Παρίσι και Βερολίνο, φέρονται να πρότειναν τη δυνατότητα ο Frontex να εκτελεί περιπολίες στα σύνορα της Ελλάδας χωρίς πρόσκληση από την Αθήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται επιστολή των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.
Παρίσι και Βερολίνο, φέρονται να πρότειναν τη δυνατότητα ο Frontex να εκτελεί περιπολίες στα σύνορα της Ελλάδας χωρίς πρόσκληση από την Αθήνα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters που επικαλείται επιστολή των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Καζνέβ και της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επιστολή αφορά επί της αρχής όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο την Ελλάδα, ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, το περιεχόμενό της αντανακλά το αίσθημα απογοήτευσης των Ευρωπαίων διότι οι ελληνικές αρχές αδυνατούν να θέσουν υπό έλεγχο τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν στο ελληνικό έδαφος διά θαλάσσης.
Νέα συζήτηση θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σχετικά με την προσφυγική κρίση στη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου. Διπλωμάτες αναμένουν ότι θα ασκηθούν ακόμη πιο σκληρές πιέσεις τόσο στις κυβερνήσεις των χωρών μελών, όσο και στους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να συμμορφωθούν προς την πολιτική που καθορίζεται στις Βρυξέλλες.
«Σε εξαιρετικές περιστάσεις, ο Frontex πρέπει να μπορεί να αναπτύσσει ομάδες ταχείας αντίδρασης στα (εξωτερικά) σύνορα με δική του πρωτοβουλία και με δική του ευθύνη», ανέφεραν στην επιστολή οι κ.κ. Καζνέβ και ντε Μεζιέρ.
Η Επιτροπή είναι πιθανό να προτείνει ακριβώς αυτό το μέτρο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με διπλωμάτες, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου που θα παρουσιαστεί την 15η Δεκεμβρίου. Ενδέχεται να περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης των Συνόρων και Ακτοφυλακής, που θα μπορεί να αναπτύσσεται χωρίς να διατυπώνεται σχετικό αίτημα από τα κράτη μέλη. Ο Frontex σήμερα χρειάζεται την υποβολή αιτήματος για να αναπτύσσεται στα σύνορα κρατών – μελών.
Σύμφωνα με το Reuters, οι κ.κ. Καζνέβ και ντε Μεζιέρ τόνισαν στην επιστολή τους, ότι η Ιταλία και η Ελλάδα πρέπει να κρατούν όλους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε «κέντρα υποδοχής» για «όσο αυτό είναι απαραίτητο» ώστε να ελέγχονται οι ισχυρισμοί και τα αιτήματά τους.
Η επιστολή εστάλη ενώ η Αθήνα δεχόταν τεράστια πίεση να προσκαλέσει τον Frontex στα ελληνικά σύνορα, και βρέθηκε αντιμέτωπη —σύμφωνα με τις πηγές του Reuters— με την απειλή ότι εάν δεν το έπραττε, η συμμετοχή της Ελλάδας στον Χώρο Σένγκεν επρόκειτο να ανασταλεί. Η Αθήνα συμφώνησε να δεχθεί την βοήθεια του Frontex πριν από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή.
Οι επιθέσεις στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος και ορισμένοι από τους δράστες των οποίων μπορεί να ταξίδεψαν στη Γαλλία από τη Συρία μέσω Ελλάδας, αυξάνει επίσης την πίεση να αναληφθεί δράση στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν στην επιστολή τους οι Καζνέβ και ντε Μεζιέρ.
Όπως αναφέρει γαλλική κυβερνητική πηγή η επιστολή δεν έχει σκοπό να προωθήσει τη λήψη νέων μέτρων, αλλά να τονίσει την ανάγκη να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί ήδη.
Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε στο Reuters πως η Ε.Ε. θα χρειαστεί να «πιέσει στα όρια του διεθνούς δικαίου» και να υποχρεώσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να παραμένουν στα κέντρα υποδοχής μέχρι την ολοκλήρωση των αιτήσεών τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ