. Ο Αιγύπτιος και ο άλλος μου ζήτησαν να πάω μαζί τους, μακριά από τον κεντρικό δρόμο ώστε να μου δώσουν πίσω το τηλέφωνό μου, αλλά αρνήθηκα.
Ενας άλλος Αιγύπτιος ήρθε, πήρε το κινητό, κοίταξε όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεο και μετά τα διέγραψε και τους έπεισε να με αφήσουν να φύγω.
Αφού το έκανε αυτό, μου έδωσε πίσω το τηλέφωνό μου και μου είπε να μην γυρίσω πίσω. ”Εδώ στην Ελλάδα μπορούμε να σε απαγάγουμε και κανείς να μην ξέρει πού είσαι”, μου είπε ο πρώτος Αιγύπτιος».