«Θα χρεοκοπήσουμε». «Όχι, δεν θα χρεοκοπήσετε». «Μας πνίγετε». «Όχι, δεν σας πνίγουμε». «Μας χρωστάτε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». «Σας έχουμε ξεπληρώσει».
Με αυτήν την ιδιότυπη εισαγωγή, ο δημοσιογράφος Paul Taylor αποτυπώνει το παιχνίδι επίδειξης θάρρους μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της που έχει μετατραπεί «σε έναν φαύλο κύκλο απόδοσης ευθυνών», καθώς η Αθήνα πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην χρεοκοπία.
«Οι πολιτικοί ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης και οι Έλληνες πολιτικοί συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: Αν η Ελλάδα καταρρεύσει, δεν θέλουν να υπάρχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στο όπλο του εγκλήματος», αναφέρει, υπογράμμίζοντας ότι η προοπτική συμφωνίας μοιάζει μακρινή.
«Αν η Αθήνα ξεμείνει από χρήματα και χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, κανένας δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έσπρωξε τη χώρα στον γκρεμό ή ότι δεν έκανε καμία προσπάθεια για να τη σώσει», τονίζει ο αρθρογράφος, που θεωρεί ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη προσδιορίσει τον «ένοχο» της επιλογής της, δηλαδή τη Γερμανία.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης προετοιμάζουν το έδαφος για να ρίξουν το φταίξιμο στη νέα ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με τη δικαιολογία ότι απέτυχε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας και απέφυγε σκληρές επιλογές την ώρα που καιγόταν η Αθήνα., αναφέρει το άρθρο του Reuters.
«Κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε τους Έλληνες από τον εαυτό τους, όμως σε τελική ανάλυση, τα πάντα εξαρτώνται από αυτούς», είναι το μήνυμα που βγαίνει από το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του πρακτορείου ειδήσεων.
Κάνοντας ειδική αναφορά στις προσπάθειες του Τσίπρα και του Βαρουφάκη να δημιουργήσουν μια συμμαχία κατά του Βερολίνου, κάνοντας «περιοδείες» σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Βρυξέλλες και στα ειδησεογραφικά στούντιο μετά την εκλογή τους, ο Taylor επισημαίνει ότι οι μόνοι σύμμαχοι που βρήκαν ήταν τα media.
Παρ’ όλα αυτά, αναφέρει το άρθρο, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έχει προσπάθησε να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Τσίπρα, επιμένοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, οι οποίοι περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
«Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό», δήλωσε μετά από τις συνομιλίες της με τον Έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα.
«Από την πλευρά της, η Γερμανία είναι έτοιμη να παρέχει όλη τη στήριξη που απαιτείται από αυτή. Σίγουρα όμως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.