Η απουσία μετάδοσης της κρίσης αλλάζει το ελληνικό παιχνίδι, σύμφωνα με το Reuters το οποίο σε νέο δημοσίευμά του για την χώρα μας, αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών, τονίζει πως το μεγάλο ατού της Ελλάδας έχει πλέον χαθεί.
Το πρακτορείο αναφέρει πως εάν οι ανησυχίες για μια πανευρωπαϊκή χρηματοοικονομική πυρκαγιά ήταν το δυνατό χαρτί της Αθήνας στην αντιπαράθεση με τους πιστωτές της, τότε το χαρτί αυτό αποδείχθηκε πια πως δεν λειτουργεί.
Το Reuters υποστηρίζει ότι τα πλεονεκτήματα του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική της επαναδιαπραγμάτευσης των επώδυνων όρων του πακέτου διάσωσης πάντα απαιτούσε ένα βασικό στοιχείο: τη χρηματοοικονομική εκδοχή του παλιού δόγματος του Ψυχρού Πολέμου για διασφαλισμένη αμοιβαία καταστροφή.
«Μια επανάληψη του 2010/2011 θα έβλεπε την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας ή εξόδου από το ευρώ να επηρεάζει τις αγορές παντού, οδηγώντας στα ύψη το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία. Αυτό θα ενέτεινε τις πιέσεις στο Eurogroup να κινηθεί πιο κοντά στις απαιτήσεις της Αθήνας για να αποτρέψει μια συστημική κατάρρευση του ευρώ», αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, «όποιος φοβηθεί στο παιχνίδι αυτό χάνει», όπως δήλωσε και ο Έλληνα πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας αυτή την εβδομάδα.
Ωστόσο, όπως τονίζεται, η μετάδοση της χρηματοοικονομικής κρίσης που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, δεν έχει συμβεί για τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, ενώ τα κόστη δανεισμού στην Ευρωζώνη κινούνται κοντά σε ιστορικό χαμηλά και το ευρώ κινείται σε ένα εύρος πέντε σεντς για δύο μήνες.
Στη συνέχεια το Reuters αναφέρει πως σχεδόν οι μισοί από τους επενδυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου Sentix αυτό το μήνα περιμένουν η Ελλάδα να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη εντός 12 μηνών, ενώ ο δείκτης της έρευνας για τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε άλλες περιοχές της Ευρωζώνης έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό.