Σε μια κίνηση μικρού ενδιαφέροντος προχώρησε την Τετάρτη η Ελλάδα, όπως τονίζει το Reuters, σε νέο δημοσίευμά του, σχολιάζοντας την αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ, ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες αποκλείουν κάθε ελπίδα για συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Μαΐου, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη και με νέες αποπληρωμές δόσεων μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Ο αριστερός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζει το Reuters, χθες Τρίτη επιχείρησε να ρίξει τις ευθύνες της αδυναμίας συμφωνίας με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, στην πολύμηνη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, χρεώνοντας αυτή τη λιμνάζουσα κατάσταση στις διαφορετικές «κόκκινες γραμμές» των δανειστών, όσον αφορά το γενικότερο φάσμα θεμάτων, δηλαδή από το συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά όσο και στο πρωτογενές πλεόνασμα.
Όμως οι ευρωπαίοι κατηγορούν ευθέως την Ελλάδα πως δεν θέλει να κάνει περαιτέρω παραχωρήσεις ενόψει του προσεχούς Eurogroup της Δευτέρας όπου θα συνεδριάσουν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Tην ίδια στιγμή, ο J. Dijsselbloem υπογράμμισε την αδυναμία πλέον ύπαρξης συμφωνίας με την Ελλάδα στο Eurogroup.
Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου στο Παρίσι, έχουν γίνει μικρά βήματα προόδου.
Ο ίδιος λάμβανε θετικά μηνύματα από τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε βεβαίως την επίλυση πολλών από τα τρέχοντα θέματα, όμως η εμβάθυνση σε αυτά αποτελεί αναγκαιότητα για την ύπαρξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέχρι τη Δευτέρα.
Δεδομένων των συνθηκών, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως τις 11 Μαΐου.
Η Αθήνα ελπίζει σε σημαντικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Eurogroup, προσδοκώντας τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Παράλληλα, ο T. Wieser, επικεφαλής του Euro Working Group, ο οποίος έχει την ευθύνη της προετοιμασίας των συζητήσεων του Eurogroup, με δήλωσή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC αργά την Τετάρτη επεσήμανε πως τα πράγματα δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία προοπτική συμφωνίας την ερχόμενη Δευτέρα.
“Οι συνάδελφοί μου στις Βρυξέλλες μάχονται υπέρ της επίλυσης οικονομικών ζητημάτων, φορολογικών ζητημάτων, όπως επίσης και μεταρρυθμιστικών ζητημάτων όσον αφορά εργασιακά θέματα και θεωρώ πως είναι δίκαιο να υπογραμμίσω πως η άσκηση κριτικής στον καθένα, συμπεριλαμβανομένων και των ελλήνων υπουργών, είναι πως δεν θα είμαστε έτοιμοι για συμφωνία τη Δευτέρα”, δήλωσε o Wieser.
Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας επεσήμανε πως η Αθήνα κατέβαλε ήδη τη δόση των 200 εκατ. στο ΔΝΤ το πρωί της Τετάρτης, όμως αρνήθηκε να σχολιάσει τι μέλλει γενέσθαι με την αποπληρωμή της ερχόμενης δόσης στο ΔΝΤ της τάξεως των 750 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση δίνει μάχη να αντλήσει κεφάλαια για να αποπληρώσει και την επόμενη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και να πληρώσει μισθούς και συντάξεις ταυτόχρονα, κατά τις ίδιες πληροφορίες.
Οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης
Tαυτόχρονα, δεν προέκυψαν πολλά από τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.
Όμως μια δήλωση την Τρίτη η οποία κατατέθηκε με αίσθηση εκνευρισμού από κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, απεκάλυψε την απροθυμία συμφωνίας των δύο πλευρών.
“Δεν έχει γίνει καμία σοβαρή πρόοδος όμως ούτε και αδιέξοδο έχει υπάρξει”, δήλωσε στο Reuters κορυφαία ευρωπαϊκή πηγή. “Οι εργασίες του Brussels Group δεν έχουν επηρεαστεί από τη δήλωση της ελληνικής πλευράς.
Κάποια χάσματα στενεύουν, όμως πρέπει να γίνουν πιο γοργά βήματα εάν θέλουμε να παρουσιαστεί κάτι ουσιώδες στις 11 Μάιου”.
Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις αναφορικά με την υπερπήδηση αδιεξόδων για τις ιδιωτικοποιήσεις, τον ΦΠΑ και τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων, όμως αρνήθηκε να προβεί σε κούρεμα συντάξεων και σε μεταρρυθμιστικές κινήσεις όσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα, ώστε να διευκολύνει απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δανειστές επίσης αντιτίθενται στα σχέδιά του όσον αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού.
Η ίδια ευρωπαϊκή πηγή επεσήμανε ερωτώμενη πότε μία συμφωνία θα είναι εφικτή, πως είναι στη διάθεση και την ευθύνη του κ. Τσίπρα στο πότε θα ανακοινώσει στους δικούς του ανθρώπους ότι είναι αναγκασμένος να περάσει τις κόκκινες γραμμές που ο ίδιος έχει θέσει.
Στο μεταξύ, η Ελλάδα άντλησε ποσό 1,138 δισ. ευρώ, μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας.
Παρά τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα, καθώς οι διαπραγματεύσεις με στόχο τη συνέχιση της χρηματοδότησης παραμένουν σε στάσιμο επίπεδο, η Αθήνα είναι σε θέση να βρει εγχώριους επενδυτές με στόχο να καλύψει τα όποια κενά, αφού οι ξένοι επενδυτές δείχνουν απροθυμία να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις, προσθέτει το Reuters.